Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ennätys rikottu – toukokuu 2024 on ennätyshelteinen
Uutiset |

Ennätys rikottu – toukokuu 2024 on ennätyshelteinen

Sää oli Vaasassa aamupäivällä 30.5. kesäisen kaunis.
Sää oli Vaasassa aamupäivällä 30.5. kesäisen kaunis. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 30.5.2024

Toukokuu 2024 on Suomen 1961 alkavan mittaushistorian toistaiseksi helteisin toukokuu. Torstaina 30.5.2024 ylittyi vuoden 2018 hellepäivien lukumäärän ennätys.

Helleraja ylittyi torstaina 30.5. jo puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä, kun lämpötila nousi +25,2 asteeseen Raahen Lapaluodon satamassa ja Alajärven Möksyssä sekä +25,1 asteeseen Halsuan Purolassa. Päivä määritellään hellepäiväksi, kun ainakin yhdellä Suomen havaintoasemalla on mitattu vähintään +25,1 asteen lämpötila.

Hellerajan ylitys rikkoi Suomen toukokuun hellepäivien määrän ennätyksen Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1961 alkavan mittaushistorian aikana. Edellinen ennätys oli vuodelta 2018, jolloin toukokuussa oli kaikkiaan 14 hellepäivää. 

Vuonna 2024 hellepäiviä on torstai mukaanlukien ollut kaikkiaan 15 kappaletta. Ennusteiden mukaan myös perjantai 31.5. tulee olemaan hellepäivä, joten todennäköisesti toukokuun 2024 hellepäivien lukumääräksi tulee yhteensä 16 kappaletta.

Helteiden aiheuttaja on sulkukorkeapaine

Toukokuun helteet on aiheuttanut sulkukorkeapaine eli pitkäkestoinen korkeapainetilanne Suomen sekä laajemmin pohjoisen Euroopan ja Venäjän yllä, yhdistettynä helteisen lämpimään ilmamassaan.

Ilmamassa on toukokuisten hellepäivien ennätyksen rikkoutumisen päivänä 30.5. Suomessa lämmintä.
Ilmamassa on toukokuisten hellepäivien ennätyksen rikkoutumisen päivänä 30.5. Suomessa lämmintä. Kuva: Foreca

Lämpimässä ilmamassassa ja korkeapaineen aiheuttamassa vähäsateisessa ja aurinkoisessa säässä lämpötila on päivittäin päässyt nousemaan helteiseksi laajalla alueella etenkin maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vastaavia hellejaksoja ei esiinny Suomessa joka kesä, ja helteiset sulkukorkeapainejaksot ovat Suomen ilmastossa tyypillisempiä heinäkuun sekä elokuun alun aikana kuin jo toukokuussa.

30 vuoden keskiarvojen mukaan tyypilliset päivälämpötilat olisivat toukokuun lopulla maan etelä- ja keskiosassa 16–18 asteen luokkaa ja pohjoisessa enimmäkseen 10–15 asteen luokkaa. Pitkä hellejakso poikkeaa ajankohdan keskiarvoista selvästi.

Jatkuuko helletilanne vielä?

Ennusteiden mukaan hellepäiviä on odotettavissa vielä ensi alkuviikolle asti, mutta ensi viikon puolivälissä sää viilenee ja muuttuu sateisemmaksi. 

Sään viilennyttyä päivälämpötilat ovat todennäköisesti lähellä ajankohdan keskimääräisiä päivälämpötiloja.

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Päivitetty 30.5.2024 klo 10.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat