Sääuutiset ja blogi> Viikonlopun ja lähipäivien trooppisista hirmumyrskyistä laajat tuhot
Uutiset |

Viikonlopun ja lähipäivien trooppisista hirmumyrskyistä laajat tuhot

Hurrikaanit Ian, Newton, Gaston ja Hermine 26.9.2022.
Hurrikaani Ian ja nimetyt myrskyt Newton, Gaston ja Hermine 26.9.2022. Kuva: Foreca

Nimettyjä myrskyjä liikkuu tällä hetkellä maailmalla useita. Asutuille alueille vaarallisimpia olivat tai tulevat olemaan hurrikaanit Fiona ja Ian sekä taifuuni Noru.

Sekä hurrikaanikausi että aktiivisin taifuunikausi ovat parhaillaan käynnissä. Suurin osa taifuuneista esiintyy toukokuun ja lokakuun välillä, vaikka taifuunikausi kestää koko vuoden ajan. Hurrikaanikausi kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun.

Tällä hetkellä trooppisia hirmumyrskyjä on liikkeellä useita sekä hurrikaani- että taifuunialueilla. Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan hurrikaaneiksi silloin, kun ne esiintyvät Atlantilla tai koillisella Tyynellämerellä. Taifuuneiksi niitä kutsutaan, kun ne esiintyvät luoteisella Tyynellämerellä. Intianmerellä, eteläisellä Tyynellämerellä tai eteläisellä Atlantilla esiintyviä trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan trooppisiksi sykloneiksi.

Nimettyjä myrskyjä eli myrskyjä, joiden yhteydessä keskituulen voimakkuus 10 metrin korkeudessa ylittää 33 solmua eli 17 m/s, on tällä hetkellä liikkeellä peräti kuusi kappaletta: hurrikaanialueilla liikkuvat Ian, Gaston, Hermine ja Newton sekä taifuunialueen Noru ja Kulap. Lisäksi hurrikaani Fionan jäänteet liikkuvat Grönlantia kohti tavalliseksi matalapaineeksi heikentyneenä.

Hurrikaani Fiona

Fiona, voimakkaimmillaan neljännen luokan hurrikaani, aiheutti tuhoja viikonloppuna Kanadassa. Fiona on nyt heikentynyt tavalliseksi matalapaineeksi ja jatkaa sellaisena matkaansa kohti Grönlantia.

Fiona syntyi Atlantilla Karibianmeren saarten itäpuolella 14.9. ja liikkui muun muassa Guadeloupe-saaren, Puerto Ricon ja Dominikaanisen tasavallan yli voimistuen samalla ensimmäisen luokan hurrikaaniksi. Se kulki Turks- ja Caicossaarten itäpuolelta kolmannen luokan hurrikaanina ja kääntyi kohti pohjoista neljännen luokan hurrikaanina. 

Hurrikaani Fionan jäänteet näkyvät maanantain 26.9. sääkartoilla tikkataulumaisena tuulinuolten kuviona Pohjois-Amerikan ja Grönlannin välillä.
Hurrikaani Fionan jäänteet näkyvät maanantain 26.9. sääkartoilla tikkataulumaisena tuulinuolten kuviona Pohjois-Amerikan ja Grönlannin välillä.

Voimakkaimmassa vaiheessaan Fiona ei vaikuttanut maa-alueisiin, vaan liikkui kohti pohjoista satojen kilometrien päässä mantereesta osapuilleen Pohjois-Amerikan rannikon suuntaisesti. Viikonlopun aikana Fiona iski heikentyneenä Kanadaan ja vaikutti siellä Nova Scotiassa, Prinssi Edwardin saarella, Newfoundlandissa ja Quebecissä. Fiona toi Kanadaan hurrikaanivoimakkuuden tuulet, valtavat aallot ja kaatosateet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

CNN:n mukaan Fionan seurauksena asuinrakennuksia pyyhkiytyi mereen, puita kaatui rakennusten päälle ja myrsky aiheutti useita sähkötulipaloja sekä tulvia. Sähköt katkesivat sadoilta tuhansilta ihmisiltä. Puuskissa tuuli puhalsi voimakkaimmillaan 47,5 m/s, sadekertymähavaintojen mukaan sadetta tuli enimmillään 192 millimetriä ja vedenpinta nousi jopa ennätykselliset 2,73 metriä.

Vertailuksi – Suomessa suurin mitattu vuorokauden sadekertymä on 198,4 millimetriä, joka havaittiin Espoon Lahnuksessa 21.7.1944. Keskimääräiset kuukausisademäärät ovat meillä sateisimpina kuukausina eli heinä-elokuussa karkeasti 70–80 millimetrin luokkaa. Vastaavia tuulenpuuskia kuin Fiona-myrskyssä havaitaan Suomessa ainoastaan tunturien huipuilla olevissa mastoissa.

Ian-hurrikaanin ennustetaan iskeytyvän Floridaan – Gaston, Hermine ja Newton pysyvät merellä

Ian on voimistumassa oleva trooppinen hirmumyrsky Karibianmerellä Hondurasin ja Jamaikan välissä. Ianin ennustetaan voimistuvan edetessään kohti luodetta. Se ylittää Kuuban läntisen osan ennusteiden mukaan tiistaina kolmannen luokan hurrikaanina.

Kuuban ylityksen jälkeen se suuntaa kohti pohjoista ja voimistuu neljännen luokan hurrikaaniksi, mutta heikkenee ennen maahan iskemistään. Sen keskus iskee Floridaan tämänhetkisten ennusteiden mukaan torstaina, jolloin hirmumyrsky on voimakkuudeltaan ensimmäisen luokan hurrikaani. Ianiin liittyvät sateet, tuulet ja aallot vaikuttavat Floridassa jo aiemmin.

Gaston on trooppinen myrsky keskellä Atlantin valtamerta. Gaston voimistui trooppiseksi myrskyksi jo 20.9. Myrsky ei ole iskenyt laajoille maa-alueille, mutta sen mutkitteleva reitti vei sen Azorien saariryhmän alueen yli. Gaston on heikkenemässä.

Trooppiseksi matalapaineeksi heikentynyt myrsky Hermine liikkuu Länsi-Afrikan edustalla. Hermine oli voimakkaimmillaan trooppinen myrsky. Hermine ei ole iskenyt maa-alueisiin ja se on liikkunut varsin pienellä alueella. Sen ei ennusteta iskevän maihin myöskään tulevaisuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Newton-myrsky liikkuu Meksikon itäpuolella kohti itää. Newton on voimakkaimmillaan ollut luokitukseltaan trooppinen myrsky, mutta se on sittemmin heikentynyt tavalliseksi matalapaineeksi. Newtonin ei ennusteta lähestyvän maa-alueita.

Taifuuni Norun räjähdysmäinen voimistuminen oli lähes ennätyksellistä – Kulap ei tuota vaaraa maa-alueille

Taifuuni Noru yllätti sääennustajat. Se voimistui viikonloppuna vuorokaudessa huomattavasti odotettua voimakkaammin, viitosluokan hurrikaania vastaavaksi. Useiden lähteiden mukaan voimistumisnopeus oli mittaushistorian voimakkaimpia trooppisten syklonien yhteydessä. 

Maanantain aikana Noru-taifuuni väistyy Filippiinien yltä heikentyen samalla. Se jatkaa matkaansa kohti Vietnamia enimmillään kolmosluokan hurrikaania vastaavana. Vietnamin rannikolle sen ennustetaan iskevän keskiviikkona.

BBC:n mukaan Norun tieltä evakuoitiin yli 74 000 ihmistä, ja Noru aiheutti saarilla pahoja tulvia.

Kulap on itäisellä Tyynellämerellä liikkuva trooppinen sykloni, joka liikkuu kohti Japania, mutta jonka ennustetaan kääntyvän pian koilliseen ja pysyvän merialueilla vaikuttamatta merkittävästi maa-alueiden säähän. Kulapin ei ennusteta voimistuvan taifuuniksi, vaan pysyvän trooppisena myrskynä.

Joanna Rinne
meteorologi

Lue myös: Globaali sääilmiö La Niña uhkaa sekoittaa tulevankin talven sään – kallis yhdistelmä energiakriisin kanssa

Päivitetty 26.9.2022 klo 16.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat