Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikko alkaa hyytävissä merkeissä – marraskuu vaihtuu joulukuuhun…
Uutiset |

Viikko alkaa hyytävissä merkeissä – marraskuu vaihtuu joulukuuhun kylmän ilmavirtauksen vallitessa 

Oulujoki höyrysi kipakassa pakkasessa.
Oulujoki höyrysi kipakassa pakkasessa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 26.11.2023.

Marraskuu päättyy ja joulukuu alkaa tavanomaista kylmemmässä säässä. Odotettavissa on niin kireää, kuin purevaakin pakkasta sekä lumisateita.

Viikko alkaa kylmissä merkeissä, kun maanantaina maan keskivaiheiden yli liikkuu itään jopa arktista ilmamassaa. Aamulla pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa pilvisyydestä riippuen 10–20 astetta. Lapissa pakkanen paukkuu selkeillä alueilla 25 ja 30 asteen välillä.

Päivän edetessä kaakosta lähestyy matalapaine lumisateineen. Maan etelä- ja keskiosassa pohjoisen ja koillisen välinen tuuli voimistuu ja lisää huomattavasti pakkasen purevuutta. Etelän -10 asteen lukemat tuntuvat tuulen vaikutuksesta lähes -20 asteelta ja maan keskivaiheilla -15 asteen lukemat noin -22 asteelta.

Ulos lähtiessä kannattaa siis pukeutua lämpimästi ja varsinkaan maan etelä- ja keskiosassa lämpömittari ei anna todenmukaista kuvaa ulkona vallitsevista olosuhteista.

Yleiskuvaltaan päivä on poutainen, mutta siellä missä matalaa pilvilauttaa on runsaammin, voi sadella heikosti lunta.

Lue myös: Tiedätkö, mitä ilmamassa tarkoittaa? Tämä on arktisen, polaarisen ja keskileveysasteen ilmamassan ero

Iltaa kohti pilvisyys lisääntyy kaakosta alkaen ja illalla maan itä- ja kaakkoisosaan leviää lumipyry.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maanantai on alkuviikon päivistä selvästi kylmin. 
Maanantai on alkuviikon päivistä selvästi kylmin.  Kuva: Foreca

Tiistaina monin paikoin lumisateita ja heikompaa pakkasta

Sakeimmat lumisateet pyyhkäisevät maan eteläosan yli jo tiistaiyön aikana. Tiistaina päivällä lunta sataa laajemmin Pohjanmaan seudulta Etelä-Lappiin ja Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Etelässä tulee hajanaisia lumisateita.

Pakkasta on käytännössä koko maassa 5 asteen molemmin puolin, mutta puuskainen koillistuuli saa pakkasen yhä tuntumaan purevalta koko maassa.

Lumikertymää tiistain aikana saadaan laajoilla alueilla 5–10 cm. Sade tulee voimakkaan tuulen kera, ja paikoin lunta kinostuu enemmän, paikoin vähemmän.

Keskiviikkona lumisateet siirtyvät Lapin etelä- ja keskiosan ylle, mutta jäävät jo heikommiksi. Tuuli heikkenee ja maan etelä- sekä keskiosassa pilvipeite rakoilee. Pakkasta on enimmäkseen -5 asteen molemmin puolin.

Viikon puolivälin jälkeen Suomi kuuluu pohjoisen korkeapaineen ja eteläisten matalapaineiden välimaastoon

Ilmavirtaus käy koko loppuviikon idän ja pohjoisen väliltä. Pilvisyys on suuressa osassa maata loppuviikolla runsasta, mutta paikoin pilvipeitteessä esiintyy aukkoilua.

Pakkanen kiristyy viikon loppupuolella jälleen yleisemmin 10 ja 15 asteen välille. Ajoittain idästä voi ajautua sakeitakin lumisadealueita Suomen ylle, mutta näiden osalta ennuste on vielä hyvin epävarma. 

Sunnuntain ennusteen valossa runsaampia lumisateita voi tulla pohjoisessa torstaina, maan etelä- ja keskiosassa lauantaina ja pohjoisessa uudelleen sunnuntaina. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Hajanaisia lumisateita voi tulla eri puolilla maata torstaista eteenpäin päivittäin.

Lisäksi kylmän ilmamassan myötä avoimille merialueille syntyy sakeita lumikuurojonoja. Varsinkin Suomenlahden osalta tuulen suunnalla on suuri merkitys, saapuuko näitä sakeita lumikuuroja etelärannikolle. Pohjanlahdella tuuli painaa kuurot pääosin Ruotsin rannikolle.

Joonas Koskela
meteorologi 

Katso yli 100 paikkakunnan ennuste!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat