Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Tuore kuukausiennuste: Helteet tulevat kesäkuun alussa
  Blogi |

  Tuore kuukausiennuste: Helteet tulevat kesäkuun alussa

  Yläpilviä Hangon taivaalla kesäpäivänä
  Lämpimät kesäpäivät tekevät tuloaan. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko, arkistokuva

  Lähipäivinä lämpötilan odotetaan kohoavan ensimmäistä kertaa tänä vuonna 20 asteen tuntumaan. Euroopan keskuksen tuoreessa kuukausiennusteessa Suomen sää lämpenee lähiviikkoina silmissä: ensimmäiset hellepäivät ovat mahdollisia kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

  Euroopan keskuksen (ECMWF) julkaisemassa kuukausiennusteessa Suomen itäpuolella on kesäkuun ensimmäisen viikon ajan tavanomaista korkeampi ilmanpaine ja Pohjois-Atlantilla tavanomaista matalampi. Tämä asetelma avaisi väylän lämpimille etelävirtauksille, joiden myötä kesän ensimmäiset hellepäivät voivat rantautua Suomeen heti kesäkuun ensimmäisen viikon aikana. Onnea teille, ketkä lomailette jo touko-kesäkuun vaihteessa!

  Kesä alkaa nyt vauhdilla, mutta hyytyykö meno juhannusta kohden?

  Lukuisista takatalvista kesäiseen säähän siirtyminen voi tuntua näinä päivinä isolta harppaukselta. Varsinkin Lapissa muutos on hurja: paikoin lunta on vielä liki metrin verran – alkuviikolla tavoitellaankin jo 20 asteen lukemia. Tulvatilanteen kannalta tämä tietää huonoa.

  Kuukausiennusteen ensimmäinen tarkasteluviikko (25.–31.5.2020) näyttää suuressa osassa Eurooppaa korkeapainevoittoiselta. Tavanomaista lämpimämpi sää keskittyy Länsi-Eurooppaan, kun taas ennätyshelteissä kärvistellyt itäinen Välimeri ja laajalti myös itäinen Eurooppa näyttävät tavanomaista viileämmiltä.

  Kuukausiennusteen seuraava tarkasteluviikko (1.–7.6.2020) siirtää korkeapaineen painopisteen itäiseen Eurooppaan, jolloin Suomeen pääsisi pullahtamaan etelämpää Euroopasta entistäkin lämpöisempää ilmaa. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kuukausiennusteessa on poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan varsinkin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Tämän ennusteen perusteella kesän ensimmäiset hellepäivät saapuisivat tänä vuonna kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

  Helteen määritelmä Suomessa on, että päivän ylin lämpötila on virallisella mittauspisteellä vähintään 25,1 astetta.

  Auringonlasku
  Kesäkuu voi alkaa tänä vuonna hyvin lämpimänä. Kuva: Joanna Rinne, arkistokuva

  Kesäkuun edetessä ilmanpaine- ja lämpötilapoikkeamat Euroopan yllä heikkenevät ja tavanomaista lämpimämpi sää näyttäisi vetäytyvän läntiselle Välimerelle ja Suomen itäpuolelle. Kuukausiennuste yltää jo juhannusviikolle, mutta silloin Suomen yllä ei näy poikkeamia suuntaan eikä toiseen: ilmanpaine, lämpötila ja sateisuus näyttävät olevan lähellä tilastollisia keskiarvoja.

  Kuukausi- ja vuodenaikaisennusteet ovat vielä kokeiluasteella, eivätkä ne anna tarkkaa tulkintaa tietyn ajanhetken säätilasta.

  Lue seuraavaksi: Pohjois-Suomeen pelätään jopa ennätystulvia – paksuimpien lumimassojen sulaminen käynnistymässä

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 22.5. klo 17.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa