Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumipyryn jälkeen hurja käänne: Jopa +25 astetta mahdollista – katso ennuste!
  Uutiset |

  Lumipyryn jälkeen hurja käänne: Jopa +25 astetta mahdollista – katso ennuste!

  Toukokuisia lumisateita ja lämpöä.
  Idässä ja pohjoisessa on tullut toukokuun mittapuun mukaan paikoin reilusti lunta – ensi viikolla Suomessa mitataan mahdollisesti hellettä. Kuvat: Leena Hara, Tohmajärvi, 7.5.2021 ja Matti Hietala, Vaasa, 10.5.2018

  Talvinen lumipyry on tuonut torstaina ja perjantaina reilusti lunta itään ja pohjoiseen, mutta ensi viikon ennustekartoilla näkyy jo laajalti kesäisiä 20–25 plusasteen lukemia.

  Torstain ja perjantain aikana Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen on pyryttänyt vuorokaudessa paikoin 10–20 senttimetriä lunta. Suurimmat vuorokauden lumikertymät torstaiaamusta perjantaiaamuun olivat Ilomantsin Mekrijärven 21 senttimetriä ja Ilomantsin Pötsönvaaran 20 senttimetriä. Lukemat ovat säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Karjalan maakuntatasolla poikkeuksellisen suuria lumikertymiä toukokuussa. 

  Koleiden päivien jälkeen sää alkaa lämmetä viikonlopun mittaan. Aurinkoa nähdään, mutta sateitakin on liikkeellä.

  – Lumipyryn matalapaine etenee lauantaina aamupäivällä Lapin yltä luoteeseen, mutta iltapäiväksi lumikuurot yleistyvät Lapissa. Etelässä, idässä ja osin Kainuussa kulkee paikallisia sateita päivän mittaan. Etelässä sateet ovat enimmäkseen vettä, kun taas idässä olomuodossa on vaihtelua, ennustaa Forecan meteorologi Jenna Salminen

  Lauantaina ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa poutaisilla alueilla 10 asteen tienoilla. Sateisilla alueilla idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäädään 5 asteen vaiheille, Lapissa on 0–5 astetta. 

  Ennuste lauantai-iltapäiväksi 8.5.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäiväksi 8.5.2021.

  Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on selkeillä alueilla etelässä asti.

  Tällainen on äitienpäivän ennuste

  Sunnuntaina äitienpäivänä sadekuuroja tulee laajalla alueella koko maassa, erityisesti lännessä ja etelässä, missä ne voivat olla runsaitakin. Aurinkoakin kuitenkin näkyy ennustekartoilla.

  Lämpötila on etelässä ja maan keskivaiheilla jokusen asteen 10 asteen puolin ja toisin. Pohjoisessa päivälämpötila vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun 5–10 asteesta Pohjois-Lapin 5 asteen molemmin puolin.

  Ennuste äitienpäivän iltapäiväksi 9.5.2021.
  Ennuste äitienpäivän iltapäiväksi 9.5.2021.

  Sunnuntai-iltana lounaasta lähestyvän lämpimän rintaman sade ulottuu jo länteen ja etelään. Maanantain vastaisen yön aikana sade etenee maan etelä- ja keskiosan ylle.

  Ensi viikolla vuoden ensimmäiset 20 asteen lukemat – meneekö 25 astettakin rikki?

  Ensi viikolla sää alkaa lämmetä selvemmin. Maanantaina sateita tulee kuitenkin etelässä ja maan keskivaiheilla.

  – Lämpimän rintaman ja sen laajan vesisadealueen jälkipuolella Suomen ylle leviää lämmintä ilmaa maanantaina. Sateen alla on hieman viileämpää, noin 10 astetta, mutta maanantain aikana etelästä alkaen poutaisemmaksi muuttuvilla alueilla lämpötila nousee paikoin jo 15 asteen yläpuolelle, Jenna Salminen ennustaa. 

  Pohjoisessa runsaspilvisillä alueilla lämpötila on maanantaina päivällä 10 asteen tuntumassa tai sen alapuolella, aurinkoisilla alueilla 10 asteen puolin ja toisin.

  "Viikon puolivälissä on jo yleisesti 20–25 astetta Lappia lukuun ottamatta, Lapin ennuste on pilvisempi. Myös rannikon tuntumassa on mahdollisesti hieman viileämpää."

  Näyttää siltä, että Virossa lämpötila nousee jo maanantaina 20 asteen tienoille.

  – Jos sateen kulku aikaistuu ennusteissa, 20 astetta voi olla jo maanantaina lähellä Suomessakin. 

  Tiistaina rintama jatkaa kohti pohjoista. Lämpö leviää Suomeen jo laajemmin. 

  – Tiistaina 20 asteen lukemat yleistyvät etelässä ja maan keskivaiheilla, mahdollisesti jo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuunkin korkeudella. Sää on myös laajalti poutaista, mutta pilvisyydessä on vaihtelua. Pohjoisempana tulee kuitenkin sateita ja sateen alla on selvästi viileämpää: paikoin poutaisemmilla alueilla lämpötila on 10 asteen vaiheilla, muuten 5 asteen tienoilla. Pohjoisessa sade tulee laajalti vetenä, mutta paikoin tulee myös lunta ja räntää.

  Tiistain jälkeen sää lämpenee entisestään.

  – Viikon puolivälissä on jo yleisesti 20–25 astetta Lappia lukuun ottamatta, Lapin ennuste on pilvisempi. Myös rannikon tuntumassa on mahdollisesti hieman viileämpää, Jenna Salminen sanoo.

  Aurinko houkutti rannalle Vaasassa toukokuussa 2018.
  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on huhtikuun puolella mitattu 18,0 astetta. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 10.5.2018

  Lapin eteläosassa lämpötilat ovat ensi viikon puolivälin tienoilla laajalti 10 astetta tai hieman enemmän, pohjoisempana on viileämpää.

  – Lännestä päin on lähestymässä sateita, jotka leviävät pohjoiseen ja saattavat epävakaistaa säätä lännessä, muuten sää näyttää ensi viikon puolivälissä poutaiselta.

  Ensi viikon mittaan yölämpötilat ovat yleisesti plussan puolella, pohjoisimmassa osassa Lappia voidaan paikallisesti käydä ajoittain pakkasella.

  Sateet ja ukkoset yleistyvät loppuviikolla

  Ensi viikon loppua kohden sää vaikuttaisi muuttuvan epävakaisempaan suuntaan.

  – Sateet yleistyvät ja ukkoset ovat mahdollisia. Alkuun sateiden välissä saattaa yhä esiintyä 20 asteen lämpötiloja, mutta pohjoisen puolella lymyilee kylmää ilmaa, joka tipauttaa lämpötilan, jos se pääsee puskemaan Suomen ylle. Mikäli kylmä ilma pääsee Suomeen, lumisemmat sateet yleistyvät pohjoisesta päin, Jenna Salminen toteaa.

  Lue seuraavaksi kesän ennuste: Kesä edessä – lomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 7.5. klo 18.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa