Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pitkä kuuma kesä vielä edessä? Vuodenaikaisennuste ei näkemyksessään hetkahda – katso loppukesän ja alkusyksyn ennuste!
  Uutiset |

  Pitkä kuuma kesä vielä edessä? Vuodenaikaisennuste ei näkemyksessään hetkahda – katso loppukesän ja alkusyksyn ennuste!

  Utuinen aamu Virroilla.
  Loppukesä ja alkusyksy tulevat vuodenaikaisennusteen valossa olemaan normaalia lämpimämpiä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 5.7.2021

  Vuodenaikaisennuste on pysynyt pitkälti samalla kannalla: kesä 2021 tuo lämpimät oltavat. Myös uusimman ennusteen kolmen kuukauden jakso elo–lokakuulle näyttäytyy keskimääräistä lämpimämpänä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennusteen perusteella voi ennakoida lämpimän sään saattelevan kesän loppuun isossa osaa maata. Uusimmassa ennusteessa elo–lokakuun kattava jakso on keskimääräistä lämpimämpi laajalti koko Euroopassa Suomi mukaan lukien.

  Suomessa ennustettu poikkeama keskimääräistä lämpimämpään on suurinta maan etelä ja länsiosassa, 0,5–1 astetta. Noin asteen verran lämpimää on odotettavissa myös aivan läntisimmässä osassa Pohjois-Suomea. Idempänä ja muualla pohjoisessa poikkeama on 0–0,5 astetta lämpimämpään päin.

  Lämmöllä on paikkansa loppukesänkin ennusteessa

  Etenkin Suomen eteläpuolella, Itä-, Keski- ja Luoteis-Euroopassa on mahdollisuus korkeapaineisiin. Vielä loppukesälläkin sää voi kuumeta sekä korkeapainesään alueilla että niiden ohjatessa ylle kuumaa ilmaa Euroopan eteläpuolelta. 

  Myös Suomessa korkealle kohoavia lämpötiloja voi vielä elokuun mittaan esiintyä etelämpää kurkottavien lämpöaaltojen yhteydessä. Loppukesään voi siis odottaa mahtuvan yhä lämpimiä jaksoja, vaikka tilastollisesti sää alkaakin jo syksyn lähestyessä viiletä.

  Lämmin sää voi pitää myös uimavedet lämpöisinä pitkälle loppukesään.
  Lämmin sää voi pitää myös uimavedet lämpöisinä pitkälle loppukesään. Kuva: Sirpa Jyske, Pyhäniemi, Kihniö, heinäkuu 2021

  Koska paine-ennuste pitää elo–lokakuussa yllä mahdollisuutta korkeapaineeseen etenkin Euroopan keskivaiheiden korkeudella, moni matalapaine sateineen kiertänee Euroopan yhä pohjoispuolelta. 

  Korkeapainesään painopiste siirtyy kuitenkin keskikesän jälkeen Pohjois-Euroopan yltä etelämmäs, mikä antaa pohjoisen kiertoreitillä oleville matalapaineille jo hieman enemmän tilaa oikaista Suomenkin yli.

  Nämä matalapaineet voivat jo ajoittain tuoda lähemmäs kylmempää ilmaa pohjoisesta. Silloin tällöin tämä viilentäisi säätä todennäköisimmin Pohjois-Suomen suunnalla ja mahdollisesti maan itäosassa, mihin alueiden muuta maata viileämpi elo–lokakuun lämpötilan ennuste voi viitata. 

  Palauttaako syksy kuumentuneen sään takaisin normaaliin?

  Loppukesästä Suomen sää tyypillisesti sateistuu, mutta hetkittäin yllä asti vaikuttavat kesäkorkeapaineet eivät ole vielä poissuljetut. Tästä mahdollisesti kielii laajalti koko elo–lokakuun jakson keskimääräistä kuivempi tai lähellä tavanomaista oleva sade-ennuste Suomen suunnalla, jonka ajalta etenkin vielä elokuussa Pohjois-Eurooppaan ennakoidaan suuntaavan normaalia vähemmän sateita

  Alkusyksystä korkepaineisen sään painopiste jatkanee siirtymistään etelämmäs Eurooppaan, mikä päästää matalapaineita sateineen Suomen ylle. Syyskuussa sateisuus näillä näkymin hieman lisääntyy, vaikka se pysyykin ennusteessa lähempänä normaaleja alkusyksyn oloja.

  Syyskuun värejä.
  Epävaikaisempaa säätä odotetaan saapuvaksi ylle syksymmällä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 24.9.2020

  Syyskuuta kohti myös lämpöolot vaikuttaisivat jo tasaantuvan lähemmäksi normaalia, mutta ennuste pysyy silti hieman keskimääräistä lämpimämpänä. Saatamme kuitenkin jo saada selvempiä muistutuksia viileämmästä säästä. Ennuste suosii myös mahdollisuutta sille, että ainakin maan eteläosaa voisivat yhä hipoa lämpöaallot etelämpää Euroopasta.

  Lokakuuhun on vielä matkaa ja ennustaminen sinne asti muuttuu haastavammaksi. Vuodenaikaisennusteessa lokakuu taipuu kuitenkin Pohjois-Euroopassa ajankohtaan nähden kuivempaan ja hieman lämpimämpään suuntaan.

  Vuodenaikaisennusteita tulkitessa on hyvä huomioida, että ennuste on suunnattu pääasiassa tropiikin pitkäaikaisten sääilmiöiden ennustamiseen. Euroopan nopeastikin vaihtelevia suursäätiloja vuodenaikaisennusteilla on haastavampi saada ennakoitua.

  Lue myös:

  Entä lähipäivien sää? Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa