Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Alkuun epätavallista lämpöä – vähitellen…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Alkuun epätavallista lämpöä – vähitellen edessä käännettä

Amiraaliperhonen syyskuun valossa.
Tällä viikolla tulossa on ajankohtaan nähden korkeita lämpötiloja. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 25.9.2023

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tällä viikolla jopa 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää – paikoin voidaankin hätyytellä jopa 20 asteen lukemia. Ensi viikoksi edessä saattaa olla osassa maata käänne keskimääräistä viileämpään säähän. Ennusteessa on myös tavanomaista runsaampia sateita tällä viikolla etenkin pohjoiseen ja ensi viikolla koko maahan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 24. syyskuuta.

Ennusteen mukaan sää on Suomessa tällä viikolla selvästi keskimääräistä syyskuun loppua lämpimämpää, mutta ensi viikoksi ennuste näyttää Lappiin tavanomaista kylmempää säätä. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista enemmän tällä viikolla etenkin pohjoisessa ja ensi viikolla koko Suomessa.

Matalapainetoiminta on tämän viikon mittaan vilkasta Pohjois-Atlantilta Fennoskandiaan ja Jäämerelle yltävällä alueella.

– Suomi saa osansa sateesta ja tuulesta. Samalla kuitenkin meille virtaa lämmintä ilmaa etelämpää Euroopasta, ja lämpötilat kohoavat vuodenaikaan nähden korkeiksi. Mielenkiintoista tässä onkin tämän viikon epätavallinen lämpö, sillä on mahdollista, että syyskuun lopussa hätyytellään vielä 20 asteen lukemia. Tuulinen ja ajoittain pilvinen sää pitää myös yölämpötilat korkeina, ainakin tämän viikon alkupäivinä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lokakuun ensimmäisen viikon osalta kuukausiennuste on muuttunut hieman viileämpään suuntaan verrattuna aiempiin ennusteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lapissa on tuoreen kuukausiennusteen mukaan 2. lokakuuta alkavalla viikolla vähän tavanomaista kylmempää ja etelässä vähän tavanomaista lämpimämpää. Jos tämä toteutuu, niin ensi viikolla Lapissa osa sateesta voi jälleen tulla lumena, Anna Latvala sanoo. 

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 24.9.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

25.9.–1.10.

(Viikko 39)

Viikon keskilämpötila on enimmäkseen 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapin koillisosassa 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on tavanomaista suurempi pohjoisessa, maan keskiosassa enimmäkseen lähellä tavanomaista ja Etelä-Suomessa tavanomainen tai tavanomaista pienempi.Hyvä

2.–8.10.

(Viikko 40)

Etelässä viikko on 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa 0–1 astetta keskimääräistä kylmempi ja muualla maassa lämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärä on koko maassa keskimääräistä suurempi.Kohtalainen/Heikko

9.–15.10.

(Viikko 41)

Viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan keskimääräistä tai hieman sitä lämpimämpi. Sademäärä on lähellä tavanomaista. Heikko

16.–22.10.

(Viikko 42) 

Sää on mahdollisesti tavanomaista lämpimämpää. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa keskiarvosta.Heikko

Syyskuun 25. päivä alkanut viikko: Jopa 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa enimmäkseen 3–5 astetta keskimääräistä syyskuun loppua korkeampi, Lapin koillisosassa poikkeama on hieman pienempi.

– Osassa Suomea käväistään tällä viikolla suunnilleen elokuun loppua vastaavissa päivälämpötiloissa. Lämpötilat pyörivät maan eteläosassa enimmäkseen 15–18 asteessa, jopa 20 astetta on mahdollinen, mutta se riippuu pilvisyydestä ja sateista. Paikoin Lapissa asti saattaa tiistaina ja keskiviikkona olla 15 astetta. Viikonloppuna Suomessa voi matalapaineen jälkipuolella puhaltaa hetken aikaa viileä luoteistuuli, jolloin lämpötila laskee, Anna Latvala ennustaa.

Säätilastojen mukaan tähän aikaan vuodesta keskimääräinen ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 10–14 astetta ja maan pohjoisosassa 6–12 astetta. Yölämpötilat ovat vielä tyypillisesti nollan yläpuolella.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Uusia sadealueita tulee lounaasta Suomeen aina parin päivän välein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Edessä on matalapainesäätä, enimmät sateet painottuvat tällä viikolla pohjoiseen. Näillä näkymin sade tulee vetenä. Pitkin viikkoa aurinkokin pääsee kuitenkin näyttäytymään, mutta mitenkään erityisen aurinkoista säätä ei ole edessä. Matalapaineiden yhteydessä pilvisyys lisääntyy välillä etelässä asti. Tällä viikolla lämpimän ilman mukana tulee myös kosteutta, joten sumua tai sumupilveä muodostuu herkästi varsinkin öisin. Lopulliset päivälämpötilat riippuvat nyt paljon siitä, miten paljon aurinko pääsee paistamaan maanpinnalle asti. Viikko on myös melko tuulinen, Anna Latvala kertoo.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Kuukausiennusteen mukaan muualla Euroopassa on tällä viikolla enimmäkseen 2–5 astetta tavanomaista lämpimämpää.

– Baltiassa ja Ruotsin eteläosassa mitataan yli 20 astetta, Saksan ja Puolan pohjoisosassa ollaan 25 asteen tienoilla.

Isoon-Britanniaan ja Irlantiin on keskiviikkona iskemässä Agnes-myrsky, jossa on peruja Yhdysvaltojen itärannikolle Pohjois-Carolinaan viikonloppuna iskeneestä trooppisesta myrskystä Opheliasta.

– Opheliasta irtosi osanen, joka lähti kulkemaan Atlantin yli ja kehittyi ärhäkäksi matalapaineeksi. Itse Ophelia hiipui Atlantilla. Agnes myrsky heikkenee Irlannin ja Ison-Britannian jälkeen ja etenee Norjaan. Torstaina, perjantaina ja lauantaina Suomeenkin asti yltää siihen liittyviä sateita, Anna Latvala sanoo.

Yleisesti ottaen Euroopan sademäärät jäävät kuukausiennusteen perusteella tällä viikolla keskimääräistä vähäisemmiksi, mutta poikkeuksen tekevät juuri Britteinsaarilta Kuolan niemimaalle menevä kaistale sekä Kreikan ympäristö.

– Edelliseen kuukausiennusteeseen nähden Välimeren matalapaine on vähän liikahtanut: edellisessä ennusteessa eteläisin osa Italiasta oli tavallista sateisempi, nyt sateiden painopiste on Kreikassa. Paikoin Kreikassa voi sataa kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon 50–150 millimetriä, yksittäisillä paikoilla sademäärät voivat olla jopa 200–300 millimetriä.

Lokakuun 2. päivä alkava viikko: Lapissa vähän keskimääräistä lokakuun alkua viileämpää

Näyttää siltä, että matalapaineiden reitti kulkee edelleen Atlantilta itäänpäin 2. lokakuuta alkavalla viikolla.

– Suomessa ajoittain sateinen sää jatkuu. Suomi jää samalla kylmän ja lämpimän sään rajamaille: etelämpänä on lämmintä, pohjoisempana koleaa. Todennäköisintä on, että alkuviikon matalapaineen jäljessä Suomeen virtaa kylmää ilmaa. Lapissa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaa hieman keskimääräistä alempi, Etelä-Suomessa keskimääräistä korkeampi, mutta erot ovat pieniä, Anna Latvala toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Välimeren ympäristössä vaikuttaa lokakuun alussa korkeapaine. Sää on Etelä- ja Keski-Euroopassa enimmäkseen tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lokakuun 9. päivä alkava viikko: Lämpötilat tavanomaisia tai hieman tavanomaista lämpimämpiä Suomessa

Matalapainesää voi jatkua Suomessa vielä lokakuun puolivälin lähestyessä.

– Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on siellä täällä tavallista sateisempaa, mutta Suomessa sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan lähellä keskimääräisiä. Tämä voi johtua jo ennustettavuuden heikkenemisestä. Viikon keskilämpötila on Suomessa tämän ennusteen perusteella ajankohdalle tavanomainen tai hieman tavanomaista lämpimämpi, Anna Latvala sanoo.

Yksinäinen joutsen syyskuun aamun aikaisina ja usvaisina hetkinä Littoistenjärvellä.
Yöt ja aamut ovat ajoittain sumuisia. Kuva: Juhani Peltonen, Kaarina, 25.9.2023

Lokakuun 16. päivä alkava viikko: Miltä näyttää lokakuun loppupuolen sää?

Korkeapaineen todennäköisyys kasvaa hieman Suomen ympäristössä 16. lokakuuta alkavalla viikolla.

– Sademäärässä ei ole Suomeen merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen, mutta sää voi olla tavanomaista lämpimämpää, Anna Latvala kertoo.

Terminen talvi alkaa keskimääräisenä vuotena lokakuun puolivälin tienoilla Keski- ja Pohjois-Lapissa.

– Säätilastojen mukaan lokakuun puolivälissä on öisin keskimäärin pikkupakkasta jo Kajaani–Tornio-linjan pohjoispuolella. Päivisin maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 5–10 astetta, pohjoisessa 2–8 astetta ja Pohjois-Lapissa päivälämpötila lähestyy jo paikoin nollaa. Lokakuun loppuun mennessä Keski- ja Pohjois-Lapissa ollaan jo tyypillisesti päivälläkin hieman pakkasen puolella ja maan keskiosassakin monin paikoin öisin, Anna Latvala toteaa.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 25.9.2023 klo 16.30

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat