Paikanna

  Jäätävä tihkusade voi yllättää kipakassa pakkasessa

  Sateet
  Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se takertuu välittömästi kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta
  Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se jäätyy nopeasti kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta liikenteessä. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Jäätävän tihkusateen syntytapa poikkeaa jäätävästä sateesta. Ilmakehässä voi olla nestemäistä vettä, vaikka ilman lämpötila olisikin pakkasen puolella. Jäätävässä tihkusateessa pisarakoko on jäätävää sadetta pienempi.

  Jäätävä tihkusade syntyy paksusta sumupilvestä. Ilmavirtaus kuljettaa tällöin ilmakehään kostealta mereltä vesihöyryä, joka tiivistyy sumupilveksi. Sopivissa olosuhteissa sumupilvestä voi tihuttaa vettä, jäätävässä tihkusateessa kyse on alijäähtyneestä tihkusateesta. 

  Jäätävä tihkusade on petollista, sillä sitä voi esiintyä 10–15 asteen pakkasellakin – silloin, kun alijäähtynyttä vettä ehkä vähiten odottaisi. Jäätävän sateen tavoin myös jäätävä tihku takertuu nopeasti kiinni autojen tuulilaseihin ja liukastuttaa ajokeliä.

  Ennustaminen haastavaa

  Jäätävän tihkusateen syntyminen on hidasta, ja vaatii ilmakehässä useamman prosessin. Hitaudesta kielii se, että joskus jäätävän tihkusateen kehitys alkaa Suomenlahden yllä, mutta sadetta havaitaan vasta tuntien päästä – joskus niinkin etäällä kuin Keski-Suomessa.

  Jäätävän tihkusateen ennustaminen on haastavaa, sillä sumupilvien paksuutta on hankala ennustaa. Myös saatavilla olevien tiivistymisytimien määrä ratkaisee, käynnistyykö prosessi vai ei.

  Lue seuraavaksi: Jäätävä sade on petollinen

  Päivitetty 9.2.2022 klo 09.07

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa