Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sakea lumipyry ja myrsky iskevät torstain vastaisena yönä ja torstaina: ”Tässä pyryssä ei kannata lähteä liikenteeseen” – näille alueille jopa yli 10 senttimetriä lunta
  Uutiset |

  Sakea lumipyry ja myrsky iskevät torstain vastaisena yönä ja torstaina: ”Tässä pyryssä ei kannata lähteä liikenteeseen” – näille alueille jopa yli 10 senttimetriä lunta

  Sakeaa lumisadetta Jyväskylässä.
  Lumisade on torstaina paikoin sakeaa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 4.1.2022

  Lumipyry tekee ajokelistä huonon maan etelä- ja keskiosassa torstain vastaisena yönä ja torstaina, alkuun sateita tulee paikoin myös räntänä ja vetenä. Itärajalla ja kaakossa lunta sataa vielä perjantainakin. Lunta voi kertyä paikoin yli kymmenen senttimetriä. Tuulet voimistuvat merellä myrskyksi. Mantereella tuuli tuntuu eniten lounaassa ja etelässä, missä yksittäiset tuulivahingot ovat mahdollisia.

  Sää jatkuu tuulisena ja vaihtelevana. Myrskytuulia mitattiin merellä viimeksi maanantaina. Nyt tulossa on jälleen uusi myrsky sekä sakeaa lumipyryä torstain vastaisena yönä ja torstaina, osassa maata vielä perjantainakin. Sateet kuitenkin alkavat etelässä ja lounaassa vetenä tai räntänä.

  Voimakas lumipyry ja myrskytuulet liittyvät matalapaineen osakeskukseen, joka syvenee nopeasti Pohjois-Itämerellä torstain vastaisen yön aikana.

  – Sen jälkipuolella puhaltaa hyvin puuskainen ja voimakas pohjoistuuli. Pahimmat tuulet näyttävät jäävän avomerelle, mutta yksittäisiä tuulivahinkoja voi tulla etenkin lounaassa ja etelässä. Se, mikä aiheuttaa kuitenkin tällä kertaa tuulta enemmän haittaa mantereen puolella on sakea lumentulo, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Katso videolta pyryn ja tuulten ennuste!

  Sateet saapuvat keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä länteen ja lounaaseen ja liikkuvat kohti itää. Lounais- ja Etelä-Suomessa voi tulla alkuun osittain myös räntää, paikoin jopa vettä, myös idässä sateiden alussa voi olla mukana räntää.

  – Torstaiaamuun mennessä valtaosa sateista on jo lunta Uudenmaan ja Kymenlaakson rantakaistaletta lukuun ottamatta. Turku–Tampere–Jyväskylä–Kuopio-akselilla lunta pyryttää ihan reilusti. Viimeistään torstaina iltapäivällä sateet muuttuvat lumeksi myös koko Uudellamaalla. Paikoitellen pyry näyttää hyvin sakealta, lunta voi tulla yli kymmenen senttimetriä reilustikin, etenkin Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa, ennustaa Markus Mäntykannas.

  ”Tämä tietää jälleen hirveän liukkaita kelejä, sillä lumen alla on petollisen liukasta.”

  – Lumi tulee puuskaisen tuulen kera, joten ajokeli on jopa erittäin huono monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa torstain aikana. Kannattaa jäädä kotiin tekemään etätöitä, jos mahdollista. Tässä pyryssä ei kannata lähteä liikenteeseen, ellei se ole aivan välttämätöntä, Markus Mäntykannas sanoo.

  Uudellamaalla lunta tulee torstaina arviolta 5–10 senttimetriä.

  Lumipyry aiheutti huonoa ajokeliä Helsingissä.
  Autoillessa ja kävellessä on syytä varautua lähipäivinä lumipyryn lisäksi myös lumen alla olevaan petolliseen jäähän ja liukkauteen. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, tammikuu 2022

  Pohjoisimmillaan pyry yltää torstaina aamupäivällä Kainuun rajamaastoon.

  – Valtaosa Pohjois-Suomesta on torstaina poutainen ja osin aurinkoinenkin, paikoin tulee lumikuuroja. Etelä- ja Keski-Suomen pyrystä ei ole pohjoisessa tietoakaan.

  Seuraa sadetutkaa ja sade-ennustetta Forecan sivuilta!

  Myrskyä torstaina ja perjantaina – myrskypuuskat jopa yli 30 m/s

  Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa on kaksi peräkkäistä myrskypäivää, torstai ja perjantai.

  – Torstai aloittaa myrskyputken. Myrskyraja 21 m/s mennee rikki Ahvenanmerellä, Pohjois-Itämerellä ja Selkämerellä. Yksittäiset puuskat voivat olla 30 m/s, paikallisesti enemmänkin, Markus Mäntykannas kertoo.

  Näyttää siltä, että voimakkaimmat tuulet osuvat torstain vastaisena yönä Ahvenanmaan lähettyville ja torstaiaamuna Varsinais-Suomeen ja Pohjois-Itämerelle.

  – Myös Uudellamaalla voi olla myöhemmin torstaina iltapäivällä hyvin voimakkaita puuskia, ehkä puhutaan jopa myrskypuuskista, etenkin rannikkojen edustalla, vaikka tuuli käykin sisämaasta, toteaa Markus Mäntykannas.

  Seuraa tuuliennustetta Forecan sivuilta!

  Perjantaina lunta tulee idässä ja kaakossa – varaudu laajalti petollisen liukkaaseen keliin

  Perjantaina lunta sataa vielä kaakossa ja itärajalla paikoin pitkälle iltaan saakka. Lunta voi tulla kymmenisen senttimetriä.

  Perjantainakin puhaltaa puuskainen pohjoistuuli.

  – Perjantaina ainakin Pohjois-Itämerellä on vielä myrskyä, kovaa tuulta on oikeastaan kaikilla merialueilla. Sää pakastuu nopeasti ja tuntuu varsin kylmältä, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lumisateiden lisäksi lähipäivinä kannattaa varautua edelleen myös liukkauteen.

  – Tämä tietää jälleen hirveän liukkaita kelejä, sillä lumen alla on petollisen liukasta. Ajokeli pysyy huonona vielä perjantainakin monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät voivat olla erittäin liukkaita.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.1.2022 klo 15.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat