Sääuutiset ja blogi> Katso kuvat: Lapin tunturit peittyivät lumeen – "tuleva yö on hyytävän…
Uutiset |

Katso kuvat: Lapin tunturit peittyivät lumeen – "tuleva yö on hyytävän kylmä koko maassa"

Saana-tunturi oli varhain lauantaiaamuna lumen peitossa. Virallisesta ensilumesta voidaan puhua, jos aamun säähavainnoissa lunta on kesäaikana klo 9 vähintään yksi senttimetri ja talviaikana klo 8. Saana-tunturilla ei tehdä lumensyvyyshavaintoja, joten on hankala sanoa, onko virallisen ensilumen määritelmä täyttynyt.
Saana-tunturi oli varhain lauantaiaamuna lumen peitossa. Virallisesta ensilumesta voidaan puhua, jos aamun säähavainnoissa lunta on vähintään yksi senttimetri kesäaikana klo 9 ja talviaikana klo 8. Saana-tunturilla ei tehdä lumensyvyyshavaintoja, joten on hankala sanoa, onko virallisen ensilumen määritelmä täyttynyt. Kuva: Margit Eskonen, Kilpisjärvi, 4.9.2021

Vuodenajat vierivät eteenpäin: lauantaiaamuna Käsivarren Lapissa oli jo lupaus tulevasta talvesta, kun korkeimmat tunturit olivat yön aikana peittyneet lumihuntuun. Alkusyksyn kylmä jakso huipentuu sunnuntain vastaisena yönä, kun pakkanen voi vierailla etelämpänäkin Suomessa.

Tunturit olivat lauantaiaamuna Kilpisjärven ympäristössä lumen peitossa ja legendaarinen Saana-tunturikin oli saanut lumesta osansa. On kuitenkin hankala sanoa, onko virallisen ensilumen määritelmä täyttynyt, eli oliko lunta näin kesäaikana aamuyhdeksältä vähintään yhden senttimetrin verran.

Tuntureilla ei lähtökohtaisesti tehdä lumensyvyyshavaintoja ja tällä erää syyskauden ensimmäinen lumipeite näytti keskittyvän lähinnä tuntureiden huipuille. Saana-tunturia lähinnä olevat lumensyvyyshavainnot tulevat Kilpisjärven kyläkeskuksesta – siellä ensilumen määritelmä ei ole täyttynyt lauantaiaamuna. Lunta ei ole toistaiseksi havaittu muillakaan havaintoasemilla.

Lunta näkyi varhain lauantaiaamusta olevan myös muilla korkeimmilla huipuilla Kilpisjärven pohjoispuolella.
Lunta näkyi varhain lauantaiaamusta olevan myös muilla korkeimmilla huipuilla Kilpisjärven pohjoispuolella. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Kilpisjärvi

Kilpisjärvellä pysyvästi asuva Margit Eskonen kuvailee lauantaiaamun tilannetta näin:

— Pieni lumiharso oli tässä kylälläkin maan pinnassa, mutta suli tietysti nopeasti pois. Tunturin laet olivat ensimmäistä kertaa tälle syksylle valkoisina, muun muassa Malla, Ailakkavaara sekä Ruotsin puolen tunturit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lunta näkyi lauantaiaamuna sataneen myös muille korkeimmille huipuille.
Lunta näkyi lauantaiaamuna sataneen myös muille korkeimmille huipuille Norjan ja Ruotsin puolella. Kuva: Margit Eskonen, Kilpisjärvi, 4.9.2021

Sunnuntain vastainen yö hyvin kylmä

Syyskuu on alkanut Suomessa epätavallisen koleissa merkeissä ja kylmyys näyttäisi huipentuvan sunnuntain vastaisena yönä. Tuleva yö on vuodenaikaan nähden hyytävän kylmä koko maassa. Lunta ei kuitenkaan näyttäisi satavan enää.

"Tuleva yö on vuodenaikaan nähden hyytävän kylmä koko maassa."

Syyskuun alussa yön alin lämpötila on tyypillisesti suuressa osassa maata 5–10 astetta, mutta sunnuntain vastainen yö on laajalti jopa 10 astetta tavanomaista kylmempi.

Kylmien öiden päätteeksi lämpimien vesistöjen yllä voi syntyä näyttäviä sumuja.
Kylmän sunnuntaiyön päätteeksi lämpimien vesistöjen yllä voi syntyä valokuvauksellisia sumuja. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 4.9.2021

Kunhan pohjoistuuli heikkenee ja sää selkenee, lämpötila pääsee yöaikana monin paikoin laskemaan lähemmäs nollaa astetta, jopa pakkasen puolelle. Yöpakkasta, eli pakkasta kahden metrin korkeudessa, voi esiintyä eteläistä Suomea myöden. Hallaa, eli pakkasta maan pinnassa, esiintyy tätäkin yleisemmin.

Kylmimmät hetket ovat kuitenkin taittumassa sunnuntai-iltapäivän aikana, kun tuuli kääntyy puhaltamaan leudompaa ilmaa lännestä. Ensi viikko näyttääkin jo selvästi lämpöisemmältä, kun Suomea kohden pyrkii Länsi-Euroopasta annos kesäisempää ilmaa.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Tällaista säätä ennakoidaan syyskuulle

Markus Mäntykannas

Päivitetty 4.9.2021 klo 12.53

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat