Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: "En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt" – katso, milloin sää lämpenee
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: "En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt" – katso, milloin sää lämpenee

  Pilviä ja pientareen kukkaparatiisi.
  Pilviä ja pientareen kukkaparatiisi. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 9.7.2020

  Euroopan keskuksen (ECMWF) uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista viileämpänä vielä ainakin seuraavat kaksi viikkoa. Sateet ovat kuitenkin vähenemään päin. Ennusteessa on tällä erää yksi ristiriita, joka saa meteorologinkin hämmentymään.

  Vuosiloman pitäminen kesäkuussa saattoi tänä vuonna osoittautua erityisen hyväksi valinnaksi – jos helteistä pitää. Uudessa kuukausiennusteessa ei ole merkkejä uudesta hellejaksosta, ja lämpeneminenkin on lykkääntynyt heinä-elokuun vaihteeseen.

  Ennusteviikko 13.–19.7: Ennusteissa ristiriitaa – koleaa vai sittenkin jo hellepäiviä?

  Kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla lämpötilapoikkeama koko Suomen yllä on tavanomaista kylmempään suuntaan 1–3 astetta. Myös Skandinavia ja itäinen Eurooppa näyttävät kuuluvan viileään säätyyppiin. Iberian niemimaalla ja Ranskassa on kuukausiennusteen mukaan odotettavissa kuumaa kesäsäätä.

  Kesäsateisiin kyllästyneille on hyviä uutisia: ensi viikosta lähtien sademäärät ovat asettumassa lähemmäs tilastollisia keskiarvoja. Sade- ja ukkoskuurot vähenevät hiljalleen.

  "Kuukausiennusteessa on kuitenkin merkittävä ristiriita 10 vuorokauden päähän yltävien numeeristen ennusteiden kanssa. En ole hetkeen ollut yhtä hämmentynyt, sillä kuukausiennuste liputtaa selvästi tavanomaista viileämmän sään puolesta, mutta lyhyemmän aikavälin sääennusteet väläyttelevät jopa yksittäisiä hellepäiviä ensi viikolle."

  Ristiriita pitkän ajan ja lyhyen aikavälin ennusteen välillä voi kieliä sään ennustamisen epävarmuudesta. Harvoin näkee näin suuria eroavaisuuksia kuukausiennusteen ja lyhyen aikavälin ennusteen välillä. 10 vuorokauden päähän yltävä numeerinen ennuste valaa jo toivoa selvästä lämpenemisestä ensi viikon puolella, vaikka kuukausiennusteessa tätä trendiä ei ole nähtävissä.

  Täytyy toki muistaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella ja yksittäisen päivän säätä niistä ei pysty päättelemään. Kokonaiseen ennusteviikkoon voi mahtua hyvinkin erityyppistä säätä.

  Vaikka ennuste tietyn viikon kohdalla kallistuisikin tavanomaista viileämpään suuntaan, mukana voi olla myös jokunen hyvin lämmin päivä.

  Keskikesän yö Helsingissä.
  Sateet vähenevät ensi viikon kuluessa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, arkistokuva

  Ennusteviikko 20.–26.7: Korkeapainevoittoista

  Euroopan keskuksen mukaan toisella tarkasteluviikolla valtaosassa Pohjois-Eurooppaa ilmanpaine on tavanomaista korkeampi ja sademäärä Suomessa paikoin jopa tavanomaista vähäisempi. Myös tavanomaista viileämmän sään todennäköisyys vähitellen laskee.

  Helteistä ei kuitenkaan ole viitteitä heinäkuun lopulla: kuumuus näyttäisi visusti pysyttelevän joko etelämpänä Euroopassa tai selvästi Suomen rajojen itäpuolella.

  Ennusteviikot 27.7.–9.8: Epävakaisempaa, lämpimän sään todennäköisyys kasvaa

  Tavanomaista viileämmän sään alue katoaa kuukausiennusteessa Suomen yltä kahdella viimeisellä tarkasteluviikolla, jolloin lämpötila näyttää asettuvan lähemmäs pitkäaikaisia keskiarvoja. Lämpeneminen on kuitenkin uusissa ennusteissa lykkääntynyt eteenpäin. 

  Heinä-elokuun vaihteessa kuukausiennusteessa näkyy myös muutos epävakaisempaan suuntaan, joten vähintäänkin kesäisiä ja mahdollisesti runsaitakin sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa.

  Uutta helleaaltoa ei kannata tämän kuukausiennusteen valossa odottaa, mutta yksittäisten hellepäivien todennäköisyys kasvaa vähitellen. Kesäkuun kaltaista huippuhellettä ei ole näköpiirissä.

  Lue seuraavaksi: Tällainen on heinäkuun sää tyypillisesti

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa