Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppuvuoden ennuste: Selvästi tavanomaista kylmempi sää jatkuu alkuun…
Kuukausiennuste |

Loppuvuoden ennuste: Selvästi tavanomaista kylmempi sää jatkuu alkuun – käänne mahdollinen ennen joulua

Jouluista tunnelmaa.
Tämän viikon ennusteissa näkyy lumisateita siellä täällä. Arkistokuva: Maija Savolainen, Nurmes, 27.12.2021

Sää jatkuu tuoreen kuukausiennusteen mukaan tällä ja ensi viikolla selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä. Kylmä ilmamassa saattaa kuitenkin vaihtua lauhemmaksi lounaiseksi ilmavirtaukseksi ennen joulua. Näin pitkälle menevässä ennusteessa on kuitenkin epävarmuutta – vielä ei tiedetä, onko joulu Suomessa valkea koko maassa. Osassa keskistä Eurooppaa on puolestaan kärsitty joulukuun alkupäivinä lumikaaoksesta, kun taas osassa eteläistä Eurooppaa on mitattu jopa yli 20 plusasteen lukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 3. joulukuuta.

– Ennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa tällä ja ensi viikolla tavanomaista kylmempänä, mutta jouluaaton viikolla ilmavirtaus näyttäisi kääntyvän puhaltamaan meille lounaan puolelta. Joulukuun 18. ja 25. päivä alkavilla viikoilla viikkojen keskilämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan laajalti ajankohdan keskiarvojen luokkaa, Lapissa voi olla jouluaaton viikolla jopa hitusen ajankohdan keskiarvoja lauhempaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 3.12.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

4.–10.12.

(Viikko 49)

Viikon keskilämpötilat ovat Suomessa selvästi tavanomaista kylmempiä. Sää on vähäsateista.Hyvä

11.–17.12.

(Viikko 50)

Sää on yhä tavanomaista kylmempää. Sademäärät ovat enimmäkseen tavanomaisia, aivan etelässä on vähän tavanomaista sateisempaa.Kohtalainen

18.–24.12.

(Viikko 51)

Jouluaaton viikon keskilämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan lähellä ajankohdan keskiarvoja, Lapissa on mahdollisesti hieman tavanomaista lämpimämpää. Sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

25.–31.12.

(Viikko 52)

Viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa.Heikko

Joulukuun 4. päivä alkanut viikko: Viikon keskilämpötilat 2–10 astetta keskimääräistä kylmempiä

Tällä viikolla pääosin pilvinen ja kylmä pakkassää pitää yhä Suomea otteessaan.

Kuukausiennusteen perusteella maan etelä- ja keskiosan sekä Kainuun suunnalla viikon keskilämpötilat ovat 6–10 astetta tavanomaista kylmempiä, maan pohjoisosassa on Kainuuta lukuun ottamatta 2–6 astetta tavanomaista kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateita tulee koko maassa vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.

– Tällä viikolla sää on pääosin pilvistä, paikallisesti pilvipeite voi rakoilla. Vähäisiä lumisateita tulee siellä täällä. Pakkaslukemissa on viikon mittaan vaihtelua, Joanna Rinne sanoo.

Maanantaina maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 10–16 pakkasastetta, Lapissa 7–12 pakkasastetta. Tiistaina maan länsiosassa ollaan 5–10 pakkasasteessa, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 10–16 pakkasasteessa.

Keskiviikkona eli itsenäisyyspäivänä etelässä on pakkasta enimmäkseen 5–10 astetta, maan keski- ja pohjoisosassa 10–16 astetta.

– Öiset pakkaslukemat pysyvät alkuviikolla pilvisillä alueilla enimmäkseen samojen päivälämpötilahaarukoiden sisällä. Pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi kuitenkin etenkin pohjoisessa olla paikallisesti enemmänkin. Erityisesti Lapin kylmimmät lukemat riippuvat voimakkaasti alueen pinnanmuodoista, pilvisyydestä sekä paikallisista vähäisistä tuulista. Kylmimmät lukemat eivät siksi ole hyvin ennustettavissa. Keskiviikon jälkeen etelätuuli voimistuu sen verran, että pakkaslukemat pysyvät koko maassa pääosin 5–15 asteessa, Joanna Rinne toteaa.

Sää on viikon jälkipuolellakin yhä enimmäkseen pilvistä. Vähäisiä lumisateita tulee siellä täällä.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta viime viikolla koettiin niin lumipyryä kuin lämpöäkin. Muun muassa eteläisessä Saksassa liikenne on ollut vaikeuksissa runsaiden lumisateiden takia. Esimerkiksi Münchenin alueelle satoi paikoin jopa noin 40 senttimetriä lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Balkanin ja Italian alueella puolestaan on mitattu jopa 20–25 plusasteen lämpötiloja joulukuun alkupäivinä.

Kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden kylmän sään alue ulottuu tällä viikolla Suomen lisäksi laajalti Pohjois-Eurooppaan, paikoin Keski- ja Itä-Eurooppaan ja jopa Välimerelle asti. Tämän hetken ennusteissa viikon keskivaiheilla näkyy noin 15–30 senttimetrin lumikertymiä paikoin esimerkiksi Itävaltaan, Unkariin ja Slovakiaan.

Tavanomaista lämpimämpää säätä on osassa Länsi-Eurooppaa sekä aivan kaakkoisimmassa Euroopassa.

– Pohjoisen Euroopan suunnalla on alkuviikolla selvästi tavanomaista kylmempää. Alkuviikolla 20 astetta voi ylittyä paikoin Kreikassa ja Kyproksen saarella ja viikon keskivaiheilla hyvin paikallisesti ainakin Espanjassa. Matalapaine tuo läntiseen Eurooppaan sateita sekä lumena että vetenä. Toinen matalapaine tuo viikon edetessä sateita kaakkoiseen Eurooppaan, myöskin sekä lumena että vetenä. Viikon jälkipuolella Länsi-Euroopassa on odotettavissa uusia matalapaineita sateineen, Joanna Rinne ennustaa.

Sateita tuleekin kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla keskimääräistä enemmän monin paikoin Länsi- ja Etelä-Euroopassa, muualla Euroopassa sateita tulee ajankohdan keskiarvoja vähemmän.

Joulukuun 11. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen perusteella myös 11. joulukuuta alkava viikko on Suomessa tavanomaista kylmempi. Viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan enimmäkseen 2–3 astetta keskimääräistä kylmempiä.

Viikon kokonaissademäärät ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja, aivan etelässä on vähän tavanomaista sateisempaa.

– Ensi viikolla sää näyttää muuttuvan sateisempaan suuntaan. Tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötilat pysyvät viikon alussa yhä pakkasella, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Näyttää siltä, että tavanomaista kylmempi ilma pitää pintansa Suomen lisäksi myös laajemmin Pohjois-Euroopassa sekä paikoin itäisessä Euroopassa, kun taas eteläisessä ja läntisessä Euroopassa 11. joulukuuta alkava viikko olisi keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateita tulee suuressa osassa Eurooppaa ajankohdan keskiarvoja enemmän.

Joulukuun 18. ja 25. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää joulun tienoo?

Jouluaaton viikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet kuukausiennusteissa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan säässä voi kuitenkin olla edessä jonkinlainen käännös vielä ennen joulua.

– Ilmavirtaus näyttää Suomessa kääntyvän jouluaaton ja joulupäivien viikoilla puhaltamaan lounaan puolelta. Tämän hetken ennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti lähellä ajankohdan keskiarvoja 18. ja 25. joulukuuta alkavilla viikoilla. Jouluaaton viikolla Lapissa voi olla paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää. Toisaalta ajankohta on vielä niin kaukana, että poikkeamien puuttuminen kuukausiennusteen lämpötilakartalta voi viitata myös siihen, että osaennusteet ovat erimielisiä sään kehittymisestä, Joanna Rinne pohtii.

Suomen eteläpuolella Baltiassa sekä kaakkoispuolella Venäjällä on tämän kuukausiennusteen mukaan 18. joulukuuta alkavalla viikolla hieman keskimääräistä kylmempää, joten keskimääräistä kylmemmänkään sään signaalit eivät ole kovin kaukana Suomesta.

Sateisuuteen kuukausiennuste ei enää juuri ota kantaa joulukuun loppupuolen osalta.

Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.
Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.

Joulukuun alkupäivinä lunta on ollut koko maassa, mutta tällä hetkellä ei vielä ole varmuutta, onko joulu valkea koko maassa vaiko ei.

– Kuukausiennuste ei suoraan kerro joulun väristä mitään, mutta jos tämä ennuste toteutuu, näyttää mahdolliselta, että 18. joulukuuta alkavalla viikolla sää voisi olla Suomessa, erityisesti maan eteläosassa ajoittain myös lauhaa. Itse jouluaaton sää voi kallistua kuitenkin lauhaan, kylmään tai tavanomaiseen suuntaan; se ei ole kuukausiennusteesta tarkemmin nähtävissä. Joulun väri esimerkiksi etelärannikon tuntumassa riippuu joulukuun puolivälin jälkeisestä säästä. Maan keski- ja pohjoisosassa valkean joulun todennäköisyys on suuri, etelässäkin valkea joulu on täysin mahdollinen, mutta ei varma, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat jouluaaton tienoilla maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta.

Keski- ja Etelä-Euroopassa 18. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan enimmäkseen tavanomaisia tai tavanomaista lämpimämpiä, mutta esimerkiksi Baltiaan ennuste näyttää nyt siis vähän keskimääräistä viileämpää.

Joulukuun 25. päivä alkava viikko on ennusteen mukaan Keski- ja Etelä-Euroopassa enimmäkseen tavanomaista lämpimämpi.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Joulun sää Suomessa tilastojen valossa

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 4.12.2023 klo 17.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat