Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Varaudu lumisateisiin etelässäkin: Näille alueille pian jopa 15–20 senttimetriä lunta – katso myös uudenvuodenaaton ennuste!
  Uutiset |

  Varaudu lumisateisiin etelässäkin: Näille alueille pian jopa 15–20 senttimetriä lunta – katso myös uudenvuodenaaton ennuste!

  Lumisadetta ja valoja.
  Sateita tulee tälläkin viikolla niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 16.12.2020

  Tällä viikolla eteläänkin on tulossa paikoin reiluja lumisateita. Viikko on ajankohtaan nähden lauha. Uudenvuodenaattoa vietetään näillä näkymin pilvisessä säässä, ennusteissa on myös vesi-, räntä- ja lumisateita.

  Britteinsaarten päällä on parhaillaan laaja, Bella-myrskyn tuonut matalapaineen keskus, Suomen itäpuolella Venäjällä puolestaan on laaja-alainen korkeapaineen alue.

  – Suomi sijaitsee näiden alueiden välissä, sateiden reitillä. Kokonaisuutena tämä viikko on pilvinen ja ajoittain sateinen. Paikoin Etelä-Suomeen sekä Kaakkois-Suomeen itärajan tuntumaan kertyy kolmen vuorokauden aikana tiistaista torstaihin 15–20 senttimetriä lunta, tosin sateissa voi olla mukana vesisateitakin. Näyttää siltä, että aivan etelästä lumet sulavat viikon mittaan, mutta jo maan eteläosan sisämaassa tulee varmasti olemaan paikallisvaihtelua lumien pysyvyydessä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Etelässä ja maan keskiosassa lämpötilat ovat viikon aikana nollan molemmin puolin, pohjoisessa ollaan laajalti pakkasella.

  "Kokonaisuutena tämä viikko on pilvinen ja ajoittain sateinen. Paikoin Etelä-Suomeen sekä Kaakkois-Suomeen itärajan tuntumaan kertyy kolmen vuorokauden aikana tiistaista torstaihin 15–20 senttimetriä lunta, tosin sateissa voi olla mukana vesisateitakin."

  Britteinsaarilla ja Ranskassa viime päivinä myllännyt Bella-myrsky liittyy erittäin laajaan matalapaineen keskukseen, jonka vaikutukset yltävät laajalle alueelle Euroopassa, myös Suomeen.

  – Suomeen ei ole tulossa läheskään yhtä voimakkaita tuulia tai sateita kuin oli Britteinsaarilla tai Ranskassa, mutta tämän viikon Euroopan, myös Suomen, lähes kaikki säätapahtumat liittyvät tuohon yhteen ja samaan matalapaineeseen, jonka keskus on tällä hetkellä Britteinsaarten päällä, kertoo Joanna Rinne.

  Tiistaina sateet ovat pääosin lunta – myös jäätävä sade on mahdollista

  Maanantaipäivä on Suomessa pilvinen ja laajalti poutainen, lähinnä pohjoisessa tulee paikoin lumisateita. Päivälämpötila on etelässä nollan tienoilla, maan keskiosassa on 1–5 pakkasastetta ja Lapissa 2–9 pakkasastetta. Kaakkoistuuli on maanantaina puuskaista. 

  Tiistain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosaan leviää hajanainen sadealue lounaasta. Ajokeli on lumisateen alueella huono.

  Ennuste tiistain vastaiselle yölle 28.–29.12.2020.
  Ennuste tiistain vastaiselle yölle 28.–29.12.2020.

  – Sateet tulevat pääosin lumena, sadealueen etureunassa voi tulla myös jäätävää sadetta. Tiistai-iltapäivään mennessä sadealue on liikkunut maan itä- ja pohjoisosan ylle, mutta myös etelärannikolle leviää lumi- ja räntäsateita. Lounaissaaristossa sateet tulevat lähinnä vetenä. Lunta tulee etelään ja itään paikoin 5–10 senttimetriä, myös Lounais-Lapissa ja Oulun seudulla lunta voi sataa reilut viisi senttimetriä. Muualla Suomessa lunta tulee enimmillään pari senttimetriä, Joanna Rinne ennustaa.

  Ennuste tiistai-iltapäivälle 29.12.2020.
  Ennuste tiistai-iltapäivälle 29.12.2020.

  Tiistain päivälämpötila on lounaan 0–2 plusasteesta idän ja pohjoisen 1–7 pakkasasteeseen.

  Lisää sateita lumena, räntänä ja vetenä

  Keskiviikon vastaisena yönä Suomeen leviää etelästä uusia sateita.

  – Sateet alkavat etelärannikolla lumena, mutta muuttuvat rännäksi ja vedeksi. Maan keskiosassa sateet tulevat lumena. Myös Lapissa satelee lunta siellä täällä, Joanna Rinne sanoo.

  Ennuste keskiviikon vastaiseksi yöksi 29.–30.12.2020.
  Ennuste keskiviikon vastaiseksi yöksi 29.–30.12.2020.

  Keskiviikkona päivällä sää poutaantuu etelästä alkaen, mutta pysyy enimmäkseen pilvisenä. Etelärannikon tuntumassa pilvipeite voi rakoilla. Sää myös lauhtuu niin, että iltapäivällä maan etelä- ja keskiosassa on 0–3 plusastetta, pohjoisessa on pakkasta enimmäkseen 1–8 astetta.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 30.12.2020.
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 30.12.2020.

  Miltä näyttää uudenvuodenaaton sää?

  Torstaina eli uudenvuodenaattona sää on tämän hetken ennusteen mukaan koko maassa pilvinen. Suomeen leviää etelästä hajanainen sadealue.

  Ennuste torstain vastaiselle yölle 30.–31.12.2020.
  Ennuste torstain vastaiselle yölle 30.–31.12.2020.

  – Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa laajalti vetenä tai räntänä, pohjoisessa lumena.

  Uudenvuodenaaton lumikertymäksi ennustetaan Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lounais-Lapissa reilut viisi senttimetriä, muuten maan itä-, keski- ja pohjoisosassa 2–5 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on torstaina 0–3 plusastetta, pohjoisessa on pakkasta 0–7 astetta. Yöllä vuoden vaihtuessa lämpötilat ovat ennusteen mukaan samaa luokkaa.

  Ennuste uudenvuodenaaton iltapäiväksi 31.12.2020.
  Ennuste uudenvuodenaaton iltapäiväksi 31.12.2020.

  Loppuviikolla sää näyttää olevan edelleen enimmäkseen pilvistä.

  – Maan etelä- ja keskiosan lämpötilat laskevat vähitellen nollaan tai sen alapuolelle. Vähäisiä sateita tulee paikoin. Sateet tulevat etelärannikolla lähinnä vetenä, muualla maassa enimmäkseen lumena, Joanna Rinne toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on vuodenvaihteessa 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

  Bellan matalapaine tuo paikoin runsaita vesi- ja lumisateita Eurooppaan

  Läntisessä Euroopassa jyllänneen Bella-myrskyn kovimpien tuulten vyöhyke ulottuu tänään maanantaina Britteinsaarten länsipuolelta Irlannin yli Biskajanlahdelle, Espanjaan, Ranskaan ja Välimerelle. Tällä alueella esiintyy myrskypuuskia, myrsky keskituulessakin on mahdollista. Tuuli heikkenee vähitellen. 

  Espanjan pohjoisrannikolla sataa ennusteen mukaan maanantain ja tiistain aikana jopa yli 100 millimetriä vettä. Italian ja Itävallan Alpeilla puolestaan voi sataa maanantaina yli 40 senttimetriä lunta.

  Seuraa Suomen sateita Forecan sadetutkasta: Forecan sadetutka

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.12. klo 15.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa