Mainos latautuu…

Juhannuksen sää Suomessa tilastojen valossa

Sää juhlapyhinä
Juhannusyön sää Helsingissä. Metsäpalovaroitus ei ollut voimassa.
Juhannusyö Helsingissä. Kuva: Markus Mäntykannas

Juhannuksen tienoilla päivä on pisimmillään ja napapiirin pohjoispuolella nautitaan yöttömästä yöstä.

Tilastojen valossa juhannuksen aikoihin päivän ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosan sisämaassa monin paikoin 20 asteen vaiheille tai hieman sen yläpuolelle, rantaviivalla on hieman viileämpää. Maan pohjoisosassa päivän ylin keskimääräinen lämpötila on juhannuksena 14–19 astetta.

Juhannus aloittaa kesälämmön ja kuurosateet

Kunnon kesän sanotaan alkavan juhannuksesta. Juhannusviikko aloittaakin Suomessa tyypillisesti kesän lämpimimmän ajanjakson, joka jatkuu elokuun alkupuolelle saakka. Tällöin maan etelä- ja keskiosassa päivän ylin lämpötila kohoaa monin paikoin 20 asteen yläpuolelle.

Ultraviolettisäteily voimistuu

Juhannuksesta eteenpäin yleistyvät myös kuurosateet, joissa on mukana ukkostakin. Auringon ultraviolettisäteily on juhannuksesta eteenpäin heinäkuun alkupuolelle voimakkaimmillaan, joten suojautuminen on tarpeen.

Hellettä harvakseltaan

Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa joko juhannusaatolle tai -päivälle osuu hellettä keskimäärin joka neljäntenä vuonna, rannikoilla joka viidentenä. Lapissa hellettä on juhannuksen aikoihin keskimäärin vain joka kymmenes vuosi. 

Erityisen helteistä oli viimeksi juhannuksena 1999, jolloin päivän ylin lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa 32 asteeseen. Suomen kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys on tehty juhannuksena vuonna 1935, jolloin Ähtärissä mitattiin 33,8 astetta.

Päivitetty 16.6.2021 klo 09.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa