Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologi: “Toisenkin syyslomaviikon lomailijat saavat näillä näkymin oman myräkkänsä” – katso kuukausiennuste
  Uutiset |

  Meteorologi: “Toisenkin syyslomaviikon lomailijat saavat näillä näkymin oman myräkkänsä” – katso kuukausiennuste

  Sateista ja harmaata marraskuun säätä Vaasassa.
  Sekä viikonloppuna että ensi viikolla on tulossa sateita. Osa sateista on vettä, osa lunta. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 12.11.2018

  Sää jatkuu loppuviikon ajan ja vielä ensi viikollakin matalapainesäänä, joten ajoittain Suomen yli kulkee sateita. Tänä viikonloppuna pohjoiseen on tulossa lumipyry, paikoin lunta voi tulla myös maan keski- ja eteläosassa. Ensi viikoksi odotellaan uutta myräkkää ja tavanomaista viileämpää säätä.

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan lämpötilat jäävät Suomessa ensi viikolla hieman ajankohdan keskimääräisten lämpötilojen alapuolelle. Lokakuun lopussa ja marraskuun alussa lämpötilojen ennakoidaan olevan lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. 

  – Tähän aikaan vuodesta sää muuttuu melko nopeasti koleammaksi. Lumisateetkin alkavat jo yleistyä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Viikonloppuna lumipyry

  Tulevana viikonloppuna matalapaine kulkee hitaasti Suomen yli.

  – Pohjoisessa pyryttää lunta paikoin reilustikin. Sade jatkuu vielä maanantainakin. Paikoin lunta tai räntää voi sataa myös maan keskiosassa, ehkä jopa etelässä asti. Tuuli voimistuu ja läntisillä merialueilla tulee myrskypuuskiakin, ennustaa Anna Latvala.

  Lumipyry siis huonontaa ajokeliä pohjoisessa syyslomien meno- ja paluuliikenteessä viikonloppuna.

  Katso matalapaineen ennuste: Forecan sade-ennuste

  Lapissa lämpötila jää viikonloppuna päivälläkin monin paikoin pakkasen puolelle.

  Ensi viikolla lisää sateita

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikko on Suomessa noin 0,5–1,5 astetta keskimääräistä kylmempi. Maanantaina ja tiistaina lämpötila voi jäädä päivällä eteläisimmässäkin Suomessa viiteen asteeseen tai sen alapuolelle. Lapissa lämpötilat ovat alkuviikolla päivisin nollan tienoilla tai vähän pakkasella.

  – Matalapaineen alue yltää Brittensaarilta ja Espanjasta Itämeren yli Suomeen asti. Sää on alueella sateinen.

  Sää poutaantuu hetkellisesti tiistaina, mutta viikon puolivälissä seuraava matalapaine lähestyy jo Suomea. Sateet leviävät meille jo keskiviikkona. Myös tuulet voimistuvat – osa ennusteista on väläytellyt jopa myrskyn mahdollisuutta, mutta ennusteet elävät edelleen.

  – Toisenkin syyslomaviikon lomailijat saavat näillä näkymin oman myräkkänsä. Tämänhetkisessä ennusteessa lumisateet jäävät pääasiassa Pohjois-Suomeen, mutta ennusteessa on vielä epävarmuutta. Matalapaine voi tullessaan nostaa yölämpötilat plussan puolelle maan etelä- ja keskiosassa, vähitellen myös osassa Pohjois-Suomea. Tässä tapauksessa viikon keskilämpötila voisi nousta loppuviikon ansiosta lähelle tavanomaista, toteaa Anna Latvala.

  Korkeapainetta loppukuussa?

  Kuukausiennusteen mukaan matalapainesää saattaa tauota 26. lokakuuta alkavalla viikolla.

  – Suomen ja itäisen Euroopan alueelle voi muodostua ainakin hetkeksi korkeapaine. Viikon sademäärä jäisi silloin keskimääräiseksi tai sitä kuivemmaksi. Lämpötila on ennusteen mukaan ajankohdalle tavanomainen, mutta Suomen lähellä jo Ruotsin puolella on hieman keskimääräistä lämpimämpää, sanoo Anna Latvala.

  Marraskuun puolelle siirryttäessä lämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan keskimääräisiä tai vähän keskimääräistä lämpimämpiä.

  – Osa lämmöstä voi johtua siitä, että Itämeri ja Jäämeri ovat nyt ajankohtaan nähden tavallista lämpimämpiä. Ajoittaiset kylmät jaksot ovat kuitenkin täysin mahdollisia. Sademäärä on kuukausiennusteessa lähellä keskimääräistä eikä ilmanpaineenkaan poikkeama ole selvästi matala- tai korkeapaineen suuntaan Suomessa, joten ennusteen epävarmuus on jo selvästi kasvanut.

  Lue myös: Itämeri hautoo nyt suurta lämpömäärää ja sen vaikutus voi tuntua vielä tulevana talvenakin

  Sää muuttuu loka-marraskuussa tilastollisesti koko ajan talvisempaan suuntaan. Keskimääräinen ylin lämpötila lokakuun puolivälissä on tilastojen mukaan maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 0–6 astetta. Tähän aikaan pohjoisessa on tavallisesti laajalti yöpakkasta. Marraskuun puolivälissä yöpakkaset leviävät jo keskimäärin koko Manner-Suomeen, päivällä on tavallisesti pikkupakkasta lähes koko Pohjois-Suomessa ja etelässäkin mantereen puolella on vain muutama aste plussaa. 

  Ensilumi sataa tilastollisesti marraskuun puolivälissä jo lähes koko maahan, Lapissa on jo laajalti pysyvä lumipeite. 

  – Lumen suhteen vuosien välinen vaihtelu on kuitenkin suurta ja riippuu paljon säätilanteesta, muistuttaa Anna Latvala.

  Lue myös: Tällainen on lokakuun sää keskimäärin Suomessa

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.10. klo 16.07

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa