Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Riikka-rajuilma viiletti yli ja viileä virtaus voimistui – katso alkuviikon ennuste!
  Uutiset |

  Riikka-rajuilma viiletti yli ja viileä virtaus voimistui – katso alkuviikon ennuste!

  Tuulista säätä odotettavissa.
  Tuulista säätä odotettavissa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 17.7.2021

  Riikka-rajuilman sateet viilensivät säätä paikka paikoin, mutta voimistunut luoteisvirtaus on levittänyt ylle viileämpää ilmaa vaihteeksi laajemminkin. Ensi viikon alussa luoteisvirtaus pitää sään yhä laajalti viilennettynä.

  Sunnuntaina maan yli nopeasti kulkenut Riikka-rajuilma toi runsaita sateita, salamointia ja voimakkaita ukkospuuskia – paikoin rakeitakin. Nämä mahdollisti maan pohjoisosan yli kulkeneeseen matalapaineeseen liittynyt kylmä rintama, joka levisi ylle lännestä ja siirtyi päivän mittaan kohti itää ulottuen aina etelästä koillismaalle.

  Voimakkain havaittu tuulenpuuska, joka sääaseman kohdalle osui, oli Jämsä Halli lentoaseman havaintoasemalla mitattu 26 m/s. Keski-Suomen puolella myös Luhangan Judinsalossa sekä paikoin myös Itä-Suomen havaintoasemilla rintaman ylityksen aikaan ukkospuuskat yltyivät myrskyisiksi.

  Vettä satoi kaatamalla paikka paikoin. Suomussalmi Pesiön asemalla vettä ehti tulla tunnin aikana jopa 30 mm edestä. Sateen lisäksi, myös salamointi oli reipasta. Päivän aikana esiintyi yli 6000 maasalamaa. 

  Nyt sunnuntai-illalla Riikka-rajuilman ukkosrintama on väistynyt Suomen itäpuolelle. Riikan tuonut matalapaine pyörittää sateita Lapin yllä yhä yön mittaan, vaikkakin myös matalapaineen keskus vähitellen väistää Lapin yltä itään. Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja voi kehittyä myös lännestä Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle sekä Itä-Suomeen.

  Pilvisyys vaihtelee viikon mittaan.
  Pilvisyys vaihtelee viikon mittaan. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 18.7.2021

  Luoteisvirtaus viilentää alkuviikon sään 

  Puuskainen luoteen ja lännen välinen virtaus tuo ylle viileää ilmaa alkuviikon mittaan. Vielä maanantaina 20 asteen lukemille ylletään sekä idässä että etelässä. Tiistain ja keskiviikkon aikana lämpötila nousee 20 asteen vaiheille enää eteläosassa maata. 

  Muuten alkuviikon päivälämpötila on isossa osaa maata 14...19 astetta, mutta odotettavissa olevissa sateissa hetkittäin alempi. Lapissa päivälämpötila laskee vähitellen maanantain laajalti 11...16 asteesta keskiviikon 9...14 asteeseen.

  Maanantaina idässä voi vielä aamulla sadella paikoin ja samassa ukkonen jyrähtää, mutta sateet heikkenevät päivän mittaan. Päivällä sää onkin etelässä ja maan keskivaiheilla pitkälti pilvipoutaista. Pohjoisessa on melko pilvistä tai pilvistä. Sadekuuroja tulee etenkin Lapin suunnalla, ja Lapin pohjoisosassa on olemassa pieni ukkosen mahdollisuus. 

  Tiistaiksi luoteesta leviää ylle rintamallinen sadekuuroja, joiden yhteydessä sää pilvistyy. Päivän mittaan myös ukkoskuurot heräilevät itään liikkuvan rintaman yhteydessä.

  Keskiviikkoyöksi sateet ukkosineen väistyvät jo itään ja pilvisyys vähenee isossa osaa maata. Jos tuuli pääse heikkenemään ja sää selkenemään, 10 asteen alle laskevia yölämpötiloja saattaa päästä esiintymään paikoin etelässä asti.

  Keskiviikkona sää pilvistyy päiväksi. Luoteesta leviää osaan maata hajanainen sadealue. Sadetta on odotettavissa pohjoisessa, mahdollisesti maan keskivaiheillakin. Etelässä on todennäköisemmin pilvipoutaa.

  Viikon edetessä odotettavissa on yhä ainakin osin pilvistä ja epävakaisenpuoleista säätä. Lounaispuolella on kuitenkin lämmintä ilmaa, jonka mahdollisuus päästä ylle kasvaa viikonloppua kohti. Tällöin vähitellen 20 asteen yläpuolelle nousevat päivälämpötilat yleistyisivät, ja saattaisi myös hellelukemia esiintyä taas kartalla. 

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa