Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kesän ehkä viimeinen helleviikonloppu on nyt täällä! Mitataanko korkeimmat lukemat sinun alueellasi?
  Uutiset |

  Kesän ehkä viimeinen helleviikonloppu on nyt täällä! Mitataanko korkeimmat lukemat sinun alueellasi?

  Auringonlasku järven taakse
  Kauniita auringonlaskuja on odotettavissa tänä helleviikonloppuna. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat Toisvesi, 4.8.2020

  Kesän ehkä viimeinen helleviikonloppu on täällä! Lämpötilat nousevat Suomessa laajoilla alueilla hellelukemiin. Sunnuntaina helteet alkavat purkautua ukkosiin.

  Korkeapaine vahvistuu Suomen ylle etelän ja lännen puolelta. Ruotsissa helteet jylläävät jo täysillä, eilen Ruotsin vuorokauden korkein mitattu lämpötila oli 30,3 astetta! Aivan yhtä korkealle lämpötilat eivät Suomessa nouse, mutta paikallisesti elohopea voi nousta 28 asteeseen. Helleraja rikkoutuu jo tänään paikoin ja huomenna laajalla alueella.

  Viikonloppusää 7.-9.8. 2020
  Sää viikonloppuna. Kuva: Foreca

  Perjantaina hellettä mitataan jo paikallisesti

  Tänään perjantaina pilvisyys vaihtelee koko maassa, aurinkoisinta on lännessä. Lähes koko maassa aurinko paistaa ainakin ajoittain. Maan itäosassa tulee paikallisia sadekuuroja alkupäivästä, mutta sää poutaantuu pian. Maan pohjoisosassa sekä Pohjanmaalla voi tulla yksittäisiä iltapäiväkuuroja, mutta vain harvakseltaan ja hyvin paikallisesti. 

  Päivälämpötila vaihtelee Lounais-Suomen jopa 26 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 20 asteeseen. Hellelämpötiloja voidaan paikallisesti jo mitata Etelä- ja Lounais-Suomen sisämaassa.

  Viikonloppulämpötilat 7.-9.8.2020
  Lämpötilat viikonloppuna. Kuva: Foreca

  Lauantaina hellealue on suurimmillaan

  Lauantai on viikonlopun päivistä yleisilmeeltään kesäisin: maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista ja lähes sateetonta, maan kaakkoisosassa ja Pohjanmaalla yksittäiset vähäiset iltapäiväkuurot ovat yhä mahdollisia. Pohjoisessa pilvisyys on hieman runsaampaa ja iltapäiväkuuroja tulee Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa enemmän kuin maan etelä- ja keskiosassa, silti aurinko paistaa monin paikoin. Pohjois-Lapissa on poutaista.

  Päivälämpötila on korkeimmillaan maan etelä- ja länsiosassa, jossa lämpötilat nousevat 25-27 asteeseen. Idässä ei jäädä näistä lukemista kauas, lämpötila on 23-26 astetta. Lapissa elohopean ennustetaan nousevan 20-24 asteen paikkeille.

  Sunnuntaina ukkoset valtaavat maan

  Lämpimän ilmamassan takareunan lähestymistä ennakoivat ukkoskuurot leviävät Suomeen lännestä sunnuntaina. Länsi-Suomessa kuuroja ei ole juuri luvassa, vaan niitä alkaa syntyä vasta maan lounaisosasta Pirkanmaan kautta kohti Oulun seutua kulkevalla vyöhykkeellä. Synnyttyään kuurorintama liikkuu kohti itää. Lapissa sateita tulee runsaammin ja yhtäjaksoisemmin.

  Sunnuntai on vielä helteinen päivä lähestyvästä viilenemisestä huolimatta. Maan eteläosassa lämpötila nousee 24-28 asteeseen, maan keskiosassa 23-26 asteeseen ja suuressa osassa Lappia 17-20 asteeseen. Lähestyvä viileä ilmamassa näkyy ainoastaan osassa Pohjois- ja Länsi-Lappia, jossa päivälämpötila on vain 11-14 astetta!

  UV-säteilyltä kannattaa suojautua

  UV-indeksi 7.-9.8. 2020
  UV-indeksiennuste viikonlopuksi. Kuva: Foreca

  Vaikka eletäänkin kesän loppupuolta, UV-säteily on vielä voimissaan. UV-säteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi on kolme tai enemmän. Lauantaina indeksi nousee tälle tasolle koko maassa ja sekä lauantaina että sunnuntaina indeksi on etelässä korkeimmillaan tasolla viisi. Maan etelä- ja keskiosassa UV-säteilyltä on syytä suojautua päivittäin.

  Miltä oman paikkakuntasi ennuste näyttää? Katso sivuiltamme foreca.fi!

  Joanna Rinne

  Päivitetty 7.8. klo 12.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.