Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kevään lämpöennätys meni rikki: Jo yli 20 astetta – länsirannikon…
Uutiset |

Kevään lämpöennätys meni rikki: Jo yli 20 astetta – länsirannikon tuntumassa ja pohjoisessa salamointia

Kevään merkkejä Uudessakaupungissa.
Luonnossa on jo paikoin kevään merkkejä. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 8.4.2024

Keskiviikkona mitattiin tämän vuoden tähän asti korkein lämpötila. Etenkin länsirannikon tuntumassa ja pohjoisessa on paikoin myös ukkostanut.

Keskiviikon korkein lämpötila oli Lappeenrannan Konnunsuon havaintoasemalla mitattu 20,1 astetta. Tämä on vuoden toistaiseksi korkein lämpötila. Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä on lisäksi kalenterivuoden aikaisin 20 asteen ylitys vuodesta 1959 eteenpäin olevissa tilastoissa. Tätä ennen tilastojen aikaisin 20 asteen ylitys oli 13. huhtikuuta 1989. Myöhäisimmillään 20 asteen ensiylitystä on saatu odottaa vuonna 1991, jolloin 20 astetta ylittyi vasta 8. kesäkuuta.

Lappeenrannan muillakin havaintoasemilla oli keskiviikkona lämmintä, kun Lappeenrannan lentoaseman havaintoasemalla mitattiin 18,7 astetta ja Lepolan havaintoasemalla 18,4 astetta.

– Suomen yli liikkui keskiviikkona hyvin lämpimän ilmamassan kieleke sekä sitä reunustavat säärintamat. Nämä kaikki liittyvät matalapaineen keskukseen, joka liikkuu Suomen luoteispuolitse kohti koillista, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Vuoden aiempi korkein lukema oli Vantaalla 1. huhtikuuta mitattu 17,7 astetta.

Etelä-Virossa mitattiin keskiviikkona paikoin yli 25 asteen lukemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Puuskaista tuulta ja salamointia

Lämmintä ilmamassaa reunustava säärintama ja siihen liittyvät sateet ovat liikkuneet keskiviikkona maan länsi- ja pohjoisosan yli itään. Vaasan edustalla havaittiin ukkosia jo aamupäivällä. Päivän edetessä ukkoset ovat edenneet Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rannikon edustalla ja rannikon tuntumassa sekä Pohjois-Pohjanmaan sisämaassa ja paikoin Kainuussa ja Etelä-Lapissa koilliseen.

– Ukkoset eivät huhtikuun alussa ole täysin tavattomia. Ukkoset saavat nyt voimansa erittäin lämpimän ilmamassan kielekkeen lämmöstä, Joanna Rinne sanoo.

Seuraa sateita ja salamointia Forecan sadetutkasta!

Salamointia ehdittiin kokea tänä vuonna jo aiemmin, kun toisena pääsiäispäivänä 1. huhtikuuta maan etelä- ja keskiosassa havaittiin noin 350 maasalamaa. 

Suomen luoteispuolella oleva matalapaineen keskus voimistaa myös tuulia. Tuuli on keskiviikkona laajalti puuskaista. Keskituulen voimakkuus voi Merenkurkussa ja Perämerellä kohota jopa myrskyrajan eli 21 m/s tuntumaan. Maa-alueilla tuuli on torstaina vielä keskiviikon tuulia voimakkaampaa.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

10.4.2024: Päivitetty keskiviikon korkeimpia lämpötiloja ja ukkostilannetta sekä lisätty tilastotietoja 20 asteen ylityksistä.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 10.4.2024 klo 18.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat