Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Euroopassa rikottu lämpöennätyksiä, Saksassa jo yli +27 astetta – edessä raju kylmeneminen
  Uutiset |

  Euroopassa rikottu lämpöennätyksiä, Saksassa jo yli +27 astetta – edessä raju kylmeneminen

  Kevättä Pariisissa.
  Lämpimän ilman aalto valtasi osan Euroopasta maaliskuun lopussa. Pian sää on kylmenemässä. Arkistokuva: Pixabay

  Länsi- ja Keski-Euroopassa rikottiin maaliskuun viimeisinä päivinä paikoin maaliskuun lämpöennätyksiä. Lämpötilat ovat kivunneet Euroopassa jo 20–30 asteen lukemiin, mutta pian edessä on voimakas sään kylmeneminen.

  Deutscher Wetterdienstin mukaan Saksassa mitattiin keskiviikkona 31. maaliskuuta maaliskuun uusi lämpöennätys, 27,2 astetta. Paikkana oli Rheinau-Memprechtshofen. Vanha maaliskuun ennätys oli Baden-Badenista vuodelta 1989, 26,6 astetta.

  Myös Alankomaissa yllettiin uuteen maaliskuun ennätykseen, 26,1 asteeseen, kertoi Weerplaza. Aiempi maaliskuun ennätys oli vuodelta 1968, 25,6 astetta. Lisäksi WMO:n mukaan Belgiassa ja Luxemburgissa rikottiin maaliskuun lämpöennätykset. Belgiassa uusi ennätys on 26,8 astetta ja Luxemburgissa 25,4 astetta.

  Met Officen mukaan Isossa-Britanniassa on tällä viikolla mitattu maaliskuun korkein lämpötila sitten vuoden 1968, 24,5 astetta. Ranskassa rikottiin paikkakuntakohtaisia maaliskuun lämpöennätyksiä, muun muassa Pariisissa, missä oli 26,0 astetta.

  Espanjassa on mitattu jo yli 30 asteen lukemia.

  Ilmamassa Euroopassa 1.4.2021.
  Ilmamassa Euroopassa 1.4.2021.

  Lämpö vaihtuu pian viileään säähän

  Maaliskuun lämmön jälkeen sää on kuitenkin viilenemässä voimakkaasti laajalti Euroopassa. Lämpötilat putoavat osassa Eurooppaa jopa 15–20 astetta.

  – Euroopassa on ollut lämmintä korkeapainesäätä, mutta kylmä rintama pyyhkäisee pian mantereen yli. Sen perässä leviää kylmää ilmaa pohjoisesta. Osassa Länsi-Eurooppaa ja paikoin Keski-Euroopassa on ollut suomalaisen määritelmän mukaan hellettä eli yli 25 astetta, mutta ensi viikon alussa aiemmin helteisilläkin alueilla lämpötila nousee paikoin enää vain viiden asteen vaiheille. Lämpötilan alamäki alkaa jo tästä päivästä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ilmamassaennuste Eurooppaan keskiviikoksi 7.4.2021.
  Ilmamassaennuste Eurooppaan keskiviikoksi 7.4.2021.

  Esimerkiksi Pohjois-Ranskassa perjantaipäivä voi olla jo kymmenen astetta torstaita viileämpi.

  – Viileneminen tapahtuu kahdessa sysäyksessä. Torstai-illan ja perjantain aikana Euroopan keskivaiheen yli kulkee pohjoisesta päin ensimmäinen kylmä rintama, joka työntää lämpimän ilman sivuun etenkin Keski-Euroopasta, kuten Saksasta. Länsi-Eurooppaa hipoo kuitenkin vielä viikonloppuna lämpöisen ilman korkeapaine Atlantilta. Ensi viikon alussa seuraava kylmä rintama voi pyyhkiä etenkin Länsi-Euroopan ja Keski-Euroopan ylitse. Tämän perässä Euroopan ylle purkautuvassa ilmassa päivälämpötila jäänee jopa viiden asteen vaiheille, ennustaa Jenna Salminen.

  Öisin pakkasta on jo viikonloppuna Keski-Euroopassa, alkuviikolla myös Länsi-Euroopan alueella.

  Lue myös: Pääsiäisen tienoon ennuste: “Sää suosii ulkoilua”, öisin pakkasia – katso yli sadan paikkakunnan säätiedot

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 1.4. klo 20.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa