Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lunta, lunta ja lunta – tältä näyttää tulevien päivien sää
  Uutiset |

  Lunta, lunta ja lunta – tältä näyttää tulevien päivien sää

  Illan hämärää lumisessa maisemassa.
  Hämärän harmaata talvisäätä. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 27.12.2021

  Tammikuun ensimmäisen täyden viikon alkuosa kuluu tuulisessa ja ajoittain sateisessa matalapainesäässä. Vähiten sataa paikoin Pohjois-Suomessa.

  Sunnuntaina saatiin jo esimakua tammikuun alun säästä: pohjoisessa paikoin kireää pakkasta, lumisadetta eri puolilla maata ja hetken aikaa etelässä ja lännessä myös jäätävää tihkua. Ensi viikko on kokonaisuudessaan kylmä, mutta päivien välillä on toki vaihtelua.

  Lue myös: Kuukausiennusteessa muutos näkyvissä: Euroopassa hetken lämmin aalto, Suomeen luminen tammikuun alku – “Lunta voi tulla kerralla reippaasti, myrskytkin suorastaan todennäköisiä”

  Maanantaina kaakkoistuuli on kohtalaista. Maan etelä- ja keskiosassa satelee ajoittain lunta laajalla alueella, mutta siitä huolimatta pilvipeite rakoilee sekä keskiosassa että Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etelässä ja lännessä voi jälleen tulla paikoin jäätävää tihkusadetta.

  Lapissa on enimmäkseen pilvistä, ja Länsi- ja Pohjois-Lapissa tulevat lumisateet painottuvat Käsivarren seudulle.

  Lämpötila on päivällä maan etelä- ja länsiosassa 0–10 pakkasasteessa, lauhinta on aivan lounaassa. Idässä pakkasta on 8–18 ja Lapissa 10–20 astetta. Tiistain vastaisena yönä lämpötila on samaa luokkaa tai pari astetta kylmempi.

  Tiistaina maan etelä- ja keskiosan hajanainen lumisadealue siirtyy idemmäksi ja heikkenee, Lapin pohjoisosassa lumisade jatkuu. Lounaasta saapuu kuitenkin jo seuraava, melko kapea sadealue, joka pyyhkäisee maan etelä- ja keskiosan yli kohti koillista. Lumipyry on paikoin sakeaa, ja Varsinais-Suomessa sekä Uudenmaan länsiosassa voi sataa sään lauhtuessa myös vähän vettä.

  Uutta lunta voi sataa maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 2–10 senttimetriä. Lounaassa varsinkin rannikon lähettyvillä lumikertymä jäänee pienemmäksi.

  Kaakkoistuuli on kohtalaista, maan keskiosassa paikoin jopa navakkaa. Sateen jäljessä tuuli heikkenee ja kääntyy puhaltamaan lounaasta.

  Tiistain päivälämpötila on lähes samanlainen kuin maanantaina, mutta etelässä ja lounaassa käväistään paikoin suojasään puolella.

  Lumisia puita Rokualla.
  Lumisia puita Rokualla. Kuva: Sinikka Kujala, Utajärvi, 2.1.2022

  Keskiviikon vastaisena yönä enimmät lumisateet tulevat maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Karjalassa, mutta jo keskiviikkona päivällä lunta satelee taas siellä täällä maan etelä- ja keskiosassakin. Tuuli on heikompaa kuin edeltävinä päivinä.

  Päivällä etelässä ja laajalti lännessä ollaan 0–6 pakkasasteessa. Pohjois-Karjalasta Perämeren rannikon seudulle on 10–15 pakkasastetta ja muualla pohjoisessa 15–20 pakkasastetta.

  Suomeen jälleen jopa arktista ilmamassaa

  Suomeen virtaa tällä viikolla pohjoisesta kylmää, paikoin jopa arktista ilmamassaa. Keskiviikkona se leviää jo Lapin pohjoisosaan ja seuraavina päivinä edelleen etelämmäksi.

  Loppuviikosta lämpötila riippuu siis paljon pilvisyydestä sekä sateesta. Poutaisilla ja varsinkin selkeillä alueilla pakkanen voi kiristyä paikoin etelää myöten, mutta lumisateessa kovat pakkaset hellittävät. Suomen eteläosassa voi viikon lopulla sataa taas vähän vettäkin, jos sää lauhtuu tarpeeksi matalapaineiden yhteydessä.

  Lue seuraavaksi: Säävuosi 2021: Paukkupakkasesta paahtavaan helteeseen ja rajuilmoihin

  Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien sää:

  Anna Latvala

  Päivitetty 2.1.2022 klo 18.42

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat