Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Joulu lähestyy: Näin meteorologi kommentoi joulun väriä – kuukausiennuste…
Kuukausiennuste |

Joulu lähestyy: Näin meteorologi kommentoi joulun väriä – kuukausiennuste yltää jo tammikuun alkuun

Itsenäisyyspäivän talvista tunnelmaa Rääkkylässä.
Joulukuun alku on tuonut kauniita talvimaisemia. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 6.12.2023

Tuore kuukausiennuste ennakoi, että joulua kohti mennään viikkojen keskilämpötilojen osalta Suomessa laajalti tavanomaista kylmemmässä säässä. Viikkojen sisällä lämpötiloissa on kuitenkin vaihtelua. Pakkasten lisäksi ajoittaiset plusasteetkin voivat olla osassa maata mahdollisia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 6. joulukuuta. Ennusteessa näkyy Suomeen merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä ennen joulua.

– Näyttää siltä, että talvisen kylmä sää ei hellitä otettaan Suomesta, mutta ero keskimääräiseen on pienempi kuin joulukuun alussa. Suomi on nyt viikonvaihteessa Venäjän korkeapaineen ja läntisen Euroopan laajan matalapaineen alueen välissä. Tuuli käy etelän puolelta ja pilvisyys on runsasta, joten myös pakkaset jäävät maltillisiksi. Ensi viikolla eli joulukuun 11. päivä alkavalla viikolla matalapaineiden yhteydessä paikoin maan etelä- ja länsiosassa lämpötila voi jo kohota hetkittäin nollan yläpuolelle, mutta matalapaineiden reitit ja lämpötilat tarkentuvat myöhemmin, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

– Nyt näyttää jo kuitenkin todennäköiseltä, että suuressa osassa maata edessä on valkea joulu. Epävarmin tilanne on maan etelä- ja lounaisosassa sekä lännessä rannikon tuntumassa, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 6.12.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

11.–17.12.

(Viikko 50)

Viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 1–5 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä, suurin poikkeama on idässä ja pienin Ahvenanmaalla. Sademäärä on enimmäkseen keskimääräinen, paikoin vähän keskimääräistä pienempi.Hyvä/Kohtalainen

18.–24.12.

(Viikko 51)

Viikko on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomainen.Heikko

25.–31.12.

(Viikko 52)

Viikon keskilämpötilat ovat ajankohdalle tavanomaisia. Sää on vähän keskimääräistä sateisempaa.Heikko

1.–7.1.

Viikko 1)

Viikon keskilämpötilat ovat mahdollisesti keskimääräistä kylmempiä. Sademäärissä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Viikonloppuna 9.–10. joulukuuta lumisateet yleistyvät hiljalleen, mutta jäävät näillä näkymin suuressa osassa maata melko heikoiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Rannikoilla, varsinkin etelässä, voi kuitenkin tulla myös sakeita lumikuuroja. Lämpötila pysyttelee suuressa osassa maata 5–15 pakkasasteessa, mutta selkeillä alueilla etenkin maan itä- ja pohjoisosassa pakkasta voi olla jälleen yli 20 astetta. Etelä- ja lounaisrannikolla on enimmäkseen 0–5 pakkasastetta, Anna Latvala ennustaa.

Pilvipeite rakoilee paikoin viikonloppuna. Tuuli puhaltaa etelän ja kaakon väliltä.

Joulukuun 11. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötilat tavanomaista kylmempiä, mutta viikon mittaan lämpötiloissa vaihtelua

Uuden kuukausiennusteen mukaan 11. joulukuuta alkava viikko on Suomessa 1–5 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi.

– Venäjällä on korkeapaine, joka vaikuttaa varsinkin alkuviikosta myös Suomeen. Uusimman ennusteen mukaan korkeapaine väistyy kuitenkin idemmäksi viikon kuluessa, Anna Latvala kertoo.

Lämpötilat pysyttelevät enimmäkseen 5–15 pakkasasteessa, mutta etenkin Lapissa voi olla kylmempääkin. Lisäksi on mahdollista, että etenkin etelässä ja lännessä käydään viikon aikana paikoin ja ajoittain plusasteiden puolella.

– Pilvisyys on runsasta, mutta pilvipeitteen rakoillessa varsinkin Lapissa voi olla yli 20 astetta pakkasta. Lumisateita on liikkeellä päivittäin aina jossakin päin maata. Hetkittäin viikon aikana ainakin maan länsi- ja eteläosassa lämpötila voi paikoin kohota suojan puolelle, ja paikalliset vesisateetkin ovat mahdollisia. Tämä kuitenkin tarkentuu myöhemmin, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Keski-Euroopassa on 11. joulukuuta alkavalla viikolla liikkeellä matalapaineita. Sää onkin kuukausiennusteen mukaan siellä selvästi tavanomaista sateisempaa. Korkeapaine vahvistuu kuitenkin vähitellen Länsi-Eurooppaan, mikä sysää matalapaineet pohjoisemmalle reitille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keski-Euroopassa tulee sekä vettä että lunta viikonloppuna 9.–10. joulukuuta ja myös 11. joulukuuta alkavalla viikolla. Lämpötilat käväisevät välillä Etelä-Euroopassakin öisin pakkasella, mutta alkuviikosta Espanjan kaakkoisosassa voi puolestaan olla jopa yli 25 plusastetta. Lämpötilat laskevat kuitenkin Euroopan lounaisosassakin 11. joulukuuta alkavan viikon lopussa, Anna Latvala kertoo.

Euroopan etelä- ja keskiosassa on kuukausiennusteen mukaan 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

– Tavanomaista kylmempää on sen sijaan Fennoskandiassa, Baltiassa ja Venäjällä, paikoin Venäjän puolella lähempänä Uralia on jopa 10–15 astetta keskimääräistä kylmempää.

Joulukuun 18. päivä alkava viikko: Jouluaaton viikolla laajalti vähän tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen perusteella jouluaaton viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 0–2 astetta keskimääräistä kylmempiä. Suurimmat poikkeamat ovat etelässä ja maan keskiosassa.

Viikon sademäärät ovat tämän ennusteen mukaan ajankohdalle tavanomaisia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat jouluaaton tienoilla maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta.

Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020.
Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Kuukausiennusteen perusteella 18. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat lähes koko Euroopassa ajankohtaan nähden tavanomaisia tai vähän tavanomaista kylmempiä.

– Pohjois-Atlantilla ja edelleen myös Suomen itäpuolella Venäjällä on korkeapaine.
Sademäärä jää pieneksi Venäjän lisäksi Länsi-Euroopassa, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 25. päivä alkava viikko: Keskimääräistä sateisempaa säätä Suomessa

Matalapainetoiminta vilkastuu tämän kuukausiennusteen mukaan Länsi-Euroopassa 25. joulukuuta alkavalla viikolla.

– Näyttää siltä, että tavanomaista sateisempi sää yltää myös Suomeen asti. Viikon keskilämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä, Anna Latvala sanoo.

Etelä- ja Keski-Euroopassa on ennusteen mukaan tavanomaista joulukuun loppua lämpimämpää.

– Euroopan pohjoisosassa lämpötila sen sijaan vaihtelee hieman keskimääräisen molemmin puolin. Meri on pohjoisessa jo paikoin kylmentynyt tavallista enemmän, mikä näkyy kuukausiennusteessa rannikoiden tuntumassa, Anna Latvala toteaa.

Tammikuun 1. päivä alkava viikko: Miltä näyttää uuden vuoden alku?

Kuukausiennusteen mukaan tammikuu alkaa Pohjois-Euroopassa tavanomaisessa tai vähän tavanomaista kylmemmässä säässä.

– Suomessa viikon keskilämpötilat ovat mahdollisesti hieman keskimääräistä kylmempiä, sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa tavanomaiseen, Anna Latvala sanoo.

Etelä- ja Keski-Euroopassa on ennusteen mukaan keskimääräistä tammikuun alkua lämpimämpää ja varsinkin Euroopan keskiosassa myös tavanomaista sateisempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tammi–maaliskuun pitkä ennuste: Suomi erottuu Euroopan kartalta – katso sydäntalven ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat