Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste julki: Näin syystalvi etenee!
  Uutiset |

  Kuukausiennuste julki: Näin syystalvi etenee!

  Harmaan pilvistä marraskuista säätä.
  Sää jatkuu vaihtelevana. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 12.11.2020

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan lokakuu loppuu ja marraskuu alkaa ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Matalapaineet hallitsevat Suomen säätä tällä ja ensi viikolla, mutta aurinkoakin nähdään ajoittain.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on tällä viikolla Suomessa maan etelä- ja keskiosassa jopa 3–5 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi. Suurin poikkeama on etelässä. Pohjoisessa poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on laajalti 1–3 astetta. Viikon lämpimin aika painottuu loppuviikkoon.

  Viikko on kuukausiennusteen perusteella pohjoisessa ja idässä tavanomaista lokakuun loppua sateisempi. Lännessä sateita tulee keskimääräistä vähemmän.

  – Lokakuun viimeinen viikko sekä vielä marraskuun ensimmäinenkin viikko kuluvat Suomessa lauhassa matalapainesäässä. Useimpina päivinä lännestä saapuu aina uusi sadealue. Sademäärä on tällä viikolla pohjoisessa korkea ja siellä myös satelee mahdollisesti viikon jokaisena päivänä. Etelämpänä sademäärä ei ole yhtä suuri huolimatta alueen yli liikkuvista sadealueista. Öisin on vuodenaikaan nähden monin paikoin lämmintä, varsinkin viikon loppupuolella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Sateet ovat alkuviikolla lunta etenkin Pohjois- ja Keski-Lapissa, ajoittain myös Etelä-Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla. Lauhaa ilmaa kuitenkin leviää viikon mittaan kohti Lappia.

  – Euroopan länsi- ja pohjoisosassa on matalapaine, idässä sen sijaan laaja korkeapaineen alue. Näiden välistä Suomeen virtaa lounaasta lämmintä ilmaa. Viikon lopulla Lapin pohjoisosassa asti sade voi tulla vetenä. Sään lauhtuessa on aluksi paikoin jäätävänkin sateen mahdollisuus.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Päivälämpötila on tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta, mutta voi nousta perjantaina 10–13 asteeseen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on loppuviikosta enimmäkseen 2–9 astetta. Etelä-Lapissa päivälämpötila on alkuun −3 ja +3 asteen välissä ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 0–8 pakkasasteessa. Viikonloppuna eteläisessä Lapissa voidaan mitata kuitenkin jo +5 asteen lukemia ja pohjoisessa Lapissakin aste tai pari plussaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa loka–marraskuun vaihteessa maan eteläosassa 4–8 astetta ja maan keskiosassa enimmäkseen 2–6 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja eteläisessä Lapissa on laajalti 0–4 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa −2...0 astetta.

  Sateinen yleisilme jatkuu ensi viikolla

  Ensi viikolla eli marraskuun ensimmäisellä viikolla Euroopan säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue.

  – Eurooppa jakautuu koleaan länteen ja lämpimään itään. Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–4 astetta keskiarvon yläpuolella, suurin poikkeama on idässä, Anna Latvala kertoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Suomessa ensi viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä suurempi, samoin kuin suuressa osassa muuta Eurooppaa.

  – Sade tulee ensi viikolla pohjoisessa Suomessa lumena ja vetenä, maan etelä- ja keskiosassa ainakin viikon alkupuolella pääasiassa vetenä, Anna Latvala ennustaa.

  Miltä näyttää marraskuun jatko?

  Marraskuun toisella viikolla 8. päivä marraskuuta alkaen kuukausiennuste ei enää näytä viikkotasolla selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen Suomen osalta lämpötiloissa tai sateissa.

  – Ilmanpaineessa ei ole Suomen lähistöllä suurta poikkeamaa keskiarvosta, mikä kertoo tässä tapauksessa todennäköisesti ennusteen epävarmuuden kasvusta. Pohjois-Atlantille on mahdollisesti kehittymässä korkeapaine. Euroopan itäpuoliskolla sekä pohjoisessa on kyllä paikoin vähän sateisempaa, mutta tästä ei voi suoraan päätellä Suomen tilannetta, Anna Latvala sanoo.

  Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että lämpö jää Suomen itäpuolelle Venäjälle.

  – Suomen sää joko pysyttelee lähellä ajankohdan tavanomaista tai vaihtelee lännen mahdollisen viileyden ja idän lämpimän välillä. Euroopan kahtiajako siis paikoin vähän viileämpään länteen ja lämpimämpään itään jatkunee.

  Syksyisen runsas pilvisyys väistyy ja aurinkoa näkyy.
  Viime vuonna marraskuussa mitattiin Suomen mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila, kun Jomalassa Ahvenanmaalla oli 16,6 astetta 6. marraskuuta 2020. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 24.11.2020

  Myöskään marraskuun 15. päivä alkavalla viikolla sademäärässä tai lämpötilassa ei näy kuukausiennusteessa poikkeamaa Suomessa tai Suomen lähettyvillä. Ennusteen epävarmuus kasvaa entisestään.

  – Tässä vaiheessa syksyä on tyypillinen ensilumen tulon aika etelän sisämaassa. Pohjois-Pohjanmaan länsiosaa lukuun ottamatta Pohjois-Suomessa alkaa olla keskimäärin pysyvä lumipeite, Anna Latvala toteaa.

  Ensilumi tilastoissa vertailukaudella 1991-2020
  Ensilumen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennusteessa näkyy jo viikkoja marras–joulukuun vaihteen ympäristöön asti.

  – Ennuste on hyvin epävarma, mutta tilanne on mahdollisesti muuttumassa korkeapainesään suuntaan Pohjois-Euroopan alueella. Toteutuessaan se tarkoittaisi mahdollisesti kuivempaa ja välillä viileämpää säätä Suomessakin. Tyypillisesti tässä vaiheessa vuotta ensilumi on jo saatu lounaissaaristossa ja etelärannikolla asti. Pysyvä lumi puolestaan alkaa levittäytyä maan itäosaan, Anna Latvala sanoo.

  Pysyvä lumipeite tilastoissa 1991–2020
  Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.10.2021 klo 14.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat