Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Esimakua tulevasta lämmöstä: Jo +20 astetta!
  Uutiset |

  Esimakua tulevasta lämmöstä: Jo +20 astetta!

  Kuulas keväinen auringonnousu.
  Sunnuntaina aurinko nousi Virroilla lähes selkeässä säässä, mutta pilvisyys lisääntyi vähitellen sateen lähestyessä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 9.5.2021

  Lähipäivien lämmöstä saatiin jo eteläisessä Suomessa esimakua, kun sateen jäljessä lämmintä ilmaa virtasi etelästä ja sää muuttui aurinkoisemmaksi. Lämpötila nousi yli 19 asteeseen ensin merellä Kalbådagrundin havaintoasemalla ja vähän myöhemmin paikallisesti myös mantereen puolella.

  Maanantai-iltana on mitattu vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, kun alustavien mittausten mukaan Suomenlahdella Helsingin majakalla lämpötila kohosi 20,6 asteeseen. Mantereen puolella korkein lämpötila oli Lohjan Porlan havaintoaseman 19,8 astetta.

  Aiemmin kuluvan vuoden lämpimin oli 17.–19. huhtikuuta Kaarinassa, Porissa, Raumalla ja Seinäjoella mitattu 18,0 astetta.

  Nopea lämpötilannousu

  Sää oli maanantaina aluksi maan etelä- ja keskiosassa pilvinen ja monin paikoin sateinen. Iltapäivän kuluessa lämmin rintama eteni vähän pohjoisemmaksi ja Suomen eteläosaan virtasi rintaman jäljessä selvästi aiempaa lämpimämpää ilmaa Keski-Euroopasta. Samalla runsain pilvisyys alkoi väistyä ja aurinkoisilla alueilla lämpötila kohosi nopeasti.

  Lämpötila nousi nopeasti illansuussa 10. toukokuuta. 
  Suomen eteläosan sisämaassa lämpötila alkoi nousta illansuussa nopeasti ja kello 17 mennessä oli jo paikoin yli +18 astetta. Kuva: Foreca

  Lämpötila jatkaa kohoamista lähipäivinä ja samalla lämpimän ilman alue laajenee kohti pohjoista. Tämänhetkisen ennusteen mukaan torstaina voidaan jo Lapissa asti päästä paikoin 20 asteeseen ja maan länsiosassa hellekin on paikallisesti mahdollista.

  Lue seuraavaksi: Onko toukohelle tavatonta? "Näillä alueilla hikoillaan pian eniten"

  11.5.2021: Päivitetty korkeinta lämpötilaa

  Anna Latvala

  Päivitetty 11.5. klo 17.47

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa