Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Myräkkäpäivä: Maanantaina tuulta, vesisadetta ja jopa 10–20 senttiä…
Uutiset |

Myräkkäpäivä: Maanantaina tuulta, vesisadetta ja jopa 10–20 senttiä lunta

Sekä lauhtuminen ja pakastuminen sekä lumisateet heikentävät talvilomalla ajokeliä.
Ajokeliä heikentää maanantaina ja tiistaina moni tekijä. Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi

Voimakas matalapaineen keskus tuo maanantaina Suomeen puuskaisen tuulen ja sateita niin vetenä, lumena kuin räntänäkin. Seuraavana yönä sää pakastuu ja märät pinnat jäätyvät. Huonoon, jopa erittäin huonoon ajokeliin on syytä varautua.

Myräkkämatalapaine levittäytyy maanantaiksi kattamaan koko Fennoskandian ja vaikuttaa laajemmallekin alueelle sekä Itä-Eurooppaan että Jäämerelle. Matalapaineen keskus on maanantaina Suomen päällä.

Matalapaineeseen liittyvät sateet ja sääilmiöt levittäytyvät meille lähes koko maahan.

Maanantaina sateet ja tuuli vaikeuttavat liikkumista

Laaja sadealue on levinnyt Suomeen maanantain vastaisena yönä. Sateet tulevat maan etelä- ja länsiosassa alkuun suureksi osaksi vetenä ja räntänä, ja maan keski- ja itäosassa sateet muuttuvat vedeksi ainakin paikoin sadealueen edetessä. Ainakin osa sateista voi tulla vetenä jopa Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla asti. Ainoastaan osassa Pohjois-Lappia sää pysyy maanantaina poutaisena.

Ennusteiden mukaan lunta kertyy runsaimmin Pohjois-Karjalasta Keski-Suomen maakunnan pohjoisosaan, Kainuuseen ja Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa lunta sataa maanantain aikana 10–20 senttiä. Laajalla alueella maan itä-, keski- ja pohjoisosaa lunta sataa yli 5 senttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan eteläosassa sää poutaantuu väliaikaisesti päivällä, jopa aurinko voi näyttäytyä. Maan etelä- ja länsiosassa maanantai-illan sateet tulevat aiempaa lumisemmassa olomuodossa eli joko räntänä tai lumena.

Maanantain myräkkään liittyy sateiden lisäksi myös voimakas tuuli. Keskituuleen ei ole ennustettu myrskylukemia, mutta tuuli on puuskaista koko maassa. Tuulen suunta vaihtelee sen mukaan, millä puolella Suomen yli liikkuvaa matalapaineen keskusta ollaan. Voimakkaimmat tuulilukemat havaitaan todennäköisesti myöhään maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaan rannikolla, jossa tuuli voimistuu pohjoisenpuoleiseksi kääntyessään maanantai-iltana selvästi.

Lumisadealueilla tuulessa pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä.

Lämpötilat ovat maanantaina maan etelä- ja keskiosassa ja vielä Oulun korkeudella asti 1–3 astetta plussan puolella. Etelä- ja Keski-Lapissa on pakkasta 1–8 astetta ja Pohjois-Lapissa 5–15 astetta.

Pohjoistuuli pudottaa lämpötilat tiistain vastaisena yönä pakkaselle

Tuuli kääntyy Suomessa tiistain vastaisen yön lähestyessä lännestä alkaen pohjoiseen, ja pohjoisvirtauksen mukana sää pakastuu etelässä asti. Maan itäosassa pakastuminen tapahtuu vasta yön aikana tai tiistaiaamuna. Sään pakastuessa märät tienpinnat jäätyvät.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on suuressa osassa maata 1–5 astetta, Lapissa 5–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Yön aikana sadealue väistyy vähitellen idemmäksi, tiistaina aamulla lunta satelee enää maan itäosasta Itä-Lappiin yltävällä alueella. Lännessä ja etelässä sää muuttuu selkeämmäksi.

Tiistaina pilvisyys vaihtelee päivän mittaan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa ja sää on suuressa osassa maata poutainen, Keski- ja Pohjois-Lappiin kiepsahtaa illalla idästä lumisateita. Päivälämpötila on lounaassa ja etelässä juuri nollan yläpuolella, muualla on laajalti 1–7 pakkasastetta.

Ajo- ja jalankulkukeliä heikentää maanantaina ja tiistaina monta tekijää

Maanantain ja tiistain aikana säässä esiintyy useita tekijöitä, jotka vaikeuttavat liikkumista. Keliin vaikuttavat esimerkiksi seuraavat seikat:

  • Lumisade heikentää keliä etenkin maan itä-, keski- ja pohjoisosassa.
  • Lumisadealueilla lumi pöllyää ja heikentää näkyvyyttä.
  • Lämpötilojen nousu plussalle maan etelä- ja keskiosassa maanantaina sulattaa vettä jäätyneille pinnoille.
  • Lämpötilojen lasku pakkasen puolelle tiistain vastaisena yönä saa märät pinnat jäätymään, lounaassa ja etelässä pinnat sulavat jälleen tiistaina päivällä.

Maanantaina ja tiistaina liikkumiseen kannattaa siis varata tarpeeksi aikaa ja varautua heikentyneisiin keliolosuhteisiin.

Joanna Rinne
meteorologi

30.1.2023: Päivitetty ennustetta.

Katso yli 100 paikkakunnan ennusteet:

Päivitetty 30.1.2023 klo 10.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat