Sääuutiset ja blogi> Meteorologi loppukevään ennusteesta: “Toivottavasti tämä ennuste…
Uutiset |

Meteorologi loppukevään ennusteesta: “Toivottavasti tämä ennuste on väärässä”

Lumisateita Jyväskylässä huhtikuussa 2020.
Osa sateista voi olla toukokuun puolellakin yhä lunta. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista viileämpänä. Sateita voi tulla ajoittain lumena etelässä asti.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa näkyy sinisiä sävyjä merkkinä keskimääräistä kylmemmästä huhtikuun lopusta ja toukokuun alusta.

– Eipä tästä uudesta kuukausiennusteesta kauheasti mitään kivaa sanottavaa ole. Toivottavasti tämä ennuste on väärässä. Sanoma on se, että talvi voi vierailla vielä toukokuun puolellakin. Kannattaa varautua kylmään kyytiin ainakin seuraavat pari viikkoa, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Öisin pakkasia – lunta voi sataa etelässä asti

Kuukausiennusteen mukaan vappuviikon keskilämpötila on Suomessa yleisesti 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, toukokuun 3. päivä alkavalla viikolla 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Vielä 10. toukokuuta alkavalla viikollakin näkyy suuressa osassa maata hieman poikkeamaa tavanomaista kylmempään suuntaan, sen jälkeen palataan lähemmäs keskiarvoja, Markus Mäntykannas sanoo.

Vappuviikolla pakkasta mitataan öisin maan eteläosassa asti, maan keski- ja pohjoisosassa voi olla 10 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivälämpötilat kohoavat vappuviikon edetessä päivä päivältä aavistuksen verran, mutta eipä tässä juurikaan yli 10 asteen lukemia kannata odotella. Vapun aikaan etelässä voi olla 10 astetta, jos aurinko paistaa. Maan keskivaiheilla ollaan vappuna 5 asteen molemmin puolin ja Lapissa on pakkasvappu, Markus Mäntykannas ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sateiden osalta vappuviikko näyttää vähän tavanomaista kuivemmalta suuressa osassa maata. Sen jälkeen kuukausiennusteessa on kolmen viikon ajan merkkejä hieman tavanomaista sateisemmasta säästä osassa maata, vapun jälkeisellä viikolla etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Sateet ovat ajoittain kuurosateita, ajoittain jatkuvampia.

"Näyttää siltä, että kuulumme matalapaineiden reitille ja sen lisäksi matalapaineet parkkeeraavat Suomen lähettyville ja kuolevat Suomen ylle. Se tarkoittaisi epävakaista säätä ja sateita hamaan tulevaan."

– Kannattaa varautua siihen, että kylmässä ilmamassassa varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa sateet ovat osin lumisia. Etenkin yöaikaan lunta saatetaan nähdä aika ajoin etelässäkin, joten takatalvet tuskin jäivät vielä tähän, Markus Mäntykannas toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

Kylmyyden syinä pohjoisvirtaus Jäämereltä ja suihkuvirtauksen paikka

Yksi syypää huhtikuun lopun ja toukokuun alkupäivien kylmyyteen näkyy Euroopan ilmanpainejakaumassa.

– Islannin yllä on selvästi tavanomaista korkeampi ilmanpaine ja valtaosassa muuta Eurooppaa tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tämä asetelma ruokkii kylmiä pohjoisvirtauksia Jäämereltä, josta purkautuu kylmää ilmaa tällä viikolla myös etelämmäs Eurooppaan, Markus Mäntykannas kertoo.

Käännettä kohti lämmintä ja kaunista kevätsäätä ei heti ole näkyvissä.

– Ilmanpaineasetelma olisi pitkälle toukokuulle sellainen, että mahdollisesti jossain kohtaa Välimerelle muodostuisi sitkeä korkeapaine, mutta Pohjois-Euroopassa olisi staattista matalapainetta. Näyttää siltä, että kuulumme matalapaineiden reitille ja sen lisäksi matalapaineet parkkeeraavat Suomen lähettyville ja kuolevat Suomen ylle. Se tarkoittaisi epävakaista säätä ja sateita hamaan tulevaan.

Pikainen takatalvi koetteli jälleen eteläistä Suomea perjantaiaamuna.
Viime vuonna takatalvisia lumisateita tuli toukokuun puolivälissä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 15.5.2020

Meteorologin mukaan suihkuvirtaus kulkee vastaisuudessa melko eteläistä reittiä Euroopassa ja kurvaa Suomen itäpuolella jyrkästi kohti pohjoista. Suihkuvirtaus jakaa keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan ja pohjoisen viileän polaari-ilmamassan. 

– Venäjällä 1000–2000 kilometrin päässä näkyy pitkään erittäin lämmin kaistale. Siellä voi Lapin tasolla olla hellelukemia jo toukokuun alkupuolella. Koko Keski- ja Pohjois-Euroopassa sen sijaan ollaan kuukausiennusteen mukaan pitkälle toukokuuhun asti kylmässä, epävakaisessa kuopassa eli suihkuvirtauksen kylmemmällä puolella, Markus Mäntykannas sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

– Joskus keväinen kylmyys voi johtua siitä, kun pohjoisen napa-alueen polaaripyörre hajoaa useammaksi osaksi näin keväällä. Silloin pyörteen pienempiä osia voi jäädä pyörimään meidän leveysasteillemme useamman viikon ajaksi. Pyörteen sisällä koetaan tavanomaista kylmempää, usein myös epävakaista säätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Vappuviikon sää: Takatalviset lumisateet väijyvät edelleen – tällainen on vapun ennuste nyt

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 27.4.2021 klo 16.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat