Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Euroopan säät nurinkurisesti: Ateenassa pyryttää lunta – Norjassa mitattiin +13 astetta
  Uutiset |

  Euroopan säät nurinkurisesti: Ateenassa pyryttää lunta – Norjassa mitattiin +13 astetta

  Ilmamassa
  Kaakkoiseen Eurooppaan on virrannut kylmää ilmamassaa. Sateita tulee alkuviikolla lumena muun muassa Kreikassa.

  Pohjoiseen Eurooppaan on virrannut lauhaa ilmaa föhn-tuulessa, kun taas kaakkoiseen Eurooppaan Välimerelle asti on puskenut kylmää ilmaa. Muun muassa Kreikassa on tullut lumisateita, kun taas Norjassa on mitattu paikoin yli 10 plusasteen lämpötiloja, Suomen Lapissakin 6 plusastetta.

  Euroopassa on nähty viime viikon lopulla ja tämän viikon aluksi monenlaista säätä.

  – Euroopan suursäätilanne muistuttaa Jin–Jang-symbolia: Länsi-Euroopan yllä oleva korkeapaine on nostattanut lämmintä ilmamassaa kurottamaan Länsi-Euroopan yli kohti Suomea, kun taas läntisen Venäjän yli kaartaa kylmemmän ilman alue kohti Kaakkois-Eurooppaa, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Esimerkiksi Kreikan pääkaupungissa Ateenassa on satanut maanantaina lunta. Lunta on tullut viime päivinä myös muun muassa Turkin Istanbulissa.

  – Kreikan ja Turkin yllä on nyt niin sanottu kylmä pisara, pohjoisesta alueelle levinnyt kylmän ilmamassan alue. Ilmamassalla viitataan ilmakehän ominaisuuksiin noin 1500 metrin korkeudella ilmakehässä. Kaakkois-Euroopan ylle liikkunut kylmä matalapaineen keskus on tuonut lunta muun muassa Kreikan ja Turkin seudulle. Kreikassa lumisateita tulee vielä maanantaina ja tiistaina, sen jälkeen lumisateet väistyvät. Turkissa lumisateita tulee maanantaina ja tiistaina maan länsiosaan painottuen, keskiviikon ja torstain aikana lumisateet liikkuvat maan keski- ja itäosaan ja perjantain aikana väistyvät maan itäosasta, ennustaa Joanna Rinne.

  Ennusteen mukaan itäisessä Kreikassa lunta kertyy maanantaina enimmillään 10–20 senttimetriä. Turkissa maan etelä- ja itäosassa lunta odotetaan maanantain ja tiistain aikana paikoin 30 senttimetriä, paikoin ylikin.

  Lunta Ateenassa Kreikassa.
  Sekä Kreikan että Turkin vuoristoalueilla lumisateet ovat talvisin yleisiä. Esimerkiksi Kreikassa on useita hiihtokeskuksia. Myös Ateenassa lunta sataa talvisin silloin tällöin. Arkistokuva: Pixabay

  Föhn-tuuli on tuonut lauhaa ilmaa Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen

  Pohjoisessa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on puhaltanut sunnuntaista lähtien Norjan vuoriston yli tuleva ja erittäin lämmin ilmavirtaus eli föhn-tuuli.

  Suomessa föhn-tuuli on tuntunut erityisesti maan pohjoisosassa. Lämpötila on noussut ylimmillään Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla sekä Oulussa maanantaina 6 plusasteeseen. Lämpötila on kohonnut plussan puolelle koko Lapissa, mutta lämpötilat ovat jo lähteneet laskuun.

  – Norjassa lämpötila on noussut erityisesti kahdella alueella: vuoristossa jonkin verran Trondheimin eteläpuolella ja pohjoisessa Norjassa Altan ja Hammerfestin tienoilla. Lämpimimmillään lämpötila nousi näistä alueista eteläisemmällä alueella Rekdalissa sunnuntaina 13,0 asteeseen. Pohjoisen alueen Rognsundetissa oli sunnuntaina 12,2 astetta, Joanna Rinne kertoo.

  Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

  Maanantaina Norjassa on havaittu kello 15.30 mennessä Tafjordissa 11,8 astetta. Lämpötilat ovat myös Norjassa maanantaina laskemaan päin, kun tuuli kääntyy.

  Ruotsissa Pohjois-Ruotsin Älvsbynin havaintoasemalla on ollut 7,7 astetta. Havainto tehtiin maanantain vastaisena yönä puolenyön ympäristössä. Myös Ruotsissa lämpötilat ovat jo lähteneet laskuun.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste ennakoi saman säätyypin jämähtävän koko lopputalveksi: Tältä näyttää helmikuun ja talvilomien sää

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.1.2022 klo 17.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat