Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna paikoin runsaita sateita – ensi viikolla 20 asteen lukemat…
Uutiset |

Viikonloppuna paikoin runsaita sateita – ensi viikolla 20 asteen lukemat yhä mahdollisia

Syyskuista sadetta.
Viikonlopun ennusteissa on sateita. Kuva: Niklas Hirvelä, Alahärmä, 1.9.2023

Sää jatkuu vaihtelevana, mutta ajankohtaan nähden melko lämpimänä. Viikonloppuna sateita kulkee Suomen yli. Ensi viikolla osassa maata voidaan yltää ajoittain edelleen jopa 20 asteen tienoille.

Tämän viikon sää on tuonut jo muun muassa myrskyn, lumisateita ja yli 20 asteen lämpöä.

Viikonlopun ja ensi viikon sää on vaihtelevaa.

– Pohjois-Atlantilla tapahtuu jälleen. Hurrikaani Nigelin jäänne yhdistyy toiseen matalapaineeseen, ja näistä kehittyy viikonloppuna uusi laaja matalapaineen alue Islannin ja Britteinsaarten tienoille. Siihen liittyviä matalapaineen osakeskuksia kulkee ensi viikolla Norjan länsipuolitse pohjoiseen ja ne vaikuttavat Suomessa asti. Suomen etelä- ja itäpuolella on ensi viikon alussa korkeapaine ja länsipuolella matalapaine. Näiden välistä virtaa lämmintä ilmaa pohjoiseen asti. Edessä on siis lämpimiä, mutta välillä myös tuulisia päiviä. Maan etelä- ja keskiosassa voidaan yhä ensi viikolla käväistä jälleen jopa 20 asteessa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Perjantaina jopa yli 23 astetta, lauantaina sadealue kulkee Suomen yli

Torstaina Porissa mitattiin korkeimmillaan 22,5 astetta. Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa on ollut enimmäkseen 17–22 astetta, mutta lännessä on menty jopa yli 23 asteeseen.

Lapissa on perjantaina liikkeellä sateita, jotka kulkevat kohti pohjoista. Pohjois-Lapissa sateen pohjoispuolella lämpötila on alle 10 astetta, muualla Lapissa enimmäkseen 12–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Illalla ja lauantain vastaisena yönä maan länsi- ja pohjoisosaan leviää aluksi kuurosateita, lauantaiaamuna sadetta tulee laajemminkin.

Yölämpötila on lähes koko maassa 12–16 astetta. Kilpisjärven tienoilla jäädään kuitenkin alle 10 asteeseen.

Lauantaina sadealue liikkuu maan yli itäkoilliseen. Sadetta tulee paikoin runsaasti, etenkin etelässä ja Lapissa.

– Vuorokauden sademäärä on enimmäkseen 5–15 millimetriä. Paikoin länsirannikolla jäädään sen alle, mutta paikoitellen taas maan eteläosassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa vettä voi tulla yli 20 millimetriä. Sadealueen jäljessä virtaa viileämpää ilmaa Suomeen, Anna Latvala kertoo.

Katso videolta ennuste maanantaille asti!

Lämpötila voi nousta lauantaina vielä maan itäosassa sateen edellä 20 asteeseen, mutta yleisemmin ollaan 14–18 asteessa. Lapin luoteisosassa on 5–10 astetta. Tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta ja heikkenee, Lapissa tuuli käy vähitellen luoteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina illalla sää jo poutaantuu maan länsiosassa.

Sunnuntain vastaiseksi yöksi enimmät sateet väistyvät Suomesta, mutta jokunen sadekuuro tulee vielä eri puolilla maata. Yölämpötila on laajalti 8–14 astetta, Lapissa enimmäkseen 3–10 astetta. Pilvipeitteen rakoillessa Pohjois-Lapissa voidaan käydä lähellä nollaa.

Sunnuntaina kuurosateita liikkeellä

Sunnuntaina pilvisyys vaihtelee päivän mittaan. Lännestä leviää Suomeen kuurosateita. Sademäärissä on suurta paikallista vaihtelua, vähiten sataa Lapissa. Paikallisesti voi myös ukkostaa.

Sunnuntaina päivällä lämpötilat ovat etelässä 14–17 astetta, maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 12–16 astetta ja Lapissa 5–12 astetta.

Maanantain vastaisen yön lämpötila on monin paikoin 5–10 astetta, Lapissa ja Koillismaalla 0–5 astetta.

– Jos tuuli pääsee tyyntymään, niin Lapissa voidaan paikoin käväistä vähän pakkasellakin, Anna Latvala sanoo.

Ensi viikollakin sää on vaihtelevaa – jopa 20 asteen lukemat vielä mahdollisia

Maanantaina lounaistuuli voimistuu ja pilvisyys lisääntyy.

– Hajanainen sadealue tulee Suomeen lännestä. Yleisimmin sataa pohjoisessa, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan lännessäkin voi vähän sadella, Anna Latvala toteaa.

Lämpötila on maanantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 13–16 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 10–14 astetta. Pohjois-Lapissa on jälleen paikoin vajaat 10 astetta.

Tiistaina lämpötila nousee vähän, mutta puuskainen lounaistuuli puhaltaa koko maassa.

– Loppuviikko kuluu samantyyppisessä säässä. Tuuli aina välillä voimistuu ja lännestä yltää sateita Suomenkin puolelle. Sade tulee pääasiassa vetenä. Tämänhetkisessä ennusteessa paras mahdollisuus 20 asteeseen on torstaina maan etelä- ja länsiosassa, mutta tämä ennuste tarkentuu lähempänä. Lapissa asti on useina päivinä yli 10 astetta, Anna Latvala ennustaa.

Lue seuraavaksi: Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Vielä tuntuu kesän rippeitä, vaikka syyskuun loppu häämöttää” – katso neljän viikon ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 22.9.2023 klo 17.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat