Sääuutiset ja blogi> Testaa uutta sadetutkaa! Foreca.fi kehittyy käyttäjäkyselyn toiveiden…
Blogi |

Testaa uutta sadetutkaa! Foreca.fi kehittyy käyttäjäkyselyn toiveiden mukaisesti 

Uusi sadetutka sisältää muun muassa pidemmän sade-ennusteen.
Uusi sadetutka sisältää muun muassa pidemmän sade-ennusteen. Uusittuun ulkoasuun voi totutella sivuston kokeiluversiossa vähitellen, ellei se ole tuttu jo entuudestaan Foreca Weather -mobiilisovelluksestamme, jonka voi ladata App Storesta ja Play Storesta.

Kiitos kaikille Forecan käyttäjäkyselyyn vastanneille! Saimme kesän aikana lähes 100 000 vastausta ja foreca.fi -sääsivuston uudistus on jo aloitettu niissä esitettyjen toiveiden mukaisesti. Suurin osa käyttäjistämme kuitenkin toivoo sivuston käytetyimpien sääosioiden pysyvän pääosin sellaisina kuin niitä on totuttu käyttämään, ja tulemme sitä toivetta myös kunnioittamaan.

Forecan sivustolla kesän aikana pidettyyn käyttäjäkyselyyn vastanneet toivoivat pieniä parannuksia sivuston eri osioihin ja ennen kaikkea suosittuun sadetutkaamme. Sadetutkaan toivottiin muun muassa lisää selkeyttä ja erityisesti useamman tunnin mittaista sade-ennustetta heti tutkahavaintojen perään.

Kehitimmekin näistä lähtökohdista nyt uusitun sadetutkan, jota voi käydä jo etukäteen kokeilemassa ja kommentoimassa osoitteessa www.foreca.fi/tutka.

Mitä uutta tuomme nyt sadetutkaan?

Uusi sadetutka on toteutettu vektorigrafiikkana, jonka ansiosta sen taustakartta ja sadealueet ovat graafisesti aiempaa selkeämpiä ja tarkempia. Lisäksi kartan liikuttaminen ja zoomaaminen sekä aikajanan vierittäminen toimivat nyt entistäkin sujuvammin.

Toimme tutkahavaintojen jatkeeksi myös 12 tuntia aikaisempaa pidemmän sade-ennusteen, kun aiemmin sen nähdäkseen piti siirtyä erilliseen näkymään. Tutun kahden tunnin mittaisen lyhyen tutkaennusteen jälkeen näkyykin nyt samalla aikajanalla pidempi ennuste aina kuluvan päivän iltaan asti tai illasta seuraavaan aamuun asti.

Säätutkan havaitsemien sateiden liikeradan jatkamiseen perustuva lyhyt tutkaennuste ennustaa yksittäiset paikalliset sateet tarkasti vain noin kahden tunnin päähän, joten ennustetta jatketaan siitä eteenpäin matemaattisen mallin mukaisella tuntiennusteella. Onkin hyvä huomioida, että matemaattisessa ennustemallissa kuurosateet voidaan ennustaa vain laajamittaisempina kuurosadealueina, joiden sisällä yksittäisten sadealueiden ennustetaan liikkuvan. Lisäksi tuntiennuste näyttää joka ajan hetkellä kokonaisen edeltävän tunnin sadekertymän, joten ne eivät ole suoraan verrannollisia aikajanan alkupäässä olevien kymmenen minuutin mittaisten sadekertymien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tutkakuvaa voi halutessaan katsoa myös kolmiulotteisena, kun karttaa liikuttaa tietokoneen hiiren oikea näppäin alas painettuna tai puhelimessa kahdella sormella karttaa ylöspäin vierittämällä. Takaisin 2D-näkymään ja valitsemaansa sijaintiin pääsee kartan vasemmasta alareunasta koti-painiketta painamalla.
Tutkakuvaa voi halutessaan katsoa myös kolmiulotteisena, kun karttaa liikuttaa tietokoneen hiiren oikea näppäin alas painettuna tai puhelimessa kahdella sormella karttaa ylöspäin vierittämällä. Takaisin 2D-näkymään ja valitsemaansa sijaintiin pääsee kartan vasemmasta alareunassa olevaa koti-painiketta painamalla.

Sateen olomuodon, eli mahdollisen lumi- ja räntäsateen erottelun, voi jatkossakin laittaa päälle tai pois tutkakuvan yllä olevasta napista. Myös salamahavainnot näkyvät yhä sadetutkan havainto-osassa lähes reaaliaikaisesti, 10 minuutin välein.

Vielä pidempää sade-ennustetta toivoneille tiedoksi, että loppukesän aikana uusittu Ilmanpaine ja sade -sääkartta näyttää sade-ennusteen jopa kolme vuorokautta eteenpäin yhdessä suursäätilasta kertovien ilmanpainetietojen kanssa.

Täsmätutkasta näet tarkempien havaintovälien lisäksi myös muita säähavaintoja

Uusitun ulkoasun myötä Täsmätutkan sisältämät havaintoasemakohtaiset numeeriset havainnot erottuvat nyt kartalta aikaisempaa paremmin. Täsmätutkaan saa näkyviin ilman lämpötilan, kastepisteen, suhteellinen kosteuden ja tuulen viimeisimmät mittaustulokset. Näille sääparametreille löytyy omat valintapainikkeet kartan yläpuolelta.

Täsmätutkasta voi tarkkailla sadehavaintoja jopa 5 minuutin välein. Sadetutkan ja Täsmätutkan välillä voi siirtyä kartan yläpuolelta olevista painikkeista.  
Täsmätutkasta voi tarkkailla sadehavaintoja jopa 5 minuutin välein. Sadetutkan ja Täsmätutkan välillä voi siirtyä kartan yläpuolelta olevista painikkeista.  

Mobiilikäyttäjä – joko olet löytänyt sivustoltamme kaikki toivomasi eri sääosiot?

Moni käyttäjäkyselyyn osallistunut toivoi sivustolle parempaa navigaatiota, eli kätevämpää tapaa siirtyä eri sääosioiden välillä. Samalla huomasimme, että moni toivoi meiltä sellaisia tietoja, jotka löytyvät jo sivustoltamme. Tällaisia olivat muun muassa siitepölyennusteet, UV-indeksi, järvien lämpötilat ja menneen sään havaintohistoria.

Kehitimme kyselyn jälkeen myös uuden tuuliennustekartan, josta näkee tarvittaessa myös monen käyttäjän toivomat puuskatuulet.

Kaikki saatavilla olevat sääosiot löytyvät helposti valikosta – ellei ne ole tarkoituksenmukaisesti piilotettuna talvi- tai kesäkauden ajaksi.

Valikko aukeaa napauttamalla mobiilinäkymän yläosasta löytyvää valikko-kuvaketta (kolme päällekkäistä viivaa). Aivan sivun ylälaidassa on myös käytetyimpien sivujen pikavalintapainikkeet, jotta siirtyminen esimerkiksi 10 päivän sään ja sadetutkan välillä olisi kätevää myös mobiilissa. Tietokoneen nettiselaimella käytettäessä sivuston valikko onkin koko ajan näkyvillä sivuston vasemmassa reunassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sivuston valikko löytyy mobiilinäkymän yläosasta painamalla niin sanottua hampurilaiskuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Valikon yllä löytyy myös pikavalintanäppäimet suosituimpiin sääosioihin, kuten Täsmäsäähän tai 10 päivän sääsivuun.
Sivuston valikko löytyy mobiilinäkymän yläosasta painamalla niin sanottua hampurilaiskuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Valikon yläpuolelle on myös pikavalintanäppäimet, joista suosituimpiin sääosioihin pääsee nopeasti yhdellä täppäyksellä.

Suosittelemme myös tallentamaan omat suosikkisivut oman puhelimen tai tietokoneen verkkoselaimen kirjanmerkkeihin, jotta pääset nopeasti haluamaasi näkymään. Mikäli sivustolla sallii evästeiden käytön, niin oma selain muistaa automaattisesti myös viimeksi katsotun sijainnin ilman että sitä tarvitsee joka kerta hakea erikseen.

Osa käyttäjistä harmittelikin kun sivusto kysyy evästeiden käyttöluvan uudestaan harmittavan usein. Sille emme voi kuitenkaan mitään, sillä yleiset säädökset ja lainsäädäntö edellyttävät sitä.

Foreca.fi pysyy ilmaisena käyttää myös jatkossa

Moni hätkähti kun kysyimme käyttäjäkyselyssä mielipiteitä erilaisista uusista mahdollisista ilmaisista tai maksullisista ominaisuuksista, joiden käyttö jo teknisesti toimiakseen edellyttäisi palveluun kirjautumista. Emme ole kuitenkaan aikeissa edellyttää käyttäjiä kirjautumaan sivustolle.

Mainosten näyttämiseen perustuvan liiketoiminnan avulla voimme jatkossakin työllistää suomalaisia sääalan osaajia, kehittää maailmanlaajuisestikin korkeatasoiseksi tunnustettua omaa ennustetuotantoamme ja ylläpitää sääsivustomme täysin ilmaisena kaikille käyttäjillemme. Kiitos kun käytät! :)

Kokeile nyt uutta sadetutkaa osoitteessa www.foreca.fi/tutka ja lähetä meille sen alapuolelta palautetta, jotta voimme varmistua sadetutkan kehittyvän toivottuun suuntaan.

Tuomas Reivinen
kaupallinen johtaja

Päivitetty 14.9.2022 klo 10.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat