Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Täyskäännös kuukausiennusteessa: Lämmin korkeapainesää valtaa pian Suomen! Kuinka käy sateiden?
  Uutiset |

  Täyskäännös kuukausiennusteessa: Lämmin korkeapainesää valtaa pian Suomen! Kuinka käy sateiden?

  Suomessa on vallinnut lämmin ja aurinkoinen korkeapainesää.
  Ennustettu korkeapaine saattaisi tuoda Suomeen selkeät taivaat ja kauniit auringonlaskut. Kuva: Matti Hietala

  Uusin kuukausiennuste ennustaa vuodenaikaan nähden lämpimän ja vähäsateisen korkeapainesään jakson alkavan viikon päästä perjantaina alkavalla viikolla. Ennusteessa on tapahtunut täyskäännös edelliseen kuukausiennusteeseen nähden, edellisen mukaan Suomeen oli odotettavissa vuodenaikaan nähden viileää ja sateista tai korkeintaan ajankohdan keskiarvon mukaista säätä.

  Kuukausiennusteen mukaan lämmin ja vähäsateinen korkeapainesää alkaa vaikuttaa Suomessa perjantaina 7.8. alkavalla viikon jaksolla. Perjantaina 14.8. alkavan viikon jakson ennusteissa korkeapaine saattaa heiketä ja sademäärä palautua lähemmäs keskiarvoa, mutta lämmin sää jatkuu yhä. Koulut aloitetaan siis ennusteen mukaan vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä. Kuukausiennusteen viimeisellä eli perjantaina 21.8. alkavalla viikon jaksolla lämpötilan on ennustettu olevan vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää suuressa osassa Eurooppaa sekä Pohjois-Suomessa. Suomen sateisiin ennuste ei viimeisellä ennusteviikolla ota kovin voimakasta kantaa, mikä todennäköisesti merkitsee sitä, että mahdollisuudet ovat auki sekä runsaisiin että vähäisiin sateisiin.

  Sateita on tällä viikolla tullut paikoin hyvinkin runsaasti ja nyt näyttäisi siltä, että sateiden tahti on rauhoittumaan päin. Luvassa ei todennäköisesti ole täysin sateetonta säätä, mutta sademäärät palautuvat lähemmäksi vuodenajan keskiarvoa, joksikin aikaa jopa keskiarvon kuivalle puolelle.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Mitä sanovat päivittäissääennusteet?

  Kuukausiennusteessa säätä ennustetaan ainoastaan viikko kerrallaan. Se kertoo, onko tietyn kokonaisen viikon ennustettu olevan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi tai kylmempi, sateisempi tai kuivempi. Päivittäissääennusteet ennustavat säätä tarkemmin eli päivittäis- ja jopa tuntitasolla: milloin sataa ja miten sade- ja pilvisyysalueet liikkuvat. Päivittäissään ennustettavuus heikkenee ajan mukana, joten sitä ennustetaan vain 10 päivän päähän.

  Tämänhetkiset päivittäissääennusteet näyttävät ensi viikon olevan aluksi vielä sateinen, mutta ensi viikon lopulla lännestä vahvistuu ennusteissa lämpimän korkeapaineen kieleke, joka levittäytyy Norjan ja Ruotsin ylle. Kieleke vaikuttaa jo ensi viikon viikonloppuna myös Suomen säähän. Siitä kieleke saattaisi hyvinkin vahvistua ja levittäytyä seuraavalla viikolla Suomenkin ylle. Tämä on kuitenkin arvelua, 10 päivän sääennusteet ulottuvat tällä hetkellä vain ensi viikon sunnuntaille asti. Silti tällä hetkellä päivittäissääennusteet näyttävät olevan samaa mieltä kuukausiennusteen kanssa.

  Vaikeasti ennustettavat ilmamassojen rajapinnat kulkevat tulevilla viikoilla lähellä Suomea, joten tämänhetkisen ennusteen muuttuminen on vielä mahdollista.

  Miksi ennuste muuttui yhtäkkiä?

  Koska Suomi, ja koko Pohjois-Eurooppa, sijaitsee laajojen, koko maapalloa kiertävien ilmamassojen laajan rajavyöhykkeen tuntumassa, sääennusteet ovat alttiimpia muutoksille ja säätä on vaikeampi ennustaa kuin esimerkiksi vähemmän vaihtelevan sään tropiikissa. Pienetkin muutokset ilmamassojen välisen rajavyöhykkeen ennusteessa voivat muuttaa Suomeen ennustetun sään hyvinkin erilaiseksi kuin edellisessä ennusteessa.

  Edellinen kuukausiennuste tunnisti nyt ennusteissa Suomenkin yllä näkyvän korkeapaineen, mutta sijoitti sen lännemmäksi. Sen mukaan lämpimät säät olisivat levinneet etelästä Britannian ylle, mutta eivät juurikaan olisi vaikuttaneet Suomen säähän. Uusimmassa kuukausiennusteessa korkeapaineen lämmin kieleke näyttäytyy edellistä ennustetta voimakkaampana ja laajempana ja se on siirtynyt idemmäksi Fennoskandian ylle. 

  Joanna Rinne

  Päivitetty 31.7. klo 11.05

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Suomen helteisimmät paikkakunnat löytyvät eteläisen Suomen sisämaasta.

  Julkaistu 14.8.