Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uimavedet ovat nyt aiempaa lämpimämpiä, mutta onko paluu kylmempään jo näkyvissä?
  Blogi |

  Uimavedet ovat nyt aiempaa lämpimämpiä, mutta onko paluu kylmempään jo näkyvissä?

  Lämmin kesäpäivä Päijänteen rannalla
  Lämmin kesäpäivä Päijänteen rannalla Kuva: Foreca, Päijänne, arkistokuva

  Tässä kuussa aiemmin vallinnut, heinäkuiseksi viileä sää piti järvien pintalämpötilat alhaalla. Ne olivat vielä tämän viikon alussa suuressa osassa maata asteen, pari ajankohdan keskimääräistä kylmempiä. Viime päivinä Suomeen on kuitenkin virrannut lämmintä ilmamassaa ja ilman lämpötila kohonnut monin paikoin helteeksi asti. Järvetkin saivat osansa lämmöstä.

  Lappia lukuun ottamatta järvien lämpötilat ovat nyt enimmäkseen lähellä 20 astetta. Pintaveden lämpötila on monin paikoin lähellä ajankohdan keskiarvoa ja paikallisesti jopa yli kaksi astetta sen yläpuolella. Vaihtelua on kuitenkin edelleen eri järvien välillä, esimerkiksi Ylöjärvellä Näsijärven Kyrönlahden vesi on vielä noin asteen keskiarvon alapuolella. Paikalliset olot vaikuttavat lämpötilaan ja pienen järven matala, suojainen ranta lämpenee nopeammin kuin laaja järvenselkä, joten mitatut lämpötilat kuvaavat vain omaa aluettaan.

  Järvissä on nyt siis ollut lämpimämpää uida kuin viime viikkoina. Lämpötilan nousu on lisännyt sinilevän määrää, mutta Suomen ympäristökeskuksen mukaan sitä on edelleen keskimääräistä vähemmän.

  Järvien pintalämpötilat ovat nousseet hieman tämän viikon aikana.
  Järvien pintalämpötilat ovat nousseet hiljalleen tämän viikon aikana. Kuva: Foreca, lämpötilat: Suomen ympäristökeskus

  Muutos viileämpään viikon puolivälissä

  Ensi viikolla sää muuttuu vähitellen epävakaisemmaksi. Maanantaina kuurosateita tulee pitkin maata, mutta ne jäävät enimmäkseen paikallisiksi. Sateiden mukana on kuitenkin paikoin myös ukkosta ja lähelle iskevä salama voi tainnuttaa uimarin, joten uimaan mielivien kannattaa seurata sadetutkaa ja salamahavaintoja! Myös ympäristöään kannattaa tarkkailla: varsinkin korkeat, kukkakaalimaiset pilvet voivat kehittyä ukkoskuuroiksi asti.

  Tiistaina sadekuurot ukkosineen yleistyvät ja keskiviikosta alkaen matalapainesää vallitsee jälleen. Samalla lämpötila laskee etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Järvien lämpimän pintakerroksen alla on kylmempää vettä, joten voimistuva tuuli sekoittaa vesikerroksia jonkin verran ja todennäköisesti monien järvien pintalämpötila laskee viikon puolivälin jälkeen.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Lämpö vyöryy yllättävälle alueelle – "jos olisin lomalla, menisin heti sinne!"

  Anna Latvala

  Päivitetty 19.7.2020 klo 18.02

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat