Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ennen pääsiäistä jopa 13 astetta mahdollista, katso myös pääsiäisen…
Uutiset |

Ennen pääsiäistä jopa 13 astetta mahdollista, katso myös pääsiäisen ennuste – varaudu ensi viikolla talviseen menoon

Kevään merkkejä Turussa.
Keskiviikkona lämpötilat nousivat ylimmillään Satakunnassa yli 8 asteeseen ja Varsinais-Suomessa yli 7 asteeseen. Keskiviikon korkein lämpötila oli Rauman 8,3 astetta. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 27.3.2024

Sää jatkuu Suomessa vaihtelevana. Kiirastorstaille on tulossa jo keväisempiä lämpötiloja, lounaassa voidaan yltää paikoin jopa 10–13 plusasteeseen. Pääsiäisen tienoilla liikkeellä on vesi- ja lumisateita, mutta paikoin nähdään myös aurinkoa. Ensi viikolla sää näillä näkymin kylmenee. Ensi viikon ennusteissa on myös lumipyryä.

Lähiaikojen sää on vaihtelevaa.

– Sää lämpenee nyt hetkeksi, mutta sään ennustettavuus heikkenee jo viikonloppuna. Lämpötila lähtee laskusuuntaan joko kuunvaihteessa tai vähän huhtikuun puolella, eli ensi viikolla lumisateet ovat edelleen mahdollisia. Sitä ennen maan etelä- ja keskiosassa lämpötila käväisee paikoin 10 asteen yläpuolella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Tämän viikon loppupuoliskolla tulossa on niin aurinkoa kuin sateitakin.

– Aiemmassa ennusteessa lämpimimmät päivät tällä viikolla olivat torstai ja lauantai, nyt uudessa ennusteessa torstai ja sunnuntai. Hyvin vaihtelevaa säätä on edessä tämän viikon ja pääsiäisen aikana: lämpimiä ja viileämpiä päiviä, kylmiä öitä ja sekä lumi- että vesisateita, Anna Latvala sanoo.

Enimmät lumisateet ja huono ajokeli painottuvat pohjoiseen Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näin loppuviikko etenee: Kiirastorstaina jopa 10–13 astetta – Lapissa lumisateita pääsiäisen menoliikenteessä

Keskiviikkona Suomeen on alkanut levitä etelästä lämpimämpää ilmaa, mutta illan ja yön aikana lumisateet yleistyvät Lapissa.

Torstain vastaisena yönä lämpötila on monin paikoin −3 ja 3 asteen välillä, mutta Koillismaalla on paikoin yli 5 pakkasastetta ja Lapissa paikoin yli 10 pakkasastetta.

Kiirastorstain aamuna varsinkin maan keskiosassa voi olla paikoin sumua, mutta päivällä maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista. Myös Pohjois-Suomessa aurinkoa nähdään paikoin. Lapissa tulee lumi- ja räntäsateita, mutta enimmät sateet väistyvät päivällä itään. Torstaina illalla lumisateet painottuvat Etelä-Lappiin.

– Päivälämpötila kohoaa torstaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 asteeseen, mutta aurinkoisilla alueilla varsinkin maan lounaisosassa lämpötila voi nousta jopa 10–13 asteeseen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 3–8 astetta ja vielä Keski-Lapissa asti ollaan paikoin suojan puolella. Pohjois-Lapissa pakkasta on 0–8 astetta, Anna Latvala kertoo.

Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on Viitasaarella 15. maaliskuuta mitattu 8,4 astetta.

Katso videolta ennuste lauantaille asti!

Perjantain vastaisena yönä pilvisyys lisääntyy seuraavan matalapaineen lähestyessä. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 0–5 plusastetta, Pohjois-Karjalassa ja pohjoisessa ollaan yleisemmin pikkupakkasella ja Pohjois-Lapin selkeillä alueilla on 10–20 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkäperjantaina liikkeellä vesi- ja lumisateita

Pitkäperjantaina matalapaine tuo lounaasta vähitellen vesisateita maan etelä- ja keskiosaan. Maan keskiosassa osa sateesta muuttuu lumeksi illasta alkaen. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on toinen hajanainen lumi- ja vesisadealue.

Pilvisyys on perjantaina runsasta melkein koko maassa. Aurinkoisinta on Pohjois-Lapissa. Kohtalainen tuuli kääntyy pohjoisessa puhaltamaan koillisesta ja etelässä lounaasta.

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 3–8 astetta, pohjoisessa laajalti −3 ja 3 asteen välillä ja Pohjois-Lapissa paikoin reilut 5 pakkasastetta.

Yölämpötila on lauantain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa vähän nollan yläpuolella ja pohjoisessa laajalti vähän pakkasen puolella. Keski- ja Pohjois-Lapin kylmimmillä paikoilla voi kuitenkin olla jopa 10–20 pakkasastetta.

Lauantaina tulee edelleen paikoin vettä ja lunta

Lauantain ja pääsiäispäivien sääennusteet ovat vielä vaihdelleet, joten ennusteissa on yhä epävarmuutta.

– Nyt näyttää, että lauantaina matalapaine väistyy Suomen itäpuolelle, mutta paikoin tulee edelleen vesi- ja lumisateita. Lapissa lumisateet yleistyvät lauantain aikana, Anna Latvala sanoo.

Tuuli heikkenee.

– Jos aurinko pääsee etelässä paistamaan, lämpötila voi kohota lauantaina 5–10 asteeseen. Keskiviikkona tehdyn ennusteen mukaan sää on kuitenkin suuressa osassa maata pilvinen. Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 2–6 astetta, pohjoisessa −3 ja 3 asteen välillä ja Pohjois-Lapissa paikoin yli 5 pakkasastetta.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila vaihtelee maan etelä- ja keskiosassa vähän nollan molemmin puolin. Pohjoisessa pysytään pakkasella, Pohjois-Lapissa on paikoin yli 10 pakkasastetta.

Pääsiäispäivinä uudet sateet mahdollisia – huhtikuun puolella kylmenevää

Sunnuntain ja maanantain ennusteissa on ajoittain näkynyt sateita, mutta ennusteissa on ollut vielä paljon vaihtelua. Pääsiäisen paluuliikenteen sääennusteet kannattaakin tarkistaa lähempänä liikenteeseen lähtöä.

– Seuraava sadealue on jo tulossa sunnuntain–maanantain tienoilla, mutta sateiden ajoitus ja paikka ovat vielä vaihdelleet ja sen myötä myös lämpötilat Suomessa. Lämpimämpi ja aurinkoisempi skenaario pitäisi lämpötilan vielä paikoin 10 asteen yläpuolella. Jos matalapaine jää kuitenkin eteläiselle reitille, Suomeen leviää pohjoisesta kylmää ilmaa jo kuunvaihteessa. Näillä näkymin sää on muuttumassa pääsiäisen jälkeen kylmempään suuntaan. Osa sateista voi edelleen ensi viikolla olla lunta koko maassa, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat