Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pitkä sääennuste kevääseen asti: Tammikuu on kylmä – tältä näyttää lopputalven ja alkukevään ennuste!
  Uutiset |

  Pitkä sääennuste kevääseen asti: Tammikuu on kylmä – tältä näyttää lopputalven ja alkukevään ennuste!

  Talven pakkasia ja kevään heräämistä.
  Vuosi on alkanut pakkasilla. Maalis–toukokuusta ennustetaan hieman tavanomaista lämpimämpää. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 5.2.2018 ja Ylistaro, 15.4.2020

  Tammikuu on ennusteen mukaan Suomessa selvästi tavanomaista kylmempi. Lopputalven ja alkukevään jaksolle helmi–huhtikuulle ennakoidaan laajalti melko tavanomaisia lämpötiloja, etelään hieman tavanomaista lämpimämpää. Myöhemmin keväällä sää näyttäisi muuttuvan laajemmin keskimääräistä lämpimämmäksi.

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan alkanut tammikuu on selvästi keskimääräistä kylmempi Suomessa. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden vuodenaikaisennusteen perusteella jakso helmikuulta huhtikuulle on puolestaan kokonaisuudessaan sekä lämpöoloiltaan että sademääriltään laajalti melko tavanomainen, maan eteläosassa olisi kuitenkin 0,5–1,0 astetta tavanomaista lämpimämpää. Vuodenaikaisennuste niputtaa yhteen kolme kuukautta, mutta jakson sisällä voi olla paljonkin vaihtelua.

  – Vuodenaikaisennusteen mukaan lopputalvi ja alkukevät olisivat Suomessa lämpöoloiltaan laajalti täysin normaaleja, etelässä olisi helmi–huhtikuussa mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää. Tällä hetkellä jännitystä ylläpitävä polaaripyörre ja sen käyttäytyminen voivat johtaa kuitenkin kylmään helmikuun säähän, jolloin odotettavissa voisi olla myöhemmin lauhempi jakso, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lue myös: Polaaripyörre pyörii yläilmakehässä, mutta määrittää Suomenkin talvisään

  Loppukevät tavanomaista lämpimämpi?

  Kevään edetessä normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa ECMWF:n ennusteen mukaan. 

  – Maalis–toukokuussa koettaisiin jo enemmän keskimääräistä lämpimämpiä jaksoja, etenkin etelässä. Poikkeama keskimääräiseen olisi etelässä ja maan keskivaiheilla 0,5–1,0 astetta. Pohjoisessa ennuste on epävarmempi, mutta poikkeamaa voi olla laajalti puolisen astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan, sanoo Jenna Salminen.

  Sademäärät näyttävät kevätkuukausien jaksolle edelleen laajalti keskimääräisiltä, paikoin etelässä ja aivan pohjoisessa Suomessa voi tämän ennusteen mukaan olla hieman tavanomaista sateisempaa.

  Lue myös: Kuukausiennuste hohkaa kylmyyttä: Polaaripyörre heikkeni, Suomessa jäätävä jakso – “Rivierallakin tulee räntää”! Katso ennuste

  Näin pitkän ajan sääennuste syntyy – miten sitä kannattaa tulkita?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.1. klo 16.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa