Sääuutiset ja blogi> Föhn-tuuli nosti lämpötiloja keskiviikkona – jopa +8 astetta!
Uutiset |

Föhn-tuuli nosti lämpötiloja keskiviikkona – jopa +8 astetta!

Suojasäätä föhn-tuulessa.
Föhn-tuuli lauhduttaa säätä Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kuvan föhn-tuulitilanne Vaasassa tammikuussa 2022. Arkistokuva: Christian Nylund, Vaasa

Lauha föhn-tuuli on puhaltanut keskiviikkona Suomeen Norjan vuoriston yli, ja lämpötilat ovat nousseet paikoin lähes keväisen kaltaisiin lukemiin. Lämpötilat ovat pakkasen puolella ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Suomen lämpimimmät alueet ovat keskiviikkona Ahvenanmaa, Satakunta, sekä Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan seutu, joissa lämpötilan on ennustettu nousevan 4–8 asteeseen. Lämpötilat saattavat nousta alkuiltaan asti. Taulukossa ovat Suomessa korkeimmat toistaiseksi mitatut lämpötilat.

Korkeimmat lämpötilat Suomessa 25.1. klo 18 mennessä (°C)
Vaasa lentokenttä+8,2
Vaasa Klemettilä+7,7
Siikajoki Ruukki+7,3
Kruunupyy Kokkola-Pietarsaari lentoasema+7,2
Kokkola Hollihaka+6,9
Oulu lentoasema+6,2

Föhn-tuuli on vaikuttanut myös Ruotsissa. Eteläisen Norlannin alueella lämpötila on kello 16 mennessä noussut +7,6 asteeseen. Lämpötilaero Norlannin pohjois- ja eteläosassa on suuri – Suomen ja Ruotsin rajalla käsivarren Lapin tuntumassa lämpötila on samaan aikaan viidestä kahdeksaan astetta pakkasen puolella. 

Lämmittävä föhn-tuuli syntyy vuoriston ylityksen seurauksena

Föhn-tuulitilanne pääsee syntymään Suomessa tuulen puhaltaessa meille Atlantin suunnalta Norjan vuoriston yli. 

Ilma Atlantilla on yleensä Suomeen verrattuna kosteaa ja lauhaa. Kun kostea ilma kohtaa vuoriston ja nousee vuorenrinnettä ylös, ilma jäähtyy ja sen sisältämä kosteus tiivistyy pilviksi. Sade putoaa vuoriston tuulenpuoleisille rinteille. Vuosittaiset sademäärät Norjan vuoriston merenpuoleisilla rinteillä ovatkin suuria. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maastossa oleva este, kuten vuori, pakottaa ilman nousemaan ylöspäin, jolloin ilman mukana nouseva vesihöyry voi tiivistyä ja muodostaa pilviä.
Föhn-tuulitilanne syntyy, kun ilma nousee vuorenrinnettä ylös, sen kosteus tiivistyy pilviksi ja sataa alas, ja kuiva ilma laskee vuorenrinnettä alas. Kuva: Foreca

Nouseva ilma, nyt sateiden seurauksena kuivahtanut, saavuttaa vuoriston huipun ja lähtee laskuun. Laskun seurauksena ilma alkaa taas lämmetä. Kuivan ilman lämpötila muuttuu ilman noustessa tai laskiessa herkemmin kuin kostean, sillä kostean ilman sisältämä vesi hidastaa lämpötilamuutoksia. Nyt laskussa olevan kuivan ilman lämpötila pääsee siksi nousemaan korkeammaksi kuin ilman alkuperäinen lämpötila vuorijonon kohdatessaan.

Norjan vuoriston ylittänyt, sateissa kuivunut ja vuorenrinnettä alas laskeutuessaan lämmennyt ilma puhaltaa Ruotsiin ja läntiseen Suomeen föhn-tuulena. Föhn-tuulitilanteissa lämpötila nousee useilla asteilla tuulen vaikutusalueilla. Suomessa föhn-tilanteet vaikuttavat lämpötiloihin yleensä talviaikaan, ja esimerkiksi kevään ensimmäiset 10 asteen ylitykset liittyvät meillä usein föhn-tuuleen.

Koska tuulen on puhallettava föhn-tilanteissa Norjan vuoristosta päin, föhn-tilanteita syntyy meillä yleisimmin Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Meri-Lapin suunnalla sekä Ahvenanmaalla. Ajoittain tuulen lämmittävä vaikutus voi kuitenkin levitä laajemmallekin alueelle.

Föhn-tuulen mekanismilla syntyviä tilanteita voi esiintyä kaikkialla maailmassa vuoristojen yhteydessä, mutta niistä käytettävät nimitykset vaihtelevat paikallisesti ja nimityksiä on kymmeniä ympäri maailman. Esimerkiksi Kalliovuorten Chinook-tuulet ja Kalifornian Santa Ana -tuulet ovat ainakin osin föhn-tuulen kaltaisia. 

Tämänkertainen föhn-tuuli puhaltaa vain lyhytaikaisesti

Ennusteiden mukaan föhn-tuuli puhaltaa meillä tällä erää vain keskiviikkona ja tuulen suunta muuttuu torstain vastaisena yönä. Yhtä voimakasta lämmittävää föhn-tilannetta ei näy tämänhetkisissä ennusteissa lähitulevaisuudessa.

Joanna Rinne
meteorologi

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia – alkuun jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Päivitetty 26.1.2023 klo 12.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat