Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Korkeapaine tuo poutasään – pilvisyys sotkee lämpötilaennusteita
Uutiset |

Korkeapaine tuo poutasään – pilvisyys sotkee lämpötilaennusteita

Talvinen aurinko Sodankylässä.
Aurinko paistaa tulevina päivinä paikoitellen. Ennusteen mukaan pakkaslämpötilat eivät vielä etelästäkään ole täysin väistymässä. Kuva: Seppo Väinönheimo, Sodankylä, 14.2.2024

Suomessa tulevien päivien sää tulee ennusteiden mukaan olemaan suurimmaksi osaksi poutaista. Vaikka sateet pysyvät poissa, pilvisyys vaihtelee. Pilvisyyden vaihtelu vaikeuttaa lämpötilojen ennustamista.

Sateet pysyvät Suomesta useiden päivien ajan suureksi osaksi poissa, kun Suomen ylle vahvistuu korkeapaine. Pilvisyystilanne vaihtelee päivästä toiseen, ja myös lämpötilat vaihtelevat päivittäin ajoittain kylmempään, ajoittain lauhempaan suuntaan. 

Vaihteleva pilvisyys vaikeuttaa lämpötilojen ennustamista – pilvisyystilanteen toteutuminen toisenlaisena kuin ennusteissa saattaa johtaa siihen, että myös lämpötila on pari-kolme astetta korkeampi tai matalampi kuin ennusteissa.

Tulevat päivät vietetään poutasäässä

Sateita ei sääennusteiden mukaan ole luvassa Suomeen useaan päivään. 

Maanantaina pilvipeite pääsee rakoilemaan paikoin maan eteläosassa sekä siellä täällä maan pohjoisosassa. Tuuli on heikkoa, ja lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa 1–4 asteeseen, Lapissa on 0…-4 astetta.

Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa on laajalla alueella selkeää, pohjoisessa sää jatkuu pilvisempänä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa -1…+3 astetta ja Lapissa 0…-5 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sääennuste maanantaille ja tiistaille 4.–5.3.2024.
Sääennuste maanantaille ja tiistaille 4.–5.3.2024. Kuva: Foreca

Keskiviikkona ja torstaina sää on jälleen pilvisempää, todennäköisemmin pilvipeite rakoilee päivisin maan etelä- ja länsiosan suunnalla. Tuuli on yhä heikkoa. Lämpötilalukemissa ei tapahdu suuria muutoksia.

Ennuste keskiviikosta perjantaihin 6.–8.3.2024.
Ennuste keskiviikosta perjantaihin 6.–8.3.2024. Kuva: Foreca

Perjantaista sunnuntaihin ilmavirtaus kääntyy Suomessa pohjoisen puolelle, ja sää alkaa pakastua hieman niin, että sunnuntaina plusasteita mitataan vain paikallisesti ja eteläpainotteisesti. Suomen yli liikkuu ennusteiden mukaan vähäisiä lumikuuroja.

Yölämpötilat ovat koko maassa koko viikon ajan pakkasen puolella. Pakkasta voi olla ajoittain maan etelä- ja keskiosassa yksittäisissä paikoissa yli 10 astetta, pohjoisessa jopa yli 15 astetta. Yleisesti ottaen pakkaslukemat ovat kuitenkin maltillisempia.

Sää kylmenee tuleviksi viikoiksi

Sään yleiskuvassa lämpötilat ovat kallistumassa meillä sekä kuukausiennusteen että päivittäisennusteiden mukaan kylmempään suuntaan. Tämä liittyy polaaripyörteen hajoamiseen. 

Pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre vangitsee yleensä talvisen vuodenpuolikkaan ajan kylmimmät ilmamassat sisäänsä, mutta polaaripyörteen hajotessa kylmällä ilmalla on sopivissa olosuhteissa mahdollisuus levitä etelämmäksi. Polaaripyörre hajoaa auringonsäteilyn lisääntyessä aina keväisin, mutta nyt hajoaminen tapahtuu jonkin verran keskimääräistä aiemmin.

Suomeen ja laajemminkin pohjoiseen Eurooppaan on ennustettu virtaavan pohjoisen puolelta kylmää ilmaa. Tulevan viikonvaihteen sään kylmeneminen liittyykin tämän kylmän ilmamassan leviämiseen Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tulevien viikkojen aikana sää tulee ainakin viikkokeskiarvoissa olemaan Suomessa ajankohdan keskiarvoja kylmempää. Tämä todennäköisesti jarruttaa myös etenemistä kevättä kohti.

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat