Sääuutiset ja blogi> Syysmyrsky ja lumipyry Suomeen: ”Hurjimmissa ennusteissa lumikertymät…
Uutiset |

Syysmyrsky ja lumipyry Suomeen: ”Hurjimmissa ennusteissa lumikertymät ovat jopa 15 senttimetristä lähemmäs 40 senttimetrin lukemia”

Syyskuisia lumisateita Vaalassa.
Viikon ennusteissa on paikoin lumi- ja räntäsateita. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala, 14.9.2021

Tämän viikon sääennusteissa on niin syysmyrsky, vesi- ja lumisateita kuin kesäisiä lämpötilojakin. Lumisateet osuvat tiistain ja keskiviikon aikana Pohjois- ja Keski-Lappiin, missä ajokeli on paikoin huono. Tuulet voivat puhaltaa merellä myrskyisinä keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona, lisäksi tuuli on voimakasta ja puuskaista laajalti myös maa-alueilla. Voimakkaimpia tuulia ennakoidaan etelään ja itään. Perjantaina voidaan mitata jopa 20–23 asteen lämpötiloja.

Tällä viikolla edessä on vaihtelevaa säätä. Pohjois- ja Keski-Lapissa tulee jo hetkittäin talvisia lumisateita, kun taas perjantaina Suomeen saapuu vielä lämmintä ilmaa ja häivähdys kesää. Tulossa on myös puuskaista tuulta.

– Maanantai on rauhallinen sääpäivä, mutta tiistaista alkaen taas tapahtuu. Pohjois-Atlantilla on laaja matalapaineen alue, jossa on useita osakeskuksia, ja parikin näistä lähtee kohti Suomea. Edessä on voimakasta tuulta, osaan maata runsasta sadetta ja Keski- sekä Pohjois-Lappiin jopa lumipyryä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Vettä ja lunta tulee viikon keskivaiheilla paikoin reilusti. Eniten sataa Lapissa, jossa tulee niin vettä kuin luntakin.

– Näillä näkymin Lapin etelä- ja keskiosassa sadetta on tulossa tiistain ja keskiviikon aikana yhteensä 25–50 millimetriä, paikoin jopa enemmän. Pohjois-Lapissa sademäärä jää paikoin alle 10 millimetriin. Lumen osuus Lapin sateesta on vielä vaihdellut eri ennusteiden välillä. Paikoin Keski-Lapissa voi suuri osa sateesta olla lunta tai räntää, hurjimmissa ennusteissa lumikertymät ovat jopa 15 senttimetristä lähemmäs 40 senttimetrin lukemia, mutta toisaalla taas lähes kaikki sade tulee vetenä. Lumisinta on todennäköisesti paikoin tunturialueilla, Anna Latvala sanoo.

Enimmät lumisateet painottuvat tiistaina läntiseen Lappiin, keskiviikkona itäiseen Lappiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kurjaan ajokeliin kannattaa varautua sekä Keski-Lapissa että monin paikoin pohjoisempanakin. Lämpötila on kuitenkin suurimman osan aikaa lähellä nollaa tai plussan puolella, joten lumipeite painuu kasaan jo sataessaan.

Katso videolta lumi- ja vesisateiden sekä tuulten ennuste!

Myös Lapin eteläpuolella tulee sateita tiistain ja keskiviikon aikana. Nämä sateet ovat vettä.

– Kahden vuorokauden sadekertymä tiistain ja keskiviikon aikana on tuoreen ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 5–25 millimetriä, suurimmat sademäärät olisivat lounaasta Pohjois-Savoon yltävällä kaistaleella. Ennusteessa on kuitenkin epävarmuutta, sillä osa sateesta tulee pienestä ja nopealiikkeisestä sadealueesta. Pohjoisempana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa paikalliset erot sademäärissä ovat vielä suurempia: 5 millimetrin tienoilta reiluun 30 millimetriin, Anna Latvala kertoo.

Näin sääviikko etenee: Maanantaina rauhallista säätä, jo tiistaina paikoin lunta Lappiin

Vielä maanantaina korkeapaine pitää sään suuressa osassa maata aurinkoisena ja poutaisena. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee enemmän, Pohjois-Lapissa satelee paikoin vettä.

Pakkasta ja hallaa on ollut öisin jo paikoin etelässä asti. Tiistain vastaisena yönä yölämpötila on etelässä 6–10 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa enimmäkseen 3–7 astetta. Lapin keski- ja pohjoisosassa yölämpötila voi kuitenkin pilvipeitteen rakoillessa käväistä nollan tienoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaina vesisateet leviävät ensin Lapin keskivaiheille.

– Lännestä saapuu melko kapea sadealue, joka liikkuu tiistaina maan länsi- ja eteläosassa kohti koillista. Lapissa sade yleistyy ja runsastuu, mutta Utsjoen ja Inarin tienoilla tiistai voi jäädä poutaiseksi. Sade alkaa muuttua Keski- ja Pohjois-Lapissa jo tiistaina päivällä paikoin lumeksi tai rännäksi, illalla laajemmin. Tuuli voimistuu ja osa lumesta sataa pyryttämällä, Anna Latvala ennustaa.

Lumikertymäennuste 19.9.2023.
Lumikertymäennuste 19.9.2023.

Päivälämpötila on tiistaina maan eteläosassa 18 asteen lähettyvillä, maan keskiosasta Oulun korkeudelle 13–18 astetta ja Lapissa 2–10 astetta, kylmintä on Pohjois-Lapissa.

– Tiistai-iltana tuuli alkaa jo voimistua enemmän. Keskiviikon vastaisena yönä kovia puuskia on vähintään hetkittäin suuressa osassa maata. Tuuli on puuskissa enimmäkseen 10–16 m/s, Keski-Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja rannikoilla jopa voimakkaampi.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasta on paikoin Lapin keski- ja pohjoisosassa.

Keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona myrskyä sekä lumi- ja vesisateita

Keskiviikon vastaisena yönä tai varhain keskiviikkoaamuna lounaasta tulee maan etelä- ja keskiosaan pienikokoinen sadealue. Sadealueen yhteydessä tuuli saattaa yltyä merellä myrskyksi asti.

– Tämä on pieni mutta pippurinen matalapaine, joka on osa isompaa systeemiä. Näin pienessä matalapaineessa ennusteeseen voi tulla vielä muutoksia, mutta näillä näkymin se voi voimistaa tuulen myrskyksi asti lounaisilla ja eteläisillä merialueilla. Lisäksi myrskypuuskat ovat mahdollisia etenkin keskiviikkoaamuna maan etelä- ja itäosassa. Mukana on paikallisesti rankkaa vesisadetta maan etelä- ja keskiosaan, Anna Latvala kertoo.

Pohjois- ja Keski-Lapissa osa sateista on lunta. Ajokeli on lumisateissa huono.

Lumikertymäennuste 20.9.2023.
Lumikertymäennuste 20.9.2023.

– Keskiviikon aikana enimmät sateet väistyvät vähitellen Suomen itäpuolelle. Lapin lumisilla alueilla sade muuttuu lopulta uudestaan vedeksi. Päivä on hyvin tuulinen, kovia puuskia on edelleen pitkin maata, mutta hissukseen sekin hellittää, Anna Latvala sanoo.

Lämpötila on keskiviikkona päivällä maan etelä- ja keskiosassa 12–17 astetta, sateessa voidaan jäädä 10 asteen tienoille. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on enimmäkseen 7–12 astetta, Lapissa 2–10 astetta.

Lumisateita Oulussa syyskuussa 2021.
Syyskuussa 2021 muun muassa Oulussa satoi lunta. Arkistokuva: Fintraffic, tie 4 Oulu, Laanila, 14.9.2021

Perjantaina jopa 20–23 asteen lämpötiloja

Tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen leviää torstaina lämpimän rintaman jäljessä etelämpää hyvin lämmintä ilmamassaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötila voi kohota perjantaina jopa 20 ja 23 asteen välille monin paikoin maan eteläosasta vähän Oulun eteläpuolelle asti, mahdollisesti 20 asteen tienoille myös Kainuussa. Kovin pitkään lämmin tuulahdus ei kuitenkaan kestä, sillä viikonloppuna on jo kylmän rintaman vuoro, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 18.9.2023 klo 15.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat