Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tänne iskee seuraava sakea pyry – tulvariski kasvaa etelässä
Uutiset |

Tänne iskee seuraava sakea pyry – tulvariski kasvaa etelässä

Kuvapari 6.4.2024
Takatalvi koetteli Helsinkiä perjantaina (kuva vasemmalla). Seuraava sakea pyry saapuu maan keski- ja pohjoisosaan sunnuntaiksi. Etelässä tulvariski kasvaa, kun lumet sulavat vauhdilla ja vettä sataa paikoin runsaasti. Kuvat: Markus Mäntykannas

Talven ihmemaa laskeutui eteläiseen Suomeen perjantaina, kun lunta pyrytti paikoin yli 10 cm. Lisää vitivalkeaa on ennusteissa sunnuntaille, kun sakea lumipyry rantautuu maan keski- ja pohjoisosaan. Tässä yhteydessä lunta voi rysähtää 15 cm ja ajokeli muuttuu jopa erittäin huonoksi. Etelässä sateet tulevat vetenä ja samalla sää lauhtuu tuntuvasti.

Lauantai avautui talvisena kautta maan. Eteläisen Suomen yli perjantaina kulkenut lumisadealue tipautti etelärannikolle enimmillään reilut 10 cm lunta. Olosuhteet olivat vuodenaikaan nähden hyvin talviset, sillä perjantaina päivän ylin lämpötila ei kohonnut mantereen puolella nollan yläpuolelle lainkaan.

Esimerkiksi Helsingissä näin kylmä huhtikuinen päivä on koettu viimeksi vuonna 2003, kun vuorokauden ylin lämpötila jäi pakkasen puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vähitellen sää on lämpenemässä etelästä alkaen ja talviset olosuhteet joutuvat väistymään etelämpää Euroopasta saapuvan lämpimän ja kostean ilman tieltä. Ensi viikolla kevät etenee silmissä.

Takatalvi toi etelärannikolle kymmenisen senttimetriä lunta. Seuraava sakea pyry saapuu maan keski- ja pohjoisosaan sunnuntaiksi.
Takatalvi toi etelärannikolle kymmenisen senttimetriä lunta. Seuraava sakea pyry saapuu maan keski- ja pohjoisosaan sunnuntaiksi. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 5.4.2024

Välipäivä sateista

Lauantai on suuressa osassa maata poutainen, kunhan viimeisetkin lumisateet väistyvät iltapäivän aikana maan itä- ja pohjoisosasta. Sateiden jälkeen pilviä jää taivaalle runsaasti idässä ja pohjoisessa, mutta lännessä pilvipeite aukkoilee tehden tilaa auringonpaisteelle.

Aurinkoisimmilla alueilla maan etelä- ja länsiosassa iltapäivän ylin lämpötila kohoaa viiden asteen vaiheille, joten lauantai tuntuu selvästi keväisemmältä kuin edeltävä päivä. Takatalven tuomat lumet lähtevät jo tänään sulamaan vauhdilla eteläisessä osassa maata.

Keskisessä ja pohjoisessa Suomessa keväisempää säätä joutuu vielä odottelemaan muutaman päivän, sillä lämpötila jää lauantaina pääosin hieman pakkasen puolelle ja sunnuntaiyötä kohden pakkanen kiristyy tuntuvasti.

Sunnuntain vastaisena yönä suuressa osassa maata on pakkasta, Lapissa yleisesti 15–25 astetta, paikoin enemmänkin. Todennäköisesti kyseessä on viimeinen yö ennen seuraavaa talvikautta, kun pakkanen paukkuu vielä näin kireissä lukemissa.

Katso videolta ennuste lähipäivien säästä ja seuraavan lumipyryn saapumisesta sunnuntaina:

Sunnuntaiksi seuraava sakea pyry, etelässä sataa vettä ja tulvariski kohoaa

Sunnuntain aikana Suomea lähestyy lännestä matalapaineen keskus ja lounaistuulet voimistuvat. Aamun aikana lumipyry leviää ja Pohjanmaalle ja etenee siitä iltapäiväksi siten, että lunta pyryttää sakeasti Pohjois-Karjalasta kohti Keski-Lappia yltävällä alueella. Lumikertymät ovat sunnuntaina maan keski- ja pohjoisosassa Jyväskylän pohjoispuolella laajalti viidestä viiteentoista senttimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Enimmillään lumikertymät voivat Pohjois-Pohjanmaalla nousta yli 15 senttimetriin, eli kyseessä on paikoitellen sakeampi pyry kuin mitä eteläisessä Suomessa koettiin perjantaina. Voimakkaan lumentulon ja tuulen vuoksi maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa sunnuntaina varautua jopa erittäin huonoon ajokeliin.

Savonlinna–Jyväskylä–Kokkola -akselin eteläpuolella sateet tulevat jo iltapäivällä yksinomaan vetenä ja paikoin voi sataa runsaasti. Eteläiseen Suomeen virtaa selvästi lämpimämpää ilmaa, joten ylimmillään lämpötila kohoaa sateisessakin säässä viiden asteen vaiheille tai sen yläpuolelle. Ahvenanmaalla voidaan rikkoa 10 asteen raja.

Eteläisen Suomen kostea, sateinen ja lämpenevä sää saa perjantaina sataneet lumet sulamaan silmänräpäyksessä. Sulamisvedet ja vesisateet voivat aiheuttaa paikallista tulvimista. Tulvakeskuksen mukaan rannikkojokien pinnat ovat kääntymässä nousuun lämpenevän sään ja vesisateiden vuoksi.

Sään voimakas lämpeneminen ja vesisateet voivat laukaista tulvia maan eteläosassa sunnuntaista alkaen, kun lumet lähtevät sulamaan nopeasti.
Sään voimakas lämpeneminen ja vesisateet voivat laukaista tulvia maan eteläosassa sunnuntaista alkaen, kun lumet lähtevät sulamaan nopeasti. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Alkuviikolla voi mennä 15 asteen raja rikki

Alkuviikolla keväinen sää valtaa alaa Suomessa ja vähitellen myös pohjoisessa lämpenee tuntuvasti. Sateetkin vähenevät ja sää muuttuu aurinkoisemmaksi, eli selvästi keväisempi ajanjakso on alkamassa.

Sekä päivä- että yölämpötilat kohoavat alkavalla viikolla. Jo maanantaina maan eteläosassa ylimmät lukemat kohoavat yli 10 asteen ja muuallakin maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta kivutaan plussan puolelle.

Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila voi ampaista ylimmillään eteläisessä Suomessa yli 15 asteen. Tässä vaiheessa myös maan pohjoisosassa päivälämpötilat kohoavat selvästi nollan yläpuolelle ja päiväpakkaset alkavat olla historiaa.

Kuluvan vuoden toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin huhtikuun ensimmäisenä päivänä Helsinki–Vantaan lentoasemalla, missä mittariin tärähti 17,7 astetta.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Suomeen sateita ja paikoin myös keväistä lämpöä

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 6.4.2024 klo 11.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat