Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Elokuun kuukausiennuste julki: Vieläkö on tulossa lämpöä? Katso loppukesän ennuste!
  Uutiset |

  Elokuun kuukausiennuste julki: Vieläkö on tulossa lämpöä? Katso loppukesän ennuste!

  Aamuaurinko Lohtajalla elokuussa 2020.
  Suomeen virtaa viikon edetessä lämpimämpää ilmaa etelästä. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja, 4.8.2020

  Tällä viikolla sää on tavanomaista elokuun alkua viileämpää, mutta tuoreen kuukausiennusteen mukaan elokuun mittaan on tulossa vielä keskimääräistä lämpimämpää säätä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen perusteella elokuulle on odotettavissa kesäistä lämpöä, vaikka tällä viikolla sää on matalapainevoittoista ja epävakaista suuressa osassa Eurooppaa.

  – Ensi viikosta alkaen on kuitenkin merkkejä korkeapaineesta, etenkin Pohjois-Suomessa sekä Pohjois-Norjassa. Kuukausiennusteen yleiskuva onkin, että kesä ei ole vielä ohi – sateisen elokuun alun jälkeen on edessä paluu lämpimämpään ja aurinkoisempaan kesäsäähän. Lämpöä riittää ennusteen mukaan jopa elokuun loppuun asti, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Tämä viikko tavanomaista viileämpi – sateet paikoin runsaita

  Vielä tällä viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Euroopassa yleisesti ottaen ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi. Suomessa poikkeama tavanomaista viileämpään suuntaan on laajalti 1–3 astetta, Ranskassa ja Saksassa paikoin jopa 3–6 astetta.

  Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää Suomen itäpuoliskolle tälle viikolle tavanomaista enemmän sateita.

  – Viikon sademäärissä näkyy selvästi tiistain idän kaatosade. Myös loppuviikolla ja ensi viikon alussa on tiedossa lisää sateita, Kristian Roine sanoo.

  Keskiviikkona sataa vielä reilusti Pohjois-Suomen itäosassa. Itä-Lapin sateissa lämpötilat jäävät vain 5 ja 10 asteen välille, kun taas etelän ja lännen aurinkoisilla alueilla ollaan 20 asteessa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Torstaina ja perjantaina Suomi kuuluu korkeapaineeseen. Sää on lähes koko maassa poutaista.

  – Aurinko paistaa yleisesti, iltapäivisin pilvisyys voi vaihdella sisämaassa. Suomeen virtaa etelästä lämpimämpää ilmaa niin, että torstaina lämpötila on 20 asteen tuntumassa, perjantaina 20 astetta ylittyy suuressa osassa maata, mukaan lukien Lapissa.

  Lauantaina päivällä sää on vielä poutaista koko maassa.

  – Itätuuli on kuitenkin voimistumassa etelästä lähestyvän matalapaineen myötä. Sen pilvet ja sateet leviävät tämän hetken ennusteen mukaan maan eteläosaan lauantai-illaksi. Lauantain päivälämpötila on edelleen 20 asteen yläpuolella, jopa 23 asteessa, Kristian Roine ennustaa.

  Sunnuntaina sää jatkuu epävakaana. Sadekuurot ovat mahdollisia koko maassa ja Lounais-Suomea lähestyy jo seuraava matalapaine. Tämän matalapaineen sateita saattaa levitä maan länsiosaan maanantaiyönä.

  – Sunnuntai on kuitenkin lämmin päivä. Sadekuurojen lomassa aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa selvästi 20 asteen yläpuolelle. Maan länsiosassa ollaan edelleen 23 asteen vaiheilla, paikoin voisi ehkä jopa helleraja rikkoutua.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa heinä–elokuun vaihteessa maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 20–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 18–22 astetta, pohjoisessa Lapissa 14–18 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Muun Euroopan osalta tavanomaista lämpimämpää on tällä viikolla itäisellä Välimerellä Kreikan ja Turkin suunnalla sekä Venäjällä. Esimerkiksi Kreikassa mittaillaan jopa 40–45 asteen lukemia.

  Keski-Euroopassa on tällä viikolla normaalia sateisempaa. Välimeren itäosassa sekä Venäjällä on puolestaan tavanomaista kuivempaa. Esimerkiksi Turkissa on kärsitty viime aikoina rajuista maastopaloista.

  Ensi viikolla muutos säähän – Suomeen tavanomaista lämpimämpää

  Ensi viikolla eli 9. elokuuta alkavalla viikolla ennusteissa näkyy muutosta Suomen säähän. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  – Skandinaviassa sekä Suomessa on edessä lämpenevää ja selvästi keskiarvoa korkeampia lukemia, etenkin Pohjois-Lapissa sekä Pohjois-Norjassa. Keski- ja Itä-Euroopassa on edelleen tavanomaista viileämpää. Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on Venäjän keskiosassa, Kristian Roine toteaa.

  Sateiden osalta Pohjois-Suomessa alkaa näkyä käänne kohti kuivempaa säätä, muualla maassa sademäärät ovat lähellä normaalilukemia.

  Lumme kylpee elokuun auringossa.
  Viime vuonna elokuun korkein lämpötila oli 8. elokuuta 2020 Kruunupyyssä mitattu 29,4 astetta. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Repovesi, Valkeala, 9.8.2020

  Euroopan länsipuoliskolla Ranskassa, Espanjassa ja Alpeilla sää muuttuu 9. elokuuta alkavalla viikolla kuivemmaksi, Itä-Euroopassa on sateista.

  Miltä näyttää elokuun loppupuolisko?

  Elokuun 16. päivä alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopassa. Suomessa viikon keskilämpötila olisi edelleen 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi.

  – Fennoskandiassa, Pohjanmerellä sekä Britteinsaarilla viikon keskilämpötila on useita asteita normaalia korkeampi. Muualla Euroopassa sekä Venäjällä lämpötilat ovat ennusteen mukaan hyvin lähellä tavanomaisia lukemia.

  Sademäärien osalta kuukausiennuste näyttää 16. elokuuta alkavalle viikolle lähes koko Eurooppaan ajankohdan tavanomaisia sademääriä, ainoastaan Fennoskandiassa näkyy merkkejä kuivemmasta säästä. Suomessa viikon sademäärät ovat keskimääräisiä tai keskimääräistä pienempiä.

  Elokuussa sateen jälkeen.
  Viime vuonna elokuussa oli yhteensä yhdeksän hellepäivää. Arkistokuva: Ari Branthin, Viljakkala, Ylöjärvi, 19.8.2020

  Elokuun loppuun 23. elokuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää, että Skandinavia olisi edelleen normaalia lämpimämpi.

  – Ennusteessa on hyvin selvä lämmin alue Britteinsaarilta Norjaan ja Ruotsiin. Suomen osalta tavanomaista lämpimämpää säätä riittäisi Lappiin, muualla maassa mennään kohti ajankohdan tavanomaisia lukemia, sanoo Kristian Roine.

  Elokuun 23. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti normaalia vähäsateisempi.

  – Välimerellä sää on mahdollisesti muuttumassa sateisemmaksi. Tämä tarkoittaisi, että kovimmat helteet esimerkiksi Kreikassa helpottaisivat.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 3.8. klo 18.20

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat