Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin viikonlopun lumimyräkkä etenee, sää kylmenee – alkavalla talvilomaviikolla…
Uutiset |

Näin viikonlopun lumimyräkkä etenee, sää kylmenee – alkavalla talvilomaviikolla jopa 10–20 pakkasastetta

Sakeaa lumisadetta Jyväskylässä.
Viikonloppuna on odotettavissa lumisateita, tuulta ja kylmenevää säätä. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Lumimyräkkä huonontaa laajalti talvilomien menoliikenteen ajokeliä viikonloppuna, eniten lunta tulee lauantaina. Lunta sataa ennusteen mukaan etelässä ja lännessä sekä paikoin maan keskiosassa ja Lapissa jopa 10–20 senttimetriä kolmen vuorokauden aikana perjantaista sunnuntaille. Muualla maassa lumikertymät jäävät pienemmiksi. Sää kylmenee viikonlopun mittaan. Ensi viikkoa vietetään näillä näkymin enimmäkseen pakkassäässä.

Lauhat helmikuun päivät ovat vähitellen vaihtumassa kylmempään säähän.

Viikonloppuna edessä on lumipyryä ja tuulista säätä. Pyryn tuo Suomeen Tanskassa Otto-myrskyksi nimetty matalapaine. Eniten lunta on tulossa Suomen eteläosaan ja maan länsipuoliskolle.

– Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana Suomeen alkaa levittäytyä lännen puolelta laaja, lähestyvään matalapaineen keskukseen liittyvä sadealue. Sadealue on hajanainen ja liikkuu hitaasti, maan itäosassa sateet jäävät vielä lauantainakin vähiin ja maan pohjoisosassa sateet painottuvat Länsi-Lappiin. Sadealue heikkenee Suomen päällä vähitellen sunnuntain aikana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lumipyry huonontaa ajokeliä talvilomien menoliikenteessä viikonloppuna. Runsaimmat lumisateet osuvat lauantaille.

Lumikertymäennuste 17.–19.2.2023.
Lumikertymäennuste 17.–19.2.2023.

– Lunta tulee maan etelä- ja länsiosassa sekä paikoin maan keskiosassa ja Länsi- ja Pohjois-Lapissa kolmen vuorokauden aikana perjantaista sunnuntaihin 10–20 senttimetriä, muualla maassa 4–10 senttimetriä. Perjantai-illasta alkaen sateet tulevat enimmäkseen lumena tai räntänä, mutta hyvin paikallisesti lounais- ja länsirannikolla ajoittain myös vetenä, mahdollisesti myös etelärannikolla pääkaupunkiseudulla asti sataa ajoittain vettä. Lauantai-illasta alkaen käytännössä kaikki sateet tulevat lumena, Joanna Rinne ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myrskypuuskat mahdollisia – maan etelä- ja keskiosassa puuskat laajalti 15 m/s

Matalapaineen keskukseen liittyy myös voimakas tuuli.

– Lauantain vastaisena yönä etelänpuoleinen tuuli puhaltaa voimakkaana erityisesti etelärannikolla ja lounaissaaristossa, meriasemilla jopa myrskypuuskat voivat olla mahdollisia. Maan etelä- ja keskiosassa puuskat ovat noin 15 m/s, Joanna Rinne sanoo.

Tuuli heikkenee hitaasti lauantain aikana.

– Matalapaineen keskukseen liittyvät voimakkaimmat tuulet eivät kuitenkaan ulotu Suomeen, vaan jäävät lauantaina Viron ja Ruotsin välille. Siellä voi olla myrskypuuskia, jopa myrskyä keskituulessa.

Katso videolta lumipyryn ennuste!

Sää kylmenee viikonlopun aikana

Lauhojen päivien jälkeen sää on kylmenemässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötilat laskevat viikonlopun mittaan niin, että lauantaina päivällä enää aivan lounaassa ollaan nollassa tai asteen verran plussalla, muualla maassa on pakkasta 1–5 astetta.

– Sunnuntaiksi myös lounaassa pakastuu. Sunnuntaina päivällä lähes koko maassa on 1–7 pakkasastetta, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös: Oletko lähdössä hiihto- tai laskettelureissulle talvilomalla? Tältä näyttää lumitilanne

Lumensyvyys 17.2.2023. Paksuimmat nietokset löytyvät idästä ja pohjoisesta.
Lumensyvyys 17.2.2023. Paksuimmat nietokset löytyvät idästä ja pohjoisesta. Kuva: Foreca

Ensi viikolla pakkassäätä, lumisateita ja aurinkoa

Koululaisten talvilomia vietetään 20. helmikuuta alkavalla viikolla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa. Pakkaset näyttävät tämän hetken ennusteen mukaan jatkuvan.

– Ensi viikolla lämpötilat pysyvät ennusteiden mukaan lähes koko maassa enimmäkseen pakkasella, kun Suomeen leviää pohjoisesta kylmempää ilmaa. Sää on näillä näkymin keskiviikkoon asti pääosin poutaista, vähäisiä paikallisia lumisateita saattaa tulla. Pilvipeite voi päästä siellä täällä rakoilemaan.

Myös tuuli heikkenee.

– Tiistain–keskiviikon tienoilla öisin pilvipeitteen rakoillessa maan keskiosassa voidaan mitata paikallisesti jopa yli 20 asteen pakkasia ja etelässäkin yli 10 asteen pakkasia, yksittäisillä havaintoasemilla etelässäkin ehkä jopa 20 asteen pakkaslukemia. Lapissa on öisin kireidenkin pakkasten mahdollisuus. Tarkemmat lukemat tai kylmimmät alueet eivät kuitenkaan vielä ole ennustettavissa, sillä ennuste on herkkä muutoksille, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

Ennuste iltapäiville 20.–22.2.2023.
Ennuste iltapäiville 20.–22.2.2023.

Ensi viikon loppupuolen sää näyttää Suomessa vaihtelevalta.

– Ennusteissa näkyy niin laaja lumisadealue kuin aurinkoistakin säätä. Lämpötilat pysyvät tämän hetken ennusteen mukaan yhä pakkasella lähes koko maassa, Joanna Rinne kertoo.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Edessä muutos säähän – tältä näyttää lähiviikkojen tilanne!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.2.2023 klo 19.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat