Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumipyry leviää kaakosta: Lumikertymät jopa 10–15 senttimetriä, tuuli…
Uutiset |

Lumipyry leviää kaakosta: Lumikertymät jopa 10–15 senttimetriä, tuuli puuskaista – ”Huonoa ajokeliä laajoilla alueilla”

Lumisade oli ajoittain sakeaa maan eteläosassa sunnuntaina 20.11.
Lumisade on lähipäivinä paikoin sakeaa. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Kaakosta Suomeen maanantai-iltana leviävä lumipyry huonontaa ajokeliä laajalti maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tiistain vastaisena yönä ja tiistaina. Tuuli voimistuu yöllä mahdollisesti myrskyksi asti merellä, maa-alueilla tuuli on puuskaista etenkin maan keskivaiheilla yön ja tiistaiaamun aikana. Keskiviikkona lumisateet ovat jo pohjoisessa, mutta etelärannikolle voi ajautua mereltä sakeita lumikuuroja.

Maanantaina Lapissa on mitattu talven tähän asti kylmin lämpötila, kun Savukoskella on ollut kello 19.30 mennessä −34,6 astetta.

Pakkaset ovat kuitenkin alkuviikolla vähitellen heikkenemässä hetkeksi Suomeen saapuvan matalapaineen ja lumisateiden yhteydessä.

– Kaakosta lähestyvä matalapaine tuo lumipyryn maan etelä- ja keskiosaan tiistaiyöksi. Ennen lumisadetta koillistuuli voimistuu ja saa pakkasen tuntumaan suuressa osassa maata erittäin purevalta. Maan eteläosaan on annettu maanantaille varoituksia purevasta pakkasesta. Huonoa ajokeliä on odotettavissa laajoilla alueilla tiistaina ja keskiviikkona, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tiistain ja keskiviikon aikana lumikertymät ovat suuressa osassa maata 5–10 senttimetriä, mutta paikoin lunta tulee ennusteen mukaan enemmänkin.

– Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla kapealla kaistaleella lunta voi sataa kahden vuorokauden aikana 10–15 senttimetriä ja myös etelärannikolla 10–15 senttimetrin lumikertymät ovat mahdollisia paikallisesti. Osassa Länsi-Suomea kertymät voivat jäädä alle viiden senttimetrin. Lapissa lunta tulee enimmäkseen muutamasta senttimetristä viiteen senttimetriin, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso sadetutka ja lumisateen ennuste Forecan sivuilta!

Näin lumipyry etenee – myrskytuulet mahdollisia merellä

Lumisade alkaa kaakossa ja idässä maanantai-illan aikana ja leviää yöksi maan etelä- ja keskiosaan. Läntisillä merialueilla koillistuuli voimistuu yöllä mahdollisesti myrskyksi. Maa-alueilla etenkin maan keskivaiheilla tuulenpuuskat ovat yöllä ja aamulla kovia.

– Tiistaina aamulla runsain lumisade painottuu jo Pohjanmaan seudulle, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Etelässä lumisateet muuttuvat hajanaisemmiksi, mutta ajoittain lunta saattaa edelleen sadella sakeasti ja varsinkin etelärannikon tuntumassa voi tulla paikallisia sakeita lumisateita. Suuressa osassa maata lunta kertyy tiistain aikana 5–10 senttimetriä, Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella paikoin 10–15 senttimetriä. Maan lounaisosassa ja kaakossa lumikertymä voi jäädä alle viiteen senttimetriin, Joonas Koskela ennustaa.

Katso videolta lumipyryn ja tuulten ennuste!

Koillistuuli pysyy tiistaina kohtalaisena koko maassa ja on puuskissa navakkaa.

Pakkanen heikkenee koko maassa 2 ja 8 asteen välille, mutta tuuli saa yhä pakkasen tuntumaan purevalta.

Keskiviikkona lunta tulee pohjoisessa, lisäksi etelärannikolle voi ajautua sakeita lumikuuroja

Keskiviikoksi sadealueen lumisateet kulkevat pohjoiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskiviikkona lumisateet siirtyvät heikentyneenä Lapin ylle. Etelämpänä satelee enää paikoin heikosti lunta, pois lukien etelärannikko, minne voi ajautua edelleen mereltä ajoittain ja paikoin sakeita lumikuuroja. Keskiviikkona lunta kertyy ennusteen mukaan maan pohjoisosassa enimmäkseen muutamasta senttimetristä viiteen senttimetriin. Etelärannikolla kertymät voivat olla paikallisesti viiden ja kymmenen senttimetrin välillä, Joonas Koskela sanoo.

Pakkanen pysyy keskiviikkona lähes samoissa lukemissa kuin tiistaina. Maan etelä- ja keskiosassa koillistuuli on jo heikompaa.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Loppuviikolla sää kylmenee uudelleen, hajanaisia lumisateita tulee eri puolilla maata

Torstaista eteenpäin ennusteen epävarmuus etenkin lumisateiden osalta kasvaa.

– Hajanaisia lumisateita voi tulla oikeastaan päivittäin eri puolilla maata. Sulien merialueiden yllä kehittyy sakeita lumikuurojonoja, mutta tämän hetken ennusteiden mukaan tuulen suunta pitää ne pois Suomen rannikoilta, Joonas Koskela kertoo.

Loppuviikon ennusteissa näkyy pakkassäätä.

– Seuraava kunnon matalapaine voi saapua maan pohjoisosaan sunnuntain ja maanantain välillä tuoden runsaita lumisateita, mutta ennuste niin pitkälle on jo luonnollisesti hyvin epävarma. Varmaa on kuitenkin se, että sää jatkuu tavanomaista kylmempänä. Viikon puolivälin jälkeen Suomeen virtaa jälleen koillisesta kylmempää ilmaa. Pakkaslukemat riippuvat viikon loppupuolella paljon pilvisyydestä. Tuuli lisää ajoittain pakkasen purevuutta, Joonas Koskela toteaa.

Tämän hetken ennusteen mukaan loppuviikon pakkaslukemat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–15 astetta ja pohjoisessa 10–20 astetta. Selkeämmillä alueilla etenkin pohjoisessa on kylmempääkin.

Lue seuraavaksi: Tämän talven pakkasennätys meni uusiksi: Lapissa jo −34 astetta, etelässäkin paikoin −20 astetta

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

27.11.2023 kello 19.30: Päivitetty maanantain kylmintä lämpötilaa.

Päivitetty 27.11.2023 klo 19.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat