Sääuutiset ja blogi> Huh hellettä! Lähipäivinä jopa kolmenkympin lämpötiloja – hellelukemia…
Uutiset |

Huh hellettä! Lähipäivinä jopa kolmenkympin lämpötiloja – hellelukemia Lapissa asti

Auringonlasku
Ennusteiden mukaan myös illat ja yöt tulevat olemaan lähipäivinä lämpimiä. Arkistokuva: Joanna Rinne

Elokuinen helleaalto tuo hiostavan lämmön Lappiin asti tulevien päivien aikana. Myös auringonpaistetta on luvassa suuressa osassa maata, kun Pohjois-Euroopan korkeapaine estää laaja-alaisten sateiden leviämisen Suomeen.

Elokuun puolivälissä moni ajattelee kuumimpien helteiden olevan jo ohi, mutta lähipäivinä Suomessa odotetaan ennusteiden perusteella jopa yli 30 asteen päivän ylimpiä lämpötiloja. Tiistain odotetaan olevan lähipäivistä lämpimin. SIlloin elohopea saattaa nousta paikallisesti jopa  yli 31 asteeseen. Vastaavia lukemia voi esiintyä uudelleen viikon loppupuolella.

Lämpö leviää Suomeen eteläkaakon suunnalta, josta Pohjois-Euroopan yllä oleva laaja korkeapaine auttaa nostamaan lämmintä ilmamassaa Suomen leveysasteille.

Viikon puolivälissä myös ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa. Koska ukkosilla on paljon lämpöenergiaa käytettävissään, ne voivat olla voimakkaita. Voimakkaissa ukkosissa on tavanomaista suurempi riski esiintyä esimerkiksi erittäin runsasta sadetta, voimakkaita ukkospuuskia ja muita tuuli-ilmiöitä, joskus jopa trombeja.

Maanantaina helleraja nousee lähes Oulun korkeudelle asti

Maanantai on lähes koko maassa poutainen päivä. Sää on myös aurinkoinen, ohutta yläpilvisyyttä esiintyy monin paikoin.

Ennuste maanantaille 15.8.2022.
Ennuste maanantaille 15.8.2022. Kuva: Foreca

Iltapäiväkuuroja tulee jokunen Kainuun ja Koillismaan suunnalla, iltaa kohden myös Etelä- ja Keski-Lapin tienoilla. Sadekuurot jäävät kuitenkin paikallisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa 25–29 asteeseen. Oulun seudulla, Kainuussa ja Koillismaalla ollaan 24–26 asteessa ja Lapissa on 16–23 astetta.

Tiistai on alkuviikon kuumin päivä

Tiistain vastaisena yönä sää on lähes koko maassa poutainen, Etelä- ja Keski-Lapin tienoilla voi tulla jokunen sadekuuro. On mahdollista, että yksittäisillä säähavaintoasemilla maan lounaisosassa yö on jopa trooppinen, eli lämpötila ei laske 20 asteen alapuolelle yölläkään lainkaan.

Ennuste tiistaille 16.8.2022.
Ennuste tiistaille 16.8.2022. Kuva: Foreca

Tiistai on koko maassa aurinkoinen, ja lähes koko maassa poutainen. Länsirannikon tuntumassa tulee paikoin iltapäiväkuuroja, joiden yhteydessä voi myös ukkostaa.

Tiistain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 26–30 astetta. Lämpimintä on maan länsllounaisessa osassa, jossa lämpötila voi nousta korkeimmillaan paikallisesti jopa 31–32 asteeseen. Elokuun Suomen mittaushistorian korkein lämpötila on 33,8 astetta vuodelta 2010. Sen ylittäminen on epätodenäköistä, joskaan ei täysin poissuljettua.

Keskiviikkona sadekuurot yleistyvät osassa Suomea, ja helle leviää Lappiinkin

Keskiviikkona sadekuuroja tulee iltapäivän aikana pitkin Suomea. Etelä-Suomessa kuuroja esiintyy ennusteiden mukaan vähiten. Pohjois-Lappiin puolestaan leviää lännestä myös jatkuvampia sateita, jotka liittyvät kylmään säärintamaan. Sekä sadekuurojen että Pohjois-Lapin sateiden yhteydessä voi esiintyä myös ukkosia.

Ennuste keskiviikolle 17.8.2022.
Ennuste keskiviikolle 17.8.2022. Kuva: Foreca

Keskiviikon päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 25–28 asteessa; sadekuurojen yhteydessä sää viilenee paikallisesti useilla asteilla. Lapissa on 23–26 astetta, Pohjois-Lapin sateissa jäädään 20 asteen tuntumaan, jopa selvästi alle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon jälkipuoliskolla helteet yrittävät väistyä, mutta palaavat takaisin

Torstain vastaisena yönä kylmä säärintama, joka vaikutti edellispäivänä Pohjois-Lapissa, etenee keskisen ja pohjoisen Suomen yllä. Sen yhteydessä esiintyy kuurosateita niin yöllä kuin torstainakin. Maan etelä- ja itäosassa sää pysyy yhä aurinkoisena.

Torstain ennusteissa Suomessa onkin hyvin erilaisten lämpötilojen vyöhykkeitä. Etelässä ja idässä on yhä aurinkoista ja helteistä, maan keskiosassa lämpötiloja 20 asteen molemmin puolin ja Lapissa lämpötila jää alle 15 asteeseen, Pohjois-Lapissa jopa alle 10 asteeseen.

Loppuviikolla hellealue näyttäisi levittäytyvän takaisin kohti pohjoista niin, että aurinko ja helteinen sää levittäytyisivät takaisin Lappiin asti. Myös loppuviikon helteissä lämpötila nousee paikallisesti jopa 30 asteen tuntumaan.

Vasta aivan viikon lopulla ja viikon vaihtuessa sää alkaa ennusteiden mukaan muuttua vähitellen viileämmäksi ja epävakaisemmaksi.

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan ennusteet täältä:

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat