Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pääkaupunkiin satoi ensilumi – ajokeli jatkuu huonona maan eteläosassa
Uutiset |

Pääkaupunkiin satoi ensilumi – ajokeli jatkuu huonona maan eteläosassa

Lumisade oli ajoittain sakeaa maan eteläosassa sunnuntaina 20.11.
Lumisade oli ajoittain sakeaa maan eteläosassa sunnuntaina. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Helsingin Kaisaniemessä mitattiin sunnuntaina aamulla lumensyvyydeksi 3 senttimetriä, joten ensilumen määritelmä täyttyi. Tilastojen valossa ensilumi sataa Helsinkiin keskimäärin 18. marraskuuta. Myös muualla maan eteläosassa lunta on kertynyt viikonlopun aikana muutamia senttimetrejä ja lumisade jatkuu yhä.

Ensilumen määritelmä täyttyi Helsingin lisäksi sunnuntaiaamuna myös Hangossa, missä lumensyvyys oli aamun mittauksissa 4 senttimetriä ja Kotkan Rankin havaintoasemalla, missä lunta oli Kaisaniemen tavoin 3 senttimetriä.

Lue myös: Ensilumi – mikä on sen määritelmä?

Ajokeli jatkuu maan eteläosassa huonona lumisateiden vuoksi ja lunta kertyy etelässä paikoitellen vielä muutamia senttimetrejä lisää sunnuntai-illan aikana. Maanantain vastaisena yönä lumisade hälvenee ja sää poutaantuu, etelässä tosin vain hetkellisesti.

Lumisade ja pöllyävä lumi huononti ajokeliä maan eteläosassa sunnuntaina 20.11.
Lumisade ja pöllyävä lumi huononsivat ajokeliä maan eteläosassa sunnuntaina. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Maanantaina etelään paikoin lisää lunta 

Viikko alkaa suuressa osassa maata poutaisessa pakkassäässä. Etelästä saapuu kuitenkin vielä yksi annos reilumpia lumisateita, jotka painottuvat enimmäkseen maan lounaisosaan ja Suomenlahden rannikolle. 

Uudenmaan länsiosaan lunta voi kertyä vielä viisi senttimetriä lisää maanantain aikana. Iltaa kohti lumisade hälvenee ja sää poutaantuu, mutta vähäisiä lumisateita ehtii vielä illaksi maan länsiosaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste maanantaille 21.11.
Ennuste maanantaille 21.11. Kuva: Foreca

Muualla sää on pääosin poutaista ja varsinkin pohjoisessa monin paikoin myös selkeää. Kireitä pakkasia on viikon aluksi odotettavissa etenkin Keski- ja Pohjois-Lapissa. Lapin eteläpuolella pakkanen vaihtelee enimmäkseen 3 ja 8 asteen välillä.

Viikko etenee pakkassäässä – etelän lumet pysyvät maassa

Viikon edetessä korkeapaine siirtyy Pohjois-Suomen yltä vähitellen itään. Sää on enimmäkseen poutaista ja pilvisyys vaihtelee. 

Tuuli käy maan etelä- ja keskiosassa idän puolelta, minkä johdosta Suomenlahdelle pääsee kehittymään lumikuuroja, joita voi ajoittain ajautua etelärannikolle. Myös Laatokalta voi nousta lumikuuroja ajoittain maan itäosaan.

Idänpuoleinen ilmavirtaus tietää pakkassään jatkumista koko maassa. Tuulet viriävät myös pohjoisessa korkeapaineen väistyessä ainakin väliaikaisesti Lapin yltä itään. Tämä tietää kireimpien pakkasten heikkenemistä Lapin osalta.

Joonas Koskela
meteorologi

Päivitetty 20.11.2022 klo 22.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat