Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Alkukesän kuukausiennuste: Toukokuulle lämmin loppu, mutta miltä näyttää…
Kuukausiennuste |

Alkukesän kuukausiennuste: Toukokuulle lämmin loppu, mutta miltä näyttää kesäkuun alun lomasää?

Toukokuinen kesäisen lämmin päivä Saimaan rannalla.
Toukokuun sää on ollut vaihtelevaa, mutta osa päivistä on ollut jo kesäisen lämpimiä. Kuva: Markku Kuisma, Savitaipale, 18.5.2024

Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä, mutta pohjoisessa ollaan enimmäkseen tavanomaisissa tai paikoin tavanomaista viileämmissä lukemissa. Viileämmän alkuviikon jälkeen loppuviikolla osassa maata voi olla taas jopa 25–27 astetta. Ensi viikolle ennakoidaan koko maahan keskimääräistä lämpimämpää säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 19. toukokuuta. Sen perusteella toukokuun loppu etenee maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista lämpimämmässä säässä. Ensi viikolla myös maan pohjoisosassa on tavanomaista korkeampia lämpötiloja. Sateet jäävät lähiaikoina vähäisiksi.

– Nyt näyttää siltä, että maan etelä- ja keskiosassa on siirrytty termisen kesän puolelle. Viime viikolla vuorokauden keskilämpötilat olivat Suomessa jo isolla alueella yli 10 astetta, ja lämmintä säätä on edessäkin, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Säätilastojen mukaan terminen kesä alkaa keskimäärin eteläisessä Suomessa laajalti ennen 20. toukokuuta ja pohjoisessa Lapissa vasta kesäkuun loppupuoliskolla. Termisen kesän katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 10 asteen yläpuolelle.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 19.5.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

20.–26.5.

(Viikko 21)

Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, pohjoisessa puolestaan enimmäkseen lähellä tavanomaisia tai paikoin tavanomaista viileämpiä. Viikon sademäärä on koko maassa selvästi tavanomaista pienempi.Hyvä

27.5.–2.6.

(Viikko 22)

Viikon keskilämpötilat ovat koko maassa tavanomaista korkeampia. Sademäärät ovat edelleen keskimääräistä pienempiä.Kohtalainen

3.–9.6.

(Viikko 23)

Laajalla alueella viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia, mutta etelässä on paikoin tavanomaista lämpimämpää ja pohjoisessa paikoin tavanomaista viileämpää. 
Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen.
Heikko

10.–16.6.

(Viikko 24)

Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai vähän sitä korkeampia. Sademäärissä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Toukokuun 20. päivä alkanut viikko: Alkuviikolla Lapissa räntä- ja lumisateita sekä pakkasia – loppuviikolla 25–27 astetta mahdollista osassa maata

Tällä viikolla Länsi-Euroopassa on matalapaine ja Pohjois- sekä Itä-Euroopassa korkeapainetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä viikolla Suomessa etelässä ja maan keskiosassa 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Pohjoisessa ollaan monin paikoin lähellä tavanomaisia lukemia, mutta Itä- ja Pohjois-Lapissa on 0–2 astetta keskimääräistä viileämpää.

Lämpötilat ovat nyt tipahtaneet viime viikon lukemista. Alkuviikolla edessä on kylmiä öitä, kun Lapissa on jopa pakkasia. Hallaa eli pakkasta maanpinnalla on myös maan keskiosassa ja mahdollisesti paikoin myös etelässä.

Viikon edetessä lämpötilat kuitenkin nousevat.

– Lämmintä ilmaa leviää jälleen Suomeen asti viileämmän alkuviikon jälkeen. Päivälämpötilat kohoavat jo keskiviikkona ja torstaina paikoin maan länsi- ja eteläosassa 25 asteen tuntumaan. Torstaina tämänhetkisen ennusteen mukaan etelästä Oulun korkeudelle asti on enimmäkseen 20–25 astetta ja Lapissakin laajalti 15–20 astetta. Korkeimmillaan lämpöä voisi viikon edetessä olla tämän hetken ennusteen mukaan paikoin jopa 25–27 astetta, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sateet jäävät tällä viikolla tavanomaista vähäisemmiksi. Alkuviikolla sateita tulee lähinnä Lapissa, missä osa sateista on räntää ja lunta.

Maasto on nyt kuivaa, joten maastopalovaroituksia on aina etelärannikolta Rovaniemen korkeudelle asti.

– Tällaisessa lämpimässä korkeapainesäässä tilanne todennäköisesti vain pahenee lähipäivinä. Paikoin sadekuurot voivat kostuttaa maata, mutta mitään pysyvämpää helpotusta ei ole hetkeen näkyvissä. Perjantaina ja lauantaina sää muuttuu kuitenkin taas epävakaiseksi. Kuurosateita tulee paikoin pitkin maata, ukkonenkin voi jyrähtää. Lapissa voi loppuviikolla jälleen viiletä. Loput lumet ovat viimeisen noin viikon aikana sulaneet kohisten, Lapistakaan ei löydy enää montaa lumista havaintoasemaa, Anna Latvala kertoo.

Pohjoisessa sekä idässä ja kaakossa varoitetaan myös tulvista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta tällä viikolla on kuukausiennusteen perusteella laajalla alueella 0–5 astetta tavanomaista lämpimämpää, Norjan eteläosassa jopa 5–10 astetta tavanomaista lämpimämpää. Keskimääräistä matalampia lukemia on kuitenkin Portugalissa sekä paikoin Espanjassa, Ranskassa ja pohjoisessa Italiassa.

– Puolassa asti lämpötila käy 25–30 asteessa viikon aikana, Ruotsissakin on monin paikoin yli 25 astetta. Ja vaikka Espanjassa on ennusteen mukaan paikoin tavanomaista matalampia lämpötiloja, niin siellä voi maan eteläosassa silti ylittyä viikon aikana 30 astetta.

Keski-Euroopassa sekä vielä paikoin Välimeren rannikolla asti on selvästi tavanomaista sateisempaa.

– Matalapaine jää pyörimään keskiseen Eurooppaan. Samalla se auttaa vähän syöttämään lämmintä ilmaa meille pohjoiseen, Anna Latvala sanoo.

Iberian niemimaalla sekä Fennoskandiassa ja paikoin Itä-Euroopassa viikon sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi.

Toukokuun 27. päivä alkava viikko: Koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpää – sateet jäävät yhä vähiin

Toukokuun 27. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää nyt koko Suomeen tavanomaista lämpimämpää säätä. Viikon sademäärät ovat edelleen tavanomaista pienempiä.

– Touko–kesäkuun vaihteen viikon ennuste on muuttunut lämpimämpään suuntaan, sillä näillä näkymin korkeapaine voi pysytellä laajalla alueella Euroopassa ja Suomessakin asti vielä ensi viikollakin. Sää siis jatkunee Suomessa lämpimänä ja vähäsateisena, Anna Latvala toteaa.

Viikon lopussa 1. kesäkuuta juhlitaan koulujen päättäjäisiä, lakkiaisia ja valmistujaisia. Juhlapäivän ennusteet tarkentuvat myöhemmin.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan 27. toukokuuta alkava viikko on suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista lämpimämpi, mutta kaakkoisessa Euroopassa lämpötilat ovat tavanomaista matalampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Italiasta Saksaan ulottuvalla alueella on vähän tavallista sateisempaa, samoin paikoin Norjassa ja Islannissa. Muuten sademäärä on Euroopassa laajalti ajankohtaan nähden tavanomainen tai sitä pienempi.

Kesäkuun 3. päivä alkava viikko: Vaihtelevaa säätä kesäkuun alkuun

Kuukausiennusteen mukaan matalapainesään todennäköisyys kasvaa Pohjois-Euroopassa 3. kesäkuuta alkavalla viikolla. Suomen sademäärissä ei näy kuitenkaan juurikaan poikkeamia keskimääräiseen nähden. Viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa laajalti lähellä tavanomaisia, mutta etelässä voisi olla vähän keskimääräistä lämpimämpää ja pohjoisessa paikoin vähän keskimääräistä viileämpää.

– Suomi jää Venäjän tavanomaista viileämmän ja Itä- sekä Keski-Euroopan lämpimän alueen väliin. Viikon aikana päivien välinen vaihtelu voi olla meillä suurta. Tämä raja viileän ja lämpimän välillä kuitenkin todennäköisesti siirtyy vielä ennusteissa, Anna Latvala sanoo.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää saattaa jatkua laajalti.

– Tavallista sateisemman sään alue menee ennusteen mukaan Länsi-Euroopasta paikoin Skandinaviaan asti. Itäisessä Euroopassa on kuivempaa.

Kesäkuun 10. päivä alkava viikko: Miten kesäkuu etenee?

Kuukausiennuste näyttää nyt 10. kesäkuuta alkavalle viikolle laajalti hieman tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen. Sademäärissä ei ole poikkeamia tavanomaiseen.

– Ennuste on jo hyvin epävarma, mutta tavallista lämpimämpi sää voi palata Suomeen kesäkuun puolivälin lähestyessä. Tämä kuukausiennuste on kuitenkin Pohjois-Euroopassa kallellaan enemmän matalapaine- kuin korkeapainesään suuntaan. Kevään lopulla ja alkukesästä yhä suurempi osuus sateesta alkaa tulla Suomessakin kuurotyyppisenä, joten matalapaineiden reitillä oleminen ei suoraan tarkoita jatkuvan pilvistä ja sateista säätä, Anna Latvala sanoo.

Ennusteen mukaan Länsi- ja Keski-Euroopassa on 10. kesäkuuta alkavalla viikolla paikoin vähän keskimääräistä viileämpää, muuten Euroopassa ollaan laajalti tavanomaisissa tai tavanomaista korkeammissa lukemissa. Keski- ja Pohjois-Euroopassa on paikoin keskimääräistä sateisempaa, Välimerellä tavanomaista vähäsateisempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Päivitetty 20.5.2024 klo 19.02

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat