Paikanna

  Suomen sää marraskuussa tilastojen mukaan

  Sää kuukausittain
  Tammikuussa 2020 satanut kevyt lumipeite Helsingissä.
  Ensilumi saadaan eteläänkin tyypillisesti marraskuun aikana. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

  Talvi kolkuttelee jo ovelle marraskuussa ja keskimäärin terminen talvi alkaakin kuun aikana myös maan etelä- ja keskiosassa.

  Marraskuussa lämpötilat riippuvat ennen kaikkea vallitsevasta tuulen suunnasta: länsi tuo meille vielä syksyisen lauhaa säätä, kun taas itävirtaukset voivat tuoda paukkupakkasia. Ensilumi sataa marraskuun aikana tyypillisesti jo eteläänkin, maan keski- ja pohjoisosaan odotellaan pysyvää lumipeitettä.

  Lämpötila

  Marraskuun keskilämpötilan hajonta on Suomessa suurta: etelä- ja lounaisrannikolla se on +1...+3 astetta, kun taas pohjoisimmassa Lapissa -10 asteen vaiheilla. Lämmin Itämeri pitää rantakaistaleen sisämaata lämpimämpänä ja lykkää termisen talven alkamista. Päivän ylin lämpötila kohoaa vielä marraskuun aikana maan etelä- ja lounaisosassa nollan yläpuolelle.

  Auringonsäteilyllä ei enää marraskuun loppupuolella ole juurikaan vaikutusta lämpötiloihimme, sillä säteily lankeaa hyvin matalasta kulmasta. Talven alkaessa tilanne kääntyykin päinvastaiseksi kuin kesällä: selkeässä säässä maanpinta pääsee kylmenemään nopeasti säteilyjäähtymisen johdosta, jolloin varsinkin Pohjois-Suomen laaksoalueilla voidaan kokea inversiotilanteita.

  Pohjoisimmassa Lapissa marraskuun loppu käynnistää kaamosajan, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle.

  Sademäärä

  Salpausselän eteläpuolella lähellä lämmintä merialuetta marraskuun sademäärä on vielä melko suuri, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sataa paikoin yli 80 mm. Keskimäärin marraskuun sademäärä vaihtelee 40 ja 60 millimetrin välillä, Pohjois- ja Keski-Lapissa sademäärä on alhaisempi.

  Kun marraskuun lämpötila sahaa usein nollan molemmin puolin, on sateen olomuodossakin paljon vaihtelua. Kostealla ja lämpimällä rantakaistaleella sateet pysyvät herkemmin vetenä, eikä näin ollen pysyvää lumipeitettä yleensä saada vielä marraskuun aikana.

  Atlantin matalapaineet voimistuvat loppuvuotta kohden mentäessä yhä useammin myrskyiksi, kun napa-alueen ja eteläisempien leveyspiirien väliset lämpötilaerot kasvavat. Tilastollisessa tarkastelussa ilmenee, että marraskuu on joulukuun ohella useimmilla havaintoasemilla vuoden tuulisin kuukausi.

  Marraskuu on vuoden toiseksi myrskyisin kuukausi: Suomen merialueilla myrskyää keskimäärin 3,2 päivänä.

  Marraskuussa mitatut sääennätykset

  Lämpimintä: Maarianhamina Jomala 16,6 °C (6.11.2020)

  Kylmintä: Sodankylä -42,0 °C (30.11.1915)

  Kuukausisade-ennätys: Tammisaari Tenhola 224,6 mm (1996)

  Vuorokausisade-ennätys: Isojoki Sarviluoma 52,8 mm (21.11.1971)

  Marraskuun keskimääräinen sää eri paikkakunnilla
  PaikkakuntaKuukauden keskilämpötila (°C)Vuorokauden ylin keskimääräinen lämpötila (°C)Vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila (°C)Kuukauden keskimääräinen sademäärä (mm)
  Helsinki (Kaisaniemi)1,63,7−0,670
  Vantaa (Helsinki-Vantaan lentoasema)0,42,6−2,173
  Turku0,83,0−1,676
  Tampere−0,61,5−3,051
  Jyväskylä−2,00,3−4,554
  Kuopio−2,0−0,1−4,152
  Oulu−2,8−0,4−5,536
  Rovaniemi−5,5−3,0−7,949

  Lue seuraavaksi: Suomen sää joulukuussa

  Päivitetty 2.2. klo 15.14

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa