Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ian-hurrikaania pelätään tuhoisaksi, lähestyy Floridaa – taifuuni…
Uutiset |

Ian-hurrikaania pelätään tuhoisaksi, lähestyy Floridaa – taifuuni Noru iski yöllä Vietnamiin

Hurrikaani Ian iskeytyy pian Floridaan.
Hurrikaani Ian iskeytyy pian Floridaan. Kuva: Foreca

Maailmalla on liikkeellä kaksi voimakasta trooppista hirmumyrskyä: Hurrikaani Ian ja taifuuni Noru. Molempiin liittyen on odotettavissa tuhoisia tulvia, tuulia ja rankkasateita.

Trooppiset hirmumyrskyt eli hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit ovat pahimpia tuhoja aiheuttavia tunnettuja sääilmiöitä. Niiden yhteydessä esiintyy hirmumyrskytuulia, kaatosateita, myrskytulva-aaltoja, salamointia ja jopa tornadot ovat mahdollisia trooppisissa hirmumyrskyissä.

Tällä hetkellä maailmankartalla on nähtävissä kaksi asutuille alueille iskenyttä tai pian iskevää trooppista hirmumyrskyä. Hurrikaani Ianin reitti kulkee suoraan Floridan niemimaalle, jossa sen vaikutukset jo tuntuvat, mutta jonne sen keskuksen odotetaan iskeytyvän torstain vastaisena yönä. Taifuuni Noru iski keskiviikon vastaisena yönä Vietnamin rannikolle ja jatkaa kohti länttä.

Hurrikaani Ian – pian neljännen luokan hurrikaani, jonka reitti kulkee Floridan läpi

Hurrikaani Ian, joka aiheutti BBC:n mukaan Kuubassa koko maan laajuisen sähkökatkon, voimistuu ennusteiden mukaan luokan 4 hurrikaaniksi lähestyessään Floridaa. Ennusteiden mukaan Ian iskeytyy Floridan länsirannikolle Suomen aikaa myöhään keskiviikkona tai torstain vastaisena yönä ja jatkaa sen jälkeen koilliseen Floridan niemimaan yli. Perjantain vastaisena yönä Ian käväisee merellä ja kääntyy luoteeseen kohti Amerikan mannerta.

Floridan asukkaita varoitetaan erityisesti Ianin aiheuttamasta myrskytulvasta, hirmumyrskytuulista ja jopa satojen millimetrien sadekertymästä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Hurrikaanin nostattaman myrskytulvan odotetaan vaikuttavan lähes koko niemimaan länsirannikolla, Florida Keys -saariketjun alueella ja sekä myös niemimaan itärannikolla Jacksonvillen molemmin puolin. Alueella, jonne Ian-hurrikaanin odotetaan iskevän, myrskytulva-aallon korkeudeksi ennustetaan jopa 2,5–3,5 metriä.

Ianin sadekertymän ennustetaan olevan Floridan niemimaan pohjoispuoliskolla Suomen aikaa keskiviikon ja torstain aikana kahdessa vuorokaudessa yli 100 millimetriä, laajalla alueella jopa useita satoja millimetrejä. Alueittain tämä määrä voi sataa yhdenkin vuorokauden aikana. Vielä perjantainakin sateet ovat niemimaan luoteisosassa runsaita.

Tuulten odotetaan olevan Ianin iskiessä 90 prosentin todennäköisyydellä hurrikaanitasoa eli minuutin keskituulen ylittävän 33 m/s niemimaan lännenpuoleisessa keskiosassa sekä lounaisosassa vain noin 100 kilometriä Tampan eteläpuolella. Lähes koko niemimaalla odotetaan voimakkaita tuulia.

Taifuuni Noru, voimakkaimmillaan viidennen luokan hurrikaania vastaava, iski yöllä Vietnamiin

Taifuuni Noru, joka on liikkunut kohti länttä iskettyään Filippiineille, iski Vietnamiin Da Nangin lähelle Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä. Vaikka Noru oli heikentynyt ennen Vietnamiin iskeytymistään, se vastasi silti voimakkuudeltaan voimakasta toisen luokan hurrikaania.

CNN:n mukaan Norun tieltä on evakuoitu Vietnamissa tiistaista alkaen 400 000 ihmistä.

Noru liikkuu lähivuorokausien aikana kohti itää heiketen samalla vähitellen. Norun odotetaan aiheuttavan tulvia Vietnamin keskiosassa, eteläisessä Laosissa sekä Thaimaan pohjoisosassa.

Lue myös: Globaali sääilmiö La Niña uhkaa sekoittaa tulevankin talven sään – kallis yhdistelmä energiakriisin kanssa

Joanna Rinne
meteorologi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 3.10.2022 klo 16.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat