Sääuutiset ja blogi> Elokuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää loppukesä!
Kuukausiennuste |

Elokuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää loppukesä!

Elokuinen kesäpäivä Ruovedellä.
Elokuun alun sää on Suomessa vaihtelevaa. Arkistokuva: Ari Branthin, Ruovesi, 7.8.2020

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan elokuu etenee Suomessa viikkojen keskilämpötilojen osalta melko tavanomaisessa säässä, paikoin on hieman keskimääräistä viileämpää. Sää jatkuu kuitenkin elokuun ensimmäisellä viikolla vaihtelevana: ajoittain tulee runsaitakin sateita, paikoin jyrisee ukkonen, kun taas ajoittain noustaan hellelukemille asti. Jopa 30 asteen lukemat ovat mahdollisia osassa maata.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 1. elokuuta uuden kuukausiennusteen elokuulle.

– Ennusteen mukaan Suomi kuuluu tällä viikolla pohjoisenpuoleisen matalapaineen piiriin, Keski-Euroopassa puolestaan vaikuttaa korkeapaine. Ensi viikolla korkeapaine vahvistuu myös meillä Suomessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tämän viikon sää on vaihtelevaa.

– Vaikka elokuun ensimmäinen viikko on kuukausiennusteen mukaan keskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden viileä tai korkeintaan keskiarvoinen, viikkoon mahtuu sekä viileitä päiviä että jopa hellesäätä. Tällä viikolla sää on suuressa osassa Suomea ajankohdan keskiarvoa sateisempaa. Suomen yli liikkuukin päivittäin sadekuuroja, joinakin päivinä myös laajoja sadealueita. Ensi viikolla korkeapaine pitää ennusteen mukaan sateet vähissä, Joanna Rinne kertoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 1.8.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
1.–7.8.Viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoa viileämpi tai korkeintaan keskiarvoinen. Suuressa osassa maata viikko on ajankohtaan nähden sateinen.Hyvä
8.–14.8.Elokuun toinen viikko on keskilämpötiloiltaan lähellä tavanomaisia lukemia. Sademäärät ovat ajankohdan tyypillisiä sademääriä pienempiä.Kohtalainen
15.–21.8.Viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia, mutta ennustettavuus heikkenee jo ennusteen tässä vaiheessa. Sateisuuskin on jo huonosti ennustettavissa.Heikko
22.–28.8.Viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen tai ennustettavuus on jo heikentynyt. Sateisuus on huonosti ennustettavissa.Heikko

Elokuun 1. päivä alkanut viikko: Rankkojakin sateita, ukkosia ja hellettä – jopa 30 astetta mahdollista

Kuukausiennusteen mukaan 1. elokuuta alkanut viikko on Suomen itäpuolella ja suuressa osassa Eurooppaa keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Suomessa sekä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on ajankohdan keskiarvoa viileämpää tai viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Myös sateita on meillä suurimmassa osassa maata odotettavissa ajankohdan keskiarvoa enemmän, tosin aivan etelässä jopa ajankohdan keskiarvoa vähemmän, sanoo Joanna Rinne.

Suomi kuuluu elokuun ensimmäisellä viikolla matalapaineen alueeseen. Sadekuuroja tai sateita kulkee Suomen yli päivittäin, runsaimmin sateita tulee maan keski- ja pohjoisosassa. Myös ukkosia on luvassa paikoin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tiistaina nähdään aurinkoa, mutta myös kumpupilviä. Iltapäiväkuuroja on tulossa monin paikoin.

– Kuuroissa on mukana myös ukkosia. Eniten sadekuuroja tulee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suunnalla, vähiten maan eteläosassa. Päivälämpötila on tiistaina etelässä 20–25 astetta, muualla maassa enimmäkseen 16–20 astetta.

Keskiviikkona sää on jo tiistaita pilvisempi, vaikka paikoin aurinkoakin näkyy. Maan keski- ja pohjoisosassa tulee vähäisiä sateita. Keskiviikon päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–25 astetta, Lapissa 15–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina Suomeen pääsee lämpimämpää ilmaa.

– Etelässä on torstaina aurinkoista, lämpötila nousee 25–27 asteeseen. Maan keski- ja pohjoisosassa tulee yleisesti iltapäiväkuuroja. Maan keskiosassa on 20–24 astetta ja Lapissa 15–20 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Perjantaina lännessä ja pohjoisessa sataa laajalti lännestä saapuvan kylmän rintaman yhteydessä. Myös ukkosta voi esiintyä. Osassa maata sää kuumenee edelleen.

– Etelässä ja idässä on tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina vielä aurinkoista ja helteistä. Lämpötila voi nousta paikallisesti jopa 30 asteeseen. Lännessä ja pohjoisessa on 15–20 astetta. Runsassateinen sadealue liikkuu lauantain lähestyessä tai lauantain aikana Suomen itäpuolelle. Lauantai ja sunnuntai ovat varsin aurinkoisia. Helleilma väistyy, mutta etelässä ja idässä lämpötila nousee vielä 20 asteen yläpuolelle, muualla jäädään 20 asteen alapuolelle, Joanna Rinne kertoo.

– Loppuviikon sateissa on kunnon rankkasateen mahdollisuus. Perjantain ja lauantain sateiden yhteydessä sadetta tulee ennusteiden mukaan vuorokaudessa Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin suunnalla laajalla alueella jopa yli 30 millimetriä vuorokaudessa. Sademäärien ennuste tarkentuu kuitenkin vasta viikon edetessä, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Heinäkuussa etelämpänä Euroopassa koettiin lämpöaaltoja, joissa lämpötilat kipusivat paikoin yli 40 asteeseen. Myös elokuun alussa sää jatkuu osassa Eurooppaa kuumana.

– Espanjassa voidaan mitata elokuun ensimmäisellä viikolla paikoin jopa 40–42 asteen lukemia. Ranskassa, Italiassa ja Portugalissa on enimmillään noin 35 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Elokuun 8. päivä alkava viikko: Korkeapainetta ilmassa

Kuukausiennusteen mukaan 8. päivä elokuuta alkava viikko on Suomessa korkeapaineen vahvistumisen seurauksena keskimääräistä vähäsateisempi.

– Keskilämpötilaltaan viikko on kuukausiennusteen perusteella ajankohtaan nähden keskiarvoinen tai hieman keskimääräistä viileämpi, Joanna Rinne kertoo.

Auringonkukkia loppukesän valossa.
Viime vuonna elokuun korkein lämpötila oli 13. elokuuta Virolahdella ja Kouvolassa mitattu 25,7 astetta. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Maakeski

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun 10. päivän tienoilla maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Länsi-Euroopassa ajankohtaan nähden lämmin sää näyttää jatkuvan elokuun toisella viikolla, kun taas itäisessä Euroopassa viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan keskiarvoa.

Elokuun 15. ja 22. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää elokuun loppupuolisko?

Tällä hetkellä kuukausiennuste ennakoi Suomeen elokuun loppupuoliskolle melko keskimääräisiä lukemia – eli ajankohdalle tyypillisiä keskilämpötiloja ja sademääriä. Näin pitkälle menevässä ennusteessa ennustettavuus kuitenkin jo heikkenee.

– Kuukausiennusteen mukaan Suomi jää elokuun loppupuoliskolla sekä lämpimien että viileiden alueiden ulkopuolelle niin, että ennuste näyttää meille lämpötiloiltaan melko keskiarvoisia viikkojen keskilämpötiloja. Ennuste voi näyttää keskiarvoisia lämpötiloja myös silloin, kun kuukausiennusteen muodostavista osaennusteista osa ennustaa ajankohtaan nähden viileää, osa ajankohtaan nähden lämmintä säätä, eli osaennusteet ovat erimielisiä tulevasta säästä. Sateisuuteen ennuste ei ota meillä enää juuri mitään kantaa elokuun loppupuoliskolle, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Heinäkuussa korkein lämpötila kohosi 32,3 asteeseen, Lapissa oli paikoin ennätyssateista – merellä nähtiin näyttäviä vesipatsaita

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 3.8.2022 klo 09.23

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat