Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tänä viikonloppuna ropisee, jyrisee, tuulee ja paistaa – juhannuksen säässä vielä useita vaihtoehtoja
  Uutiset |

  Tänä viikonloppuna ropisee, jyrisee, tuulee ja paistaa – juhannuksen säässä vielä useita vaihtoehtoja

  Sadetta ja ukkosta viiletti horisontissa.
  Ennusteissa on niin sadetta kuin poutaakin. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujärvi, 12.6.2022

  Sää jatkuu vaihtelevana. Ajoittain Suomeen saapuu sateita, jolloin lämpötilat putoavat, ajoittain on aurinkoisempia ja lämpimämpiä hetkiä. Juhannusviikon alussa ylletään paikoin 20 asteen lämpötiloihin. Juhannuksen sääennusteet ovat vielä vaihdelleet viileämmän ja lämpimämmän välillä.

  Viikko on tuonut Suomeen niin sateita kuin aurinkoakin. Uusi matalapaine on tulossa viikonlopuksi. Sää on vaihtelevaa myös juhannusviikolla.

  – Juhannus lähestyy, mutta lähipäivät mennään lämpötilan suhteen ajankohdalle melko tavanomaisessa tai vähän tavanomaista kylmemmässä säässä. Säätilanteen kehittymisessä on itse juhannuksen tienoilla vielä vaihtoehtoja viileän ja lämpimämmän välillä. Vielä ei ole varmuutta, tuleeko Skandinavian matalapaine juhannusviikon puolivälissä meille vai viistääkö se vain Suomea. Jos matalapaine jää juhannukseksi tänne, sää on sateisempi ja viileämpi kuin toisessa, lämpimämmässä vaihtoehdossa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tänä viikonloppuna matalapaine tuo sateita – ukkonen jyrisee paikoin

  Tänä viikonloppuna Suomessa nähdään niin sadetta, aurinkoa kuin salamoitakin.

  Lauantaina Suomen etelä- ja keskiosaan leviää matalapaineen sateita lännestä. Idässä tulee jokunen sadekuuro ennen varsinaisen sadealueen saapumista, mutta Lapissa sateet jäävät yksittäisiksi sadekuuroiksi.

  – Lauantain päivälämpötila on enimmäkseen 12–17 astetta. Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Itä-Suomessa voi pilvipeitteen rakoillessa olla vähän lämpimämpääkin, kun taas Lapin pohjoisosassa jäädään paikoin vähän alle 10 asteeseen, Anna Latvala sanoo.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä vettä sataa jo Oulun korkeudella asti. Maan etelä- ja keskiosassa myös ukkostaa paikoin.

  Katso videolta viikonlopun sateiden ennuste!

  Sunnuntaina matalapaine väistyy hiljalleen Suomen itäpuolelle, mutta sateita tulee edelleen osassa maata.

  – Enimmät sateet painottuvat sunnuntaina päivällä maan keskiosaan sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Maan eteläosassa sekä Käsivarren Lapissa tulee paikoin sadekuuroja. Edelleen voi ukkostaa, etenkin itäisessä Suomessa.

  Viikonlopun ukkosten yhteydessä voi olla kovia tuulenpuuskia ja rakeita.

  Sunnuntain päivälämpötila on etelässä ja Länsi-Lapissa 14–19 astetta, muualla maassa enimmäkseen 10–15 astetta. Viileintä on Itä- ja Pohjois-Lapissa sekä Kainuussa.

  Jukolan viesti juostaan viikonloppuna Mynämäessä Varsinais-Suomessa katso Mynämäen ennuste Forecan sivuilta!

  Nokialla satoi reilusti rakeita kesäkuussa 2022.
  Nokialla satoi reilusti rakeita 14. kesäkuuta. Kuva: Maisa Tölli, Nokia

  Sademäärät voivat olla viikonloppuna paikoin melko isoja, mutta paikallinen vaihtelu on suurta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Oulun eteläpuolella sademäärät vaihtelevat parista millimetristä selvästi yli 30 millimetriin niin, että suurimmat sademäärät ovat paikoin maan keskiosassa. Suuri osa Lappia jää viikonloppuna poutaiseksi, lähinnä Pohjois-Lapissa satelee. Siellä vettä voi tulla paikallisesti jopa noin 20 millimetriä, mutta vaihtelu on sielläkin suurta, Anna Latvala ennustaa.

  Viikonlopulle osuu myös tuulista säätä.

  – Lauantaina tuuli alkaa jo vähän voimistua, mutta sunnuntai on tuulisempi päivä. Itätuuli on maan eteläosassa kohtalaista ja puuskaista, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puhaltaa koillistuuli. Tuuli kääntyy vähitellen etelässä asti puhaltamaan pohjoisen puolelta, mutta alkaa samalla heiketä.

  Lue myös: Onko talviturkki jo heitetty? Uimavesien lämpötilat järvissä 15 asteen molemmin puolin – sinilevähavainnot lisääntyneet hieman merellä ja sisävesillä

  Miltä näyttää juhannusviikon alku?

  Juhannusviikko alkaa epävakaisessa säässä, vaikka sateet jo vähenevätkin.

  – Maanantai on jo selvästi poutaisempi kuin sunnuntai, mutta pitkin maata tulee vielä siellä täällä sadekuuroja. Pilvisyys vaihtelee monin paikoin, Anna Latvala kertoo.

  Päivälämpötila on maanantaina etelässä ja lännessä 15–20 astetta, idässä ja pohjoisessa 10–16 astetta. Heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa enimmäkseen pohjoisesta.

  Tämänhetkisen ennusteen mukaan sadekuurot jäävät tiistaina vähiin, mutta niitä voi tulla varsinkin maan etelä- ja itäosassa sekä Lapin luoteisosassa. Pilvisyys vaihtelee, mutta lisääntyy jo Lapissa, jossa myös etelätuuli voimistuu.

  Päivälämpötila kohoaa tiistaina maan itä- ja pohjoisosassa 13–18 asteeseen, etelässä ja lännessä on edelleen 15–20 astetta.

  Kesäsää suosii veneilyä.
  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on 25. toukokuuta Oulussa mitattu 25,4 astetta. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 10.6.2022

  Keskiviikkona Ruotsiin ja Norjaan saapuu seuraava matalapaine sateineen.

  – Meillä Lapissa ja länsirannikolla voi sadella paikoin, mutta päivän yleiskuva on poutainen. Lämpötila kohoaa lounaan aurinkoisilla alueilla 20–23 asteeseen, muuallakin maassa ollaan enimmäkseen 15–20 asteessa. Lapin mahdollisesti sateisilla alueilla on viileämpää.

  Juhannuksen säässä vielä monia vaihtoehtoja

  Juhannusviikon loppupuolen ja itse juhannuksen ennusteissa on ollut vielä suurta vaihtelua.

  – Tällä hetkellä ennusteen epävarmuus kasvaa jo huomattavasti juhannuksen aatonaattona torstaina: kulkeeko Skandinavian matalapaine Suomen kautta vai viistääkö se vain Suomea? Sateen reitti vaikuttaa myös lämpötilaan. Poutaisilla alueilla ollaan helposti vähän 20 asteen molemmin puolin, sateisilla alueilla puolestaan 15 asteen tuntumassa tai kylmemmässä säässä, Anna Latvala sanoo.

  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca
  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

  Näin ollen juhannuksenkin tienoon ennusteessa on vielä tällä hetkellä suurta epävarmuutta. Matalapaineen lopullinen reitti määrittelee myös juhannuksen säätä. Vaihtoehtoja on vielä useampia.

  – Sekä sateinen ja viileä, paikallisesti sadekuurojen täplittämä että paikoin jopa helteinen juhannusviikonloppu ovat edelleen mahdollisia, eli eri ennusteiden välillä on vielä suurta vaihtelua. Todennäköisesti lähipäivien kuluessa nähdään tarkemmin, mihin suuntaan tilanne lopulta kallistuu, Anna Latvala toteaa.

  Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Päivitetty 17.6.2022 klo 15.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat