Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste yltää jo vapun yli: Tällä viikolla jopa 20 astetta…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste yltää jo vapun yli: Tällä viikolla jopa 20 astetta voi olla lähellä – takapakkia ensi viikolla

Leskenlehtiä Uudessakaupungissa.
Sää on tällä viikolla vaihtelevaa, mutta ajoittain on tulossa aurinkoista ja lämmintä säätä. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 4.4.2024

Sää on tuoreen kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla selvästi keskimääräistä lämpimämpää, mutta ensi viikoksi edessä olisi käänne keskimääräistä kylmempään säähän. Tällä viikolla lämpötilat käyvät paikoin yli 15 asteessa, mahdollisesti paikallisesti jopa lähellä 20 asteen lukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 7. huhtikuuta.

Tämä viikko on kokonaisuutena Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi, mutta ensi viikko on ennusteen mukaan tavanomaista viileämpi. Sää on tällä ja ensi viikolla myös laajalti tavanomaista sateisempaa, kun matalapaineiden reitti kulkee Atlantilta Suomen suuntaan.

– Tällä viikolla kevät pääsee etenemään hyvää vauhtia, mutta ensi viikolla eteneminen kuukausiennusteen kartan perusteella hidastuu. Mitä pohjoisempana Suomessa ollaan, sitä enemmän vielä vuorottelevat keväiset ja talviset säät, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 7.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

8.–14.4.

(Viikko 15)

Viikko on tavanomaista lämpimämpi. Maan länsi- ja pohjoisosassa sateita tulee tavanomaista enemmän, muualla maassa tavanomainen määrä. Hyvä

15.–21.4.

(Viikko 16)

Viikko on keskimääräistä viileämpi ja sateisempi. Sää on vaihtelevaa.Kohtalainen

22.–28.4.

(Viikko 17)

Viikon keskilämpötila on maan eteläpuoliskolla tavanomaista korkeampi, maan pohjoispuoliskolla tavanomainen. Sademäärissä ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

29.4.–5.5.

(Viikko 18)

Viikko on maan pohjoispuoliskolla tavanomaista viileämpi, maan eteläpuoliskolla tavanomainen. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa.Heikko

Huhtikuun 8. päivä alkanut viikko: Keskimääräistä lämpimämpää säätä – mennäänkö jo paikoin lähelle 20 asteen lukemia?

Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on selvästi tavanomaista lämpimämpi niin Suomessa kuin lähes koko Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennusteen perusteella Suomessa maan eteläosassa ja paikoin maan länsiosassa viikon keskilämpötilat ovat 3–4 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, muualla maassa 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan maan länsi- ja pohjoisosassa tavanomaista enemmän, muualla maassa ajankohdalle tavanomainen määrä.

– Päivittäisennusteiden perusteella tämän viikon sää on Suomessa hyvinkin vaihtelevaa. Kartoille mahtuu useita sadealueita, aurinkoisempaa säätä, lämmintä, viileää, keskiviikkona myrskytuulia ja ukkosiakin. Vaikka vielä maanantaina sateet tulevat Lapissa monin paikoin lumena, viikon sateista suurin osa tulee lähes koko maassa vetenä, Joanna Rinne sanoo.

Edessä on paikoin keväisiä, ehkä jopa kesäisiäkin lämpötiloja.

– Tällä viikolla korkeimmat lämpötilat tullaan ennusteiden mukaan mittaamaan tiistaina ja keskiviikkona. Tiistaina lämpötila voi nousta paikoin yli 17 asteeseen. Keskiviikkona lämpötila saattaisi kaakossa lähestyä jopa 20 asteen rajaa, jos pilvipeite pääsee rakoilemaan tarpeeksi. Ennusteen ei tarvitse kuitenkaan muuttua paljoa, että näin lämpimät lukemat jäisivät Suomen ulkopuolelle. Vielä ei ole varmuutta, kuinka korkeiksi lämpötilat voivat meillä nousta. Pakkasia ei mitata pohjoisessakaan joka yönä, mutta alkuviikolla kylmimmillään pakkasta voi olla Lapin selkeillä alueilla kymmenisen astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on ylletty viime aikoina paikoin jopa 30 asteen tienoilla oleviin lukemiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keski- ja Etelä-Euroopassa viikko alkaa hyvin lämpimänä, ja vaikka välissä Euroopan yli liikkuu viileämpää ja epävakaista säätä, viikon lopulla Etelä- ja Keski-Eurooppaan leviää jälleen etelän puolelta kesäisen lämmintä ilmaa. Alkuviikolla yli 25 asteen lämpötiloja saatetaan mitata Saksassa ja Puolassa asti. Ensi viikonloppuna Etelä- ja Keski-Euroopassa on odotettavissa laajalti yli 25 asteen, jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Toisaalta lämpimän ilmamassan reunalla voi olla myös ukkosia. Erityisesti maanantaina on odotettavissa voimakkaitakin ukkosia Ranskassa ja Espanjassa, Joanna Rinne toteaa.

Sateita tulee tällä viikolla tavanomaista enemmän Britteinsaarilta Suomen länsi- ja pohjoisosaan ulottuvalla alueella, kun taas keskisessä ja eteläisessä Euroopassa on laajalti tavanomaista vähäsateisempaa.

Huhtikuun 15. päivä alkava viikko: Tavanomaista kylmempää säätä Suomeen

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla Suomeen on odotettavissa ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää ja sateisempaa säätä.

– Sää jatkuu ensi viikolla vaihtelevana ja sateisena. Viikkokeskilämpötila jää kuukausiennusteen perusteella koko maassa ajankohdan keskiarvoa viileämmäksi. Päivittäisennusteiden mukaan lämpimät ilmamassat jäävät etelämmäksi Eurooppaan, kun taas Suomessa on viileää ja sateista. Päivittäisennusteissa ei ole kuitenkaan näkyvissä paluuta talviseen säähän ainakaan maan eteläisellä puoliskolla, vaan lämpötilat pysyttelevät plussalla. Sateet tulevat näillä näkymin maan eteläisellä puoliskolla enimmäkseen vetenä. Pohjoisessa Suomessa vaihdellaan pakkasen ja plusasteiden välillä. Pohjoisessa myös sateiden olomuoto vaihtelee, Joanna Rinne kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhtikuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa laajalti 4–8 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Suomessa vaikuttava ajankohtaan nähden kylmän sään alue ei vaikuta 15. huhtikuuta alkavalla viikolla pelkästään meillä Suomessa, vaan ennusteen mukaan myös laajalti Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Euroopassa tavanomaista lämpimämpää on ennusteen mukaan pelkästään paikoin eteläisessä Euroopassa.

Keski- ja Itä-Eurooppaan ennuste näyttää laajalti tavanomaista sateisempaa viikkoa, kun taas läntisessä ja lounaisessa Euroopassa voisi olla tavanomaista vähemmän sateita liikkeellä.

Huhtikuun 22. ja 29. päivä alkavat viikot: Miten edetään kohti vappua?

Huhtikuun 22. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan ainakin Suomen eteläisellä puoliskolla tavanomaista lämpimämpiä, mutta 29. huhtikuuta alkavalla viikolla eli vappuviikolla maan pohjoisella puoliskolla tavanomaista viileämpiä.

– Sää ei kuitenkaan ole hyvin ennustettavissa enää näin pitkälle. Vaihtelu ennusteessa kertoo siitä, että Manner-Euroopan suunnan lämmin ilmamassa ja Jäämeren suunnan kylmä ilmamassa vuorottelevat pohjoisen Euroopan yllä. Vielä onkin suuri mahdollisuus sille, että viikkokohtaisesti ennusteissa vielä elää, kumpi kulloinkin pääsee Suomessa voitolle, Joanna Rinne toteaa.

Sademäärissä ei näy Suomeen signaaleja suuntaan eikä toiseen 22. ja 29. huhtikuuta alkaville viikoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelä- ja Keski-Euroopassa on näkyvissä merkkejä hieman keskimääräistä lämpimämmästä säästä sekä 22. että 29. huhtikuuta alkavilla viikoilla, mutta signaalit heikkenevät, mitä pidemmälle ennuste ulottuu.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat