Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore neljän viikon kuukausiennuste: Kuuma hellejakso alkamassa juhannuksen tienoilla – mitä kesäsäässä tapahtuu sen jälkeen?
  Kuukausiennuste |

  Tuore neljän viikon kuukausiennuste: Kuuma hellejakso alkamassa juhannuksen tienoilla – mitä kesäsäässä tapahtuu sen jälkeen?

  Kesälämpöä Vaasassa.
  Ennusteissa näkyy nyt kuumaa säätä. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

  Sää on lämpenemässä Suomessa. Juhannusviikonlopun ennusteissa on jopa 25–30 asteen lämpötiloja. Uuden kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon lisäksi myös juhannuksen jälkeinen viikko on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Miltä ennuste näyttää heinäkuun edetessä?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 20. kesäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko ja juhannuksen jälkeinen viikko ovat Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä.

  – Sää on nyt lämpenemässä selvästi. Juhannusviikko kuumenee viikonloppua kohti korkeapaineen vahvistuessa. Helteisen lämmintä ilmaa on tulossa kohti Suomea juhannukseksi, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 20.6.2022)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  20.–26.6.Korkeapaine vahvistuu. Juhannusviikko on 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärät jäävät ajankohdan tavanomaisia sademääriä vähäisemmiksi.Hyvä
  27.6.–3.7.Korkeapaine vaikuttaa Suomeen idästä päin. Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, idän ja Kainuun suunnalla jopa osin yli 3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sateita on odotettavissa tavanomaisissa määrin.Kohtalainen
  4.–10.7.Lämmintä ilmaa virrannee yhä Suomeen, mutta mahdollisesti myös kosteutta. Viikko on paikoin normaalia lämpimämpi, etelässä ja maan keskivaiheilla keskimääräistä sateisempi.Heikko
  11.–17.7.Viikon keskilämpötila on enimmäkseen ajankohdalle tavanomainen tai paikallisesti tavanomaista lämpimämpi. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Heikko

  Kesäkuun 20. päivä alkanut viikko: Tulossa kuuma juhannus

  Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  Viikon mittaan Suomen itäpuolelle voimistuu korkeapaine. Suomen länsipuolella puolestaan liikkuu matalapaineita.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Virtaus käy Suomeen enemmän ja enemmän etelän puolelta ja tuo samalla vähitellen lämpöä etelämpää Euroopasta, missä on ollut kuumaa. Lämpö on kurottamassa kohti Suomea juhannukseksi, Jenna Salminen sanoo.

  Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon sademäärät ovat hieman ajankohdan tavanomaisia sademääriä pienempiä.

  – Sateita on liikkeellä erityisesti viikon puolivälin ympäristössä. Loppuviikolla korkeapaine alkaa siis vahvistua, mutta joitain sateita on loppuviikollakin tulossa, etenkin pohjoiseen. Isossa osassa maata juhannuksen tienoo näyttää kuitenkin melko poutaiselta.

  Juhannuksen sateissa voi olla mukana myös ukkosta.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Sää lämpenee viikon mittaan niin, että juhannuksen aikaan Suomessa mittaillaan hellelukemia. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina eli juhannusaattona on laajalti aurinkoista, Lapissa pilvisyys voi olla runsaampaa.

  – Juhannusaattona hellettä voi paukahtaa mittariin etelässä ja maan keskivaiheilla. Lämpötilat ovat laajalti 25–28 asteessa, paikoin voi olla jopa lähes 30 astetta. Pohjoisessa ollaan enimmäkseen 20–25 asteessa, Pohjois-Lapissa 15–20 asteessa, Jenna Salminen ennustaa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Juhannuspäivänä lauantaina on näillä näkymin laajalti aurinkoista tai puolipilvistä sekä kuumaa.

  – Juhannuspäivänä hellelukemat ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosan lisäksi myös pohjoisessa. Lämpötilat ovat laajalti 25–29 asteessa, paikallisesti voidaan olla jälleen 30 asteen tienoilla. Aivan pohjoisimmassa osassa Lappia lämpötila jää enimmäkseen 20–25 asteen lukemiin.

  Kesäinen päivä Virroilla.
  Juhannuksen sää on ennusteen mukaan laajalti aurinkoista ja poutaista. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.6.2021

  Sunnuntaina etelässä ja maan keskivaiheilla on tämän hetken ennusteen mukaan yhä aurinkoista, poutaista ja hellelukemia.

  – Päivän lämpimin lukema voi olla jälleen paikoin 30 asteen tienoilla, laajemmin ollaan 25–29 asteessa. Mereltä käyvä tuuli voi paikoin rannikolla tarjota viilennystä. Pohjoisessa on liikkeellä sade- ja ukkoskuuroja. Sateissa lämpötilat putoavat.

  Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on ollut kesäkuussa jo voimakas lämpöaalto. Espanjassa ja Ranskassa on mitattu jopa 42–43 asteen tienoilla olevia lämpötiloja, Saksassakin on ollut jopa 39 astetta.

  Nyt kuukausiennuste näyttää 20. päivä kesäkuuta alkaneelle viikolle tavanomaista viileämpää Portugaliin, osaan Espanjaa ja osaan Ranskaa sekä Islantiin. Muualla Euroopassa on laajalti tavanomaista lämpimämpää.

  Kovin kuumuus Euroopassa osuu tällä viikolla etenkin Italiaan, missä voidaan mitata 40 asteen lämpötiloja.

  – Tiistaina ja keskiviikkona 40 asteen lukemat ovat mahdollisia paikallisesti Sisilian ja Sardinian alueella ja paikoin 40 asteen tuntumassa käydään muuallakin Italiassa. Loppuviikoksi 40 asteen tienoille ja sen yli lämpenevät alueet painottuvat Sisilian ja Etelä-Italian suuntaan. Vielä ensi viikollakin kuumuus näyttäisi vaikuttavan keskisen Välimeren alueella, Jenna Salminen kertoo.

  Läntisessä Euroopassa on paikoin tavanomaista sateisempaa.

  Lue myös: Kesäkuun sää Suomessa tilastojen valossa

  Kesäkuun 27. päivä alkava viikko: Selvästi keskimääräistä lämpimämpää

  Kuukausiennusteen mukaan juhannuksen jälkeinen viikko on Suomessa selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Poikkeama on laajalti 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan, idässä ja Kainuussa paikoin jopa yli 3 astetta.

  – Juhannuksen jälkeisen viikon sää riippuu siitä, kuinka kauan korkeapaine pitää pintansa. Tämän hetken kuukausiennusteen mukaan viikko painottuisi enemmän korkeapaineen kuin matalapaineen suuntaan. Odotettavissa olisi melko aurinkoista ja poutaista säätä. Joitain sateita on kuitenkin liikkeellä, Jenna Salminen ennustaa.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  – Helleilmaa on tämän hetken ennusteen mukaan Suomessa myös 27. kesäkuuta alkavalla viikolla, mutta viikon aikana Suomen yli olisi mahdollisesti kulkemassa sade, jonka aikana olisi hetken ”viileämpi hellepäivä”. Saa kuitenkin nähdä, tuleeko tuo sade Suomeen vai sysääkö korkeapaine sen sivummalle.

  Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat Suomessa lähellä ajankohdalle tyypillisiä sademääriä. Suomi on Venäjän tavanomaista kuivemman ja Norjan tavanomaista sateisemman alueen välissä. Ukkoset ovat mahdollisia.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

  Värikäs kesäilta Oulujoella.
  Viime kesänä kesäkuun korkein lämpötila Suomessa oli 33,6 astetta ja heinäkuun ja koko kesän korkein lämpötila 34,0 astetta. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala, 31.7.2021

  Läntisessä Euroopassa on kuukausiennusteen perusteella 27. kesäkuuta alkavalla viikolla paikoin keskimääräistä viileämpää, muualla Euroopassa enimmäkseen tavanomaista lämpimämpää. Keskisellä Välimerellä on kuumaa ja kuivaa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Lämpötilat Suomessa ajankohdalle tyypillisiä tai hieman tavanomaista lämpimämpiä – yleistyvätkö sateet?

  Kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdalle tavanomaisia tai hieman tavanomaista korkeampia. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo.

  – Venäjällä on ehkä korkeapainetta, joka siirtyy mahdollisesti hieman idemmäksi. Tämä voi antaa tilaa, että matalapaineiden vaikutusta yltäisi Suomeen enemmän Atlantin puolelta. Se voisi tarkoittaa lämpimiä, mutta kosteampia virtauksia etelän ja lännen väliltä. Yhtä lailla on kuitenkin mahdollista, että tulossa voi olla ajoittain kuumemman ja kuivan ilman annoksia idän korkeapaineen suunnalta. Matalapaineiden mahdollinen vaikutus näkyy kuukausiennusteessa tavanomaista sateisempana viikkona osassa Suomea. Sateet voivat ajoittain viilentää säätä. Tässä voi hyvin olla vaihtelevastakin viikosta kyse, Jenna Salminen sanoo.

  Lue myös: Heinäkuun sää Suomessa tilastojen valossa

  Purjeveneitä kesäpäivän auringonpaisteessa Näsijärvellä.
  Heinäkuu on tilastojen mukaan Suomessa vuoden lämpimin ja samalla myös sateisin kuukausi. Arkistokuva: Ari Branthin, Näsijärvi, Tampere, 26.7.2020

  Välimeren ympäristössä on kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkavalla viikolla paikoin tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa.

  Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun puolivälin tienoilla?

  Heinäkuun 11. päivä alkavalla viikolla Suomessa ei näy kuukausiennusteessa juurikaan signaaleja suuntaan eikä toiseen, ei lämpötiloissa eikä sateissa. Suomen ympäristössä voi olla hieman tavanomaista lämpimämpää. Ennuste on kuitenkin jo melko epävarma.

  – Hivenen tuossa on vielä Venäjällä mahdollisuutta korkeapaineelle, joka voi ohjata lämmintä ilmaa Suomeen, jolloin sää voisi olla aurinkoista ja kuivempaa. On kuitenkin mahdollista, että virtaukset käyvät muiltakin suunnilta, Jenna Salminen toteaa.

  Heinäkuun 11. päivä alkava viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä etenkin kaakkoisessa Euroopassa sekä keskisellä Välimerellä Italiassa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Päivitetty 21.6.2022 klo 15.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat