Mainos latautuu…

Jäätävä tihkusade voi yllättää kipakassa pakkasessa

Sateet
Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se takertuu välittömästi kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta
Jäätävää tihkusadetta voi esiintyä -10 asteen lämpötilassakin, jolloin se jäätyy nopeasti kiinni auton tuulilasiin ja aiheuttaa petollista liukkautta liikenteessä. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

Jäätävän tihkusateen syntytapa poikkeaa jäätävästä sateesta. Ilmakehässä voi olla nestemäistä vettä, vaikka ilman lämpötila olisikin pakkasen puolella. Jäätävässä tihkusateessa pisarakoko on jäätävää sadetta pienempi.

Jäätävä tihkusade syntyy paksusta sumupilvestä. Ilmavirtaus kuljettaa tällöin ilmakehään kostealta mereltä vesihöyryä, joka tiivistyy sumupilveksi. Sopivissa olosuhteissa sumupilvestä voi tihuttaa vettä, jäätävässä tihkusateessa kyse on alijäähtyneestä tihkusateesta. 

Jäätävä tihkusade on petollista, sillä sitä voi esiintyä 10–15 asteen pakkasellakin – silloin, kun alijäähtynyttä vettä ehkä vähiten odottaisi. Jäätävän sateen tavoin myös jäätävä tihku takertuu nopeasti kiinni autojen tuulilaseihin ja liukastuttaa ajokeliä.

Ennustaminen haastavaa

Jäätävän tihkusateen syntyminen on hidasta, ja vaatii ilmakehässä useamman prosessin. Hitaudesta kielii se, että joskus jäätävän tihkusateen kehitys alkaa Suomenlahden yllä, mutta sadetta havaitaan vasta tuntien päästä – joskus niinkin etäällä kuin Keski-Suomessa.

Jäätävän tihkusateen ennustaminen on haastavaa, sillä sumupilvien paksuutta on hankala ennustaa. Myös saatavilla olevien tiivistymisytimien määrä ratkaisee, käynnistyykö prosessi vai ei.

Lue seuraavaksi: Jäätävä sade on petollinen

Päivitetty 9.2.2022 klo 09.07

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa