Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viimeinen kouluviikko on viileä – tämä tiedetään päättäjäisviikonlopun…
Uutiset |

Viimeinen kouluviikko on viileä – tämä tiedetään päättäjäisviikonlopun säästä

Poutainen ja kaunis kesäpäivä.
Päättäjäisviikonloppu ei näytä ennusteissa ainakaan helteiseltä. Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 2.6.2021

Koulujen päättäjäisviikonlopun sää kiinnostaa – minkälaisessa säässä juhlia vietetään? Suomen yllä on nyt lämpimän ilmamassan tilalla koleaa ilmaa, ja se näkyy sääkartoilla.

Vielä jokin aika sitten ennusteet näyttivät, että sää jatkuisi Suomessa ajankohtaan nähden lämpimänä pitkäänkin. Pohjoisen Euroopan korkeapaineen alueen sijainti kuitenkin muuttui ennusteissa, ja tämä muutos vei lämpimän ilman Suomen päältä lännemmäksi. Samalla Suomen ennuste vaihtui aiempaa koleammaksi ja sateisemmaksi.

Viikon sää näyttää kokonaisuudessaan viileältä ja vaihtelevalta. Suomeen ei ole ennustettu suuria sadealueita, mutta pienempialaisia sadealueita tai sadekuuroalueita liikkuu maamme yli päivittäin. Lämpötilat ovat viileitä, ja näillä näkymin viikon kylmimmät päivät ovat torstai ja perjantai, jolloin etelässä ei nousta juuri 15 asteen ja pohjoisessa 10 asteen yläpuolelle.

Öisin kannattaa koko maassa varautua paikalliseen hallaan, jopa yöpakkasiin.

Maanantaista perjantaihin ilma virtaa Suomeen lännen ja luoteen väliltä

Maanantaista perjantaihin sää viilenee Suomessa vähitellen. Suomen yli liikkuu useita pilvisyys- ja sadealueita, mutta myös aurinkoa nähdään laajoilla alueilla. Tiivistetysti viikko näyttää tältä:

PäiväSää SuomessaPäivälämpötila
Maanantai 29.5.Pilvisyys vaihtelee, sadekuuroja lähinnä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa.Maan etelä- ja keskiosassa 13–18, pohjoisessa 7–13 astetta.
Tiistai 30.5.Pilvisyys vaihtelee, pilvisintä Lapissa. Sadekuuroja etenkin maan etelä- ja keskiosassa.Suuressa osassa maata 11–15, Pohjois-Lapissa 7–11 astetta.
Keskiviikko 31.5.Pilvisyys koko maassa vaihtelevaa. Sateita aamulla pohjoisessa, päivällä sekä idässä että pohjoisessa.Etelässä 16–19, maan keskiosassa 10–15 ja pohjoisessa 7–13 astetta.
Torstai 1.6.Etelässä aurinkoinen ja poutainen, muualla maassa pilvinen ja osin sateinenkin päivä.Etelässä 10–15, maan keski- ja pohjoisosassa 4–11 astetta.
Perjantai 2.6.Pilvisyys vaihtelee yhä. Sadekuuroja lähinnä idässä ja pohjoisessa.

Maan etelä- ja keskiosassa 10–15, pohjoisessa 5–10 astetta.

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää on siis varsin vaihtelevaa; yleisesti ottaen etelässä on aurinkoisinta ja pohjoisessa pilvisintä, mutta tilanne vaihtelee päivästä ja alueesta toiseen. Paikallisesti voi esiintyä taulukon haarukoiden ulkopuolisia lämpötiloja, taulukossa näytetään laajan alueen yleisimmät päivälämpötilalukemat.

Alkuviikon videoennuste näyttää sateiden liikkeet tarkemmin:

Päättäjäisviikonloppuna kolea sää jatkuu – helteet pysyvät poissa

Päättäjäisviikonloppuna sää jatkuu vaihtelevana. Pilvisyyttä on ajoittain runsaasti, mutta ajoittain aurinko pääsee näyttäytymään. Suomen yli ei liiku laajoja sadealueita, mutta paikallisia sateita tulee kyllä.

Sateiden sijainnit eivät ole vielä niin hyvin ennustettavissa, että vielä viikon ensimmäisinä päivinäkään tiedettäisiin, missäpäin tarkalleen sataa päättäjäisviikonloppuna. Juhlien järjestäjien kannattaakin varautua sadekuurojen tai paikallisen jatkuvankin sateen mahdollisuuteen. Silti, vaikka sateita on viikonloppuna ennusteiden mukaan liikkeellä, suurimmassa osassa Suomea sää tulee todennäköisesti olemaan päättäjäisviikonloppuna poutainen.

Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia edellisiin päiviin verrattuna. Näyttää kuitenkin siltä, että päättäjäisviikonloppu ei tule olemaan aivan yhtä viileä kuin sitä edeltävät torstai ja perjantai. Päivälämpötilat sijoittuvat todennäköisesti maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteen tienoille, pohjoisessa 6–12 asteen tuntumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mikäli viikon tai päättäjäisviikonlopun ajalle on säänarkoja suunnitelmia, kannattaa seurata paikallissääennusteiden lisäksi karttamuotoisia sade-ennusteita, jotka näyttävät hyvin, missä sateita saattaa esiintyä. Mikäli sadealue kulkee kartalla oman sijainnin läheltä, kannattaa varautua siihen, että omallakin alueella voi ropista, jos sadealue liikkuu hieman eri reittiä kuin ennusteessa. Allaolevista linkeistä pääset seuraamaan karttamuotoisia sade-ennusteita sekä sadetutkan näyttämää ajankohtaista tilannetta.

Kolmen vuorokauden sade-ennustekartan näet täältä

Sateiden ajankohtaisen tilanteen näet täältä

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan ennusteet:

Päivitetty 31.5.2023 klo 12.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat