Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kylmyys kouraisee Suomesta Välimerelle – myös Texasissa asti sataa lunta! Miltä näyttää alkava viikko?
  Uutiset |

  Kylmyys kouraisee Suomesta Välimerelle – myös Texasissa asti sataa lunta! Miltä näyttää alkava viikko?

  Auringonpaiste Suomenlinnan yllä ja jäänmuodostus
  Ainankin osin aurinkoiset talvisäät jatkuvat suuressa osassa maata. Kuva: Foreca

  Kylmä, talvinen sää on jatkunut Suomessa jo pitkään, eikä kylmyys ole ainoastaan Suomen asia. Euroopassa kylmä aalto ulottuu Välimerelle asti, ja Kreikassa ja Turkissa asti lumisateet pyyhkivät yli maan. Pohjois-Amerikan jääkylmä aalto on tuonut lumisateet ja pakkaset jopa Texasiin.

  Vuoden alussa tapahtunut polaaripyörteen heikentyminen ja stratosfäärin äkillinen lämpeneminen mahdollisti sen, että kylmät ilmamassat pääsivät pohjoisen pallonpuoliskon napa-alueelta kohti etelää. Sen seurauksena Suomessa talvinen sää on kestänyt suuren osan tähänastisesta vuodesta koko maassa.

  Tällä hetkellä kylmä sää ei ulotu ainoastaan Pohjois-Eurooppaan, vaan talvinen sää kurottaa meiltä peräti Välimerelle asti. Pohjois-Amerikassa vastaava kylmä kieleke on tuonut pakkasen ja lumisateet jopa Texasiin. Miltä näyttää alkavan viikon ennuste? 

  Kylmyys ulottuu Suomesta Välimerelle asti

  Videon alussa nähdään, kuinka sininen, talvinen ilmamassa peittää suuren osan Eurooppaa. Sunnuntain aikana Kreikassa ja läntisessä Turkissa ennustettiin satavan jopa enimmillään kymmeniä senttejä lunta, ja Turkissa lumisateet tulevat jatkamaan matkaansa itään lähipäivinä. 

  Viikon edetessä Suomen yli liikkuu useita kylmän ilman aaltoja. Ilmavirtaus käy meillä arkipäivien ajan pohjoisesta päin. Viikonlopun sääkartoilla näkyy muutos, kun idän kylmä ilmamassa näyttää vetäytyvän ja Suomea kohti kurottaa lauhan ilman aalto lounaasta. Lauhan aallon toteutuminen on mahdollista, mutta ei millään tavoin varmaa; viime aikoina jo useita lauhan ilman lähestymisen ennusteita on muuttunut kylmempään suuntaan ajan edetessä. Tällä hetkellä näyttää silti siltä, että ensimmäinen hiihtolomaviikko aloitetaan vähemmän kireissä pakkasissa kuin viime viikot yleisesti.

  Suomen yli pyyhkii lumisateita, sitten kylmyys jatkuu

  Suomessa pakkassäät jatkuvat ainakin lähipäivien ajan. Pilvisyys vaihtelee, ja pilvipeite vaikuttaakin lämpötiloihin runsaasti. Yleisesti ottaen pakkanen on kireimmillään selkeän taivaan heikkotuulisissa tilanteissa, kun taas pilvisessä säässä pakkanen jää maltillisemmalle tasolle. Aivan lounaisrannikon tuntumassa on hieman lauhempaa, lämpötilat pysyvät joinakin päivinä vain juuri ja juuri pakkasen puolella.

  Sateet ovat viime aikoina jääneet Suomessa vähiin korkeapainesään vallitessa, mutta maanantain aikana sääkartoilla liikkuu lumisadealue. Lumisateita tulee aluksi Lapissa, sitten sadealue jatkaa matkaansa maan itäosan yli ja siitä etelään Suomen ulkopuolelle. Kertymät jäävät kuitenkin pieniksi, enimmillään lunta kertyy ennusteiden mukaan maan itäosassa, jossa sitä tulee reilut viisi senttiä. Yleisesti viikko aloitetaan vaihtelevapilvisessä, poutaisessa pakkassäässä.

  Pohjois-Amerikan kylmyysaalto puree eurooppalaistakin kovemmin

  Pohjois-Amerikassa kylmän ilman aalto peittää viikon vaihtuessa Alaskan ja Kanadan lisäksi lähes koko Yhdysvallat. Lumisateita ja pakkaslämpötiloja on mitattu Texasissa asti. Vertailun vuoksi: Sama leveyspiiri, joka kulkee lumisateiden alle jääneen Texasin Dallasin läpi, kulkee mm. Marokon, Jordanian, Irakin ja Etelä-Japanin läpi. (Näiden maiden ilmastot eivät toki vastaa täysin toisiaan)

  Kuluvan viikon aikana varsin etelään ulottuvien lumisateiden ennustetaan jatkuvan Yhdysvalloissa. Pakkaset jatkuvat vähintään öisin suurimmassa osassa maata.

  Kuukausiennusteen mukaan 22.2. alkavan viikon keskilämpötilan ei ennusteta enää Yhdysvalloissa pysyvän vuodenajan keskiarvojen alapuolella, vaan nousevan jopa keskiarvojen yläpuolelle. Kylmin aalto kestänee siis enää vain muutaman päivän ajan.

  Lue lisää: Kevättalven ennuste: Lämpö pöllähtää täysin yllättävälle alueelle – "Nyt ei kannata odottaa liikoja"

  Joanna Rinne

  Päivitetty 14.2. klo 20.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa